Scădere puternică a comerţului global în ultima parte a anului trecut

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2023

Scădere puternică a comerţului global în ultima parte a anului trecut
Călin Rechea

Volumul comerţului global a înregistrat prima scădere anuală din ultimii doi ani în noiembrie 2022, de 1,5%, după o creştere de 3,5% în luna precedentă, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul).

Dinamica anuală negativă a fost determinată de o scădere lunară de 2,5%, cea mai mare din aprilie 2020, care a urmat unui declin de 1,4% în luna anterioară.

Importurile globale au scăzut cu o rată anuală de 1,4%, după o creştere de 4,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 3,2%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 1,6%, după o creştere de 2,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,7%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente au scăzut cu o rată anuală de 3,4%, după o creştere de 0,9% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 2,9%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate a scăzut cu o rată anuală de 0,5%, după un avans de 4,7%, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,3%.

Importurile economiilor avansate au scăzut cu o rată anuală de 0,7% în noiembrie 2022, pe fondul unei scăderi lunare de 3,2%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,4%, după o creştere de 3,5% în luna precedentă, în condiţiile unui declin lunar de 1,3%.

La nivelul economiilor emergente, importurile au scăzut cu o rată anuală de 3%, după o creştere de 2,1% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 3,3%, in timp ce exporturile şi-au accelerat declinul anual până la 3,7%, de la 0,1% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,4%.

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au accelerat scăderea anuală până la 8,3%, de la 1,3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 6,2%. Exporturile celei mai mari economii din Asia şi-au accelerat declinul anual până la 10,2%, de la 2,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 7,4%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 6,3%, după o creştere de 0,4%, în condiţiile unei scăderi lunare de 4,9%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o creştere lunară de 0,4% a schimburilor comerciale, iar creşterea anuală s-a temperat până la 0,2%, de la 2,1%. Volumul exporturilor a crescut cu o rată anuală de 0,1%, după o scădere de 0,5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,4%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 0,3%, de la 4,5%, pe fondul unui declin lunar de 1,5%.

Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a accelerat scăderea anuală în noiembrie 2022, până la 7,4%, de la 6,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 1%. Volumul exporturilor şi-a accelerat declinul anual până la 14,4%, de la 14%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,3%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 0,2%, de la 1,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat creşterea anuală până la 0,9%, de la 4,5%, pe fondul unei scăderi lunare de 1%, după un declin de 1,2% în luna precedentă. Importurile au scăzut cu o rată anuală de 0,5%, după o creştere de 4,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,3%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a temperat până la 2,4%, de la 4,5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,2%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o scădere lunară de 4,9%, după o stagnare în luna anterioară, pe fondul scăderii exporturilor cu 2,4% şi a scăderii importurilor cu 6,9%. Scăderea anuală a fost de 0,4%, după un avans de 6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 2,5% a exporturilor şi a unei scăderi de 2,8% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat creşterea anuală până la 3,5% în noiembrie 2022, de la 12,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,9%. Exporturile au crescut cu o rată anuală de 1,5%, după o creştere de 8,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 5,5%, după o creştere de 15,2% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,6%.

Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de importuri. Acestea au înregistrat o scădere lunară de 7%, după un declin de 2,6% în luna precedentă, iar scăderea anuală a fost de 6,6%, după un avans de 1,8%. Volumul total al schimburilor comerciale a înregistrat o scădere anuală de 0,8%, după o creştere de 5%, pe fondul unei scăderi lunare de 3,3%, în condiţiile în care exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 5%, de la 8,2%, în urma unei creşteri lunare de 0,1%.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 1,5% a producţiei industriale globale în luna noiembrie 2022, după un avans de 3% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%.

La nivelul economiilor dezvoltate, avansul anual al producţiei industriale s-a temperat până la 0,5%, de la 2,1%, pe fondul unei stagnări lunare.

Creşterea anuală la nivelul economiilor emergente a fost de 2,4%, după un avans de 4% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8% a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est, a unui declin lunar de 0,7% în China şi a unei creşteri lunare de 2,1% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.

În timp ce producţia industrială din zona euro a crescut cu o rată anuală de 0,9%, după o creştere de 1,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,8%, producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală până la 2,2%, de la 3,4%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa recuperat scaderea prin dublarea preturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb