SCĂDERI ABRUPTE LA BURSĂ SIF-urile au pierdut peste 9% din valoare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2010

SIF-urile au pierdut peste 9% din valoare

Importante tranzacţii futures pe curs, la BVB

Incertitudinea provocată de respingerea tăierii pensiilor şi perspectiva creşeterii taxelor, cu implicaţii adânci asupra cursului valutar i-a determinat pe investitori să se protejeze de efectele unei posibile devalorizări a monedei naţionale, orientându-se spre tranzacţii futures pe euro/ron la Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea acestor tranzacţii a depăşit 1,5 milioane euro, nivel de peste 30 de ori mai mare, faţă de şedinţa precedentă.

La Sibiu, euro a fost cotat pentru finele anului la 4,3892 lei, cu 50% mai mult decât în sesiunea anterioară.

Pe BVB, decizia Curţii Constituţionale, de vineri, a acţionat ca un îndemn la vânzare pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, accelerând scăderea cotaţiilor, după ce, dimineaţa, Bursa deschisese oricum pe minus.

Cele mai vulnerabile la scădere au fost, ca de obicei, cele cinci societăţi de investiţii financiare, indicele BET-FI consemnând o depreciere de circa 9,41%, la 20.520,91 puncte. În acelaşi timp, indicele compozit la Bursei, BET-C, a pierdut 4,51%, ajungând la 2.881,61 puncte.

"Cel mai important factor care a influenţat evoluţia Bursei este, cu siguranţă, decizia Curţii Constituţionale de a întoarce la Parlament legile prin care erau scăzute pensiile şi salariile din sistemul bugetar", a precizat Marius Pandele, şeful departamentului de analiză de la "Tradeville". Scăderile accentuate de vineri au avut loc în contextul unei lichidităţi de 56,8 milioane de lei, (13,2 milioane de euro), de departe cea mai mare lichiditate înregistrată săptămâ­na trecută.

Decizia de vineri a Curţii Constituţionale a acţionat ca un îndemn la vânzare pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, accelerând scăderea cotaţiilor, după ce, dimineaţa, Bursa deschisese oricum pe minus.

Cele mai vulnerabile la scădere au fost, ca de obicei, cele cinci societăţi de investiţii financiare, indicele BET-FI consemnând o depreciere de circa 9,41%, la 20.520,91 puncte. În acelaşi timp, indicele compozit la Bursei, BET-C, a pierdut 4,51%, ajungând la 2.881,61 puncte.

"Cel mai important factor care a influenţat evoluţia Bursei este, cu siguranţă, decizia Curţii Constituţionale de a întoarce la Parlament legile prin care erau scăzute pensiile şi salariile din sistemul bugetar", a precizat Marius Pandele, şeful departamentului de analiză de la "Tradeville". Marius Pandele a adăugat: "Reacţia bursei a fost destul de rapidă şi de puternică, de la scăderile uşoare de circa 1% de la începutul zilei ajungându-se la deprecieri mult mai mari într-un interval destul de scurt. Leul a suferit, de asemenea, pierderi în faţa euro, întărind concluzia că motivul scăderilor a fost preponderent unul intern. Lipsa unor măsuri de micşorare a deficitului bugetar îndepărtează investitorii de România, pentru că generează un pericol foarte mare fie de intrare în incapacitate de plată, fie de distrugere a oricărei perspective de creştere economică ulterioară, în cazul majorării impozitelor. De aceea, decizia Curţii Constituţionale a produs un efect negativ important pe piaţa financiară locală".

Scăderile accentuate de vineri au avut loc în contextul unei lichidităţi de 56,8 milioane de lei, (13,2 milioane de euro), de departe cea mai mare lichiditate înregistrată săptămâna trecută.

Tranzacţii futures de peste un milion de euro pe curs

Peste un milion de euro a venit din tranzacţiile cu contracte futures pe euro/ron, în total de 24. Cele mai lichide au fost contractele pe euro/ron cu scadenţa decembrie, moneda europeană fiind evaluată între 4,343 şi 4,405 lei la finalul anului.

Dintre cele 69 de companii tranzacţionate pe piaţa reglementată, doar patru acţiuni au înregistrat aprecieri uşoare. Scăderi puternice, de peste 12%, au consemnat acţiunile "Transilvania Construcţii" (simbol COTR) şi COMCM Constanţa (simbol CMVM). Titlurile "Impact"Bucureşti (simbol IMP) au pierdut, vineri, 11,74% din valoare, ajungând la 0,481 lei/titlu, urmate de acţiunile SIF4 "Muntenia", care s-au depreciat cu 9,7%.

Marius Pandele a adăugat: "Ţinând cont de situaţia economică din România, este de aşteptat ca evoluţia bursei să fie legată într-o măsură mai mare decât până acum de evenimentele economice şi politice interne. Este greu de estimat o evoluţie a bursei de valori în următoarele zile şi chiar săptămâni, pentru că deznodământul demersurilor guvernului de micşorare a cheltuielilor cu salariile şi pensiile este unul extrem de imprevizibil. Micşorarea cheltuielilor cu salariile şi pensiile, dacă va fi aplicată, ar putea avea efecte negative similare celor din Letonia, majorarea impozitelor poate genera o contractare a economiei şi ar putea nici să nu aibă efecte pozitive în reducerea deficitului bugetar, în timp ce amânarea unor măsuri concrete duce ţara rapid şi sigur spre colaps".

Analistul citat este de părere că nici conjunctura pieţelor internaţionale nu este favorabilă, având în vedere că acestea au avut, vineri, o evoluţie indecisă.

"În afară de problemele interne, nu trebuie să uităm faptul că şi la nivel internaţional pieţele de capital sunt într-un moment de cotitură, în care este posibilă atât revenirea pe plus, în cazul în care ştirile macroeconomice se vor îmbunătăţi, dar şi o prăbuşire serioasă în cazul în care îndatorarea excesivă a statelor europene şi încetinirea ritmului de revenire din recesiune vor reveni în prim-plan. Deocamdată, lucrurile par să se îndrepte mai degrabă spre un deznodământ negativ, însă pot apărea oricând şi surprize", a mai explicat reprezentantul "Tradeville".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb