Scădere record pentru economia Japoniei: 14,2%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2009

Economia Japoniei s-ar putea redresa în trimestrul actual, analiştii estimând că vom asista la o creştere a acesteia.

Economia Japoniei s-ar putea redresa în trimestrul actual, analiştii estimând că vom asista la o creştere a acesteia.

Economia Japoniei a scăzut cu 14,2% în primul trimes­tru din 2009, comparativ cu perioada similară din 2008, aceas­ta fiind cea mai importantă contracţie trimestrială înregistrată vreodată de cea de-a doua economie a lumii, potrivit anunţului Executivului de la Tokyo. Totuşi, declinul este inferior aşteptărilor guvernului nipon: 15,2%. Analiştii anticipau, la rândul lor, un declin de 15%, după ce, în ultimele trei luni din 2008, economia Japoniei scăzuse cu 13,5%.

Evoluţia negativă a fost determinată de scăderea investiţiilor companiilor, care şi-au redus producţia, de prăbuşirea exporturilor şi de cheltuielile mai slabe ale consumatorilor.

Economiştii sunt de părere că cifrele publicate ieri confirmă faptul că primul trimestru din acest an a fost unul "dezastruos", însă ceea ce a fost mai rău a trecut. În opinia aces­tora, economia niponă va creşte în trimestrul al doilea, dat fiind că cererea din China ajută la stabilizarea exporturilor, respectiv la majorarea producţiei întreprinzătorilor. Totuşi, în condiţiile în care unele fabrici sunt închise temporar, iar profiturile sunt în scădere, companiile nipone îşi reduc investiţiile şi locurile de muncă, ceea ce generează îndoieli în privinţa unei redresări de durată.

În perioada de raportare, cheltuielile de capital ale japonezilor au scăzut cu 8,9%, comparativ cu 10,4%, cât arătau cifrele preliminare, publicate luna trecută. Exporturile Japoniei s-au diminuat cu 26% în primele trei luni din 2009, în acest caz cifra fiind neschimbată.

Recent, Banca Centrală a Japoniei şi-a revizuit în scădere estimările referitoare la evoluţia economiei nipone. Pentru anul bugetar 2009-2010, instituţia prognozează o contracţie de 3,1%, în loc de 1-2 procente, cât era estimarea anterioară.

Banca Japoniei şi-a revizuit în scădere şi estimările pentru anul bugetar 2010-2011, aşteptând o creştere a Produsului Intern Brut de 1,2%, în loc de 1,5%, cât preconiza în urmă cu trei luni.

Publicarea datelor oficiale privind evoluţia economiei Japoniei a determinat aprecierea monedei nipone, yenul. Acesta a fost cotat la 98,03 unităţi/dolar pe piaţa din Tokyo, faţă de 98,20 unităţi/dolar anterior publicării datelor statistice.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb