Scăderi pentru indici, pe fondul unei lichidităţi reduse

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 septembrie

Scăderi pentru indici, pe fondul unei lichidităţi reduse

Acţiunile Fondul Proprietatea, pe prima treaptă în topul rulajului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut în mare parte scăderi, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu declinul pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a coborât cu 0,57%, la 18.008 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 039%, până la 3.346 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 51,1 milioane lei, sub media zilnică a anului, de circa 142 milioane lei, valoare ce include şi ofertele Fidelis ce trag masiv media în sus.

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 12,4 milioane lei, titlurile fondului încheind ziua la preţul unitar de 0,3882 lei, în creştere cu 3,03%. Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat documentul de ofertă prin care fondul îşi va răscumpăra 269 milioane de acţiuni proprii, la preţul de 0,6622 lei pe titlu listat la BVB.

Pe poziţia a doua în topul valorii tranzacţiilor s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce s-au depreciat cu 1,57%, la preţul de 0,753 lei, pe fondul unor schimburi de 7,6 milioane lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au încheiat ziua la preţul unitar de 28,75 lei, în scădere cu 0,52%, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 6,9 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat un rulaj de 4,5 milioane lei, acţiunile H2O încheind ziua în scădere cu 0,25%, la preţul de 121,6 lei.

În piaţa "deals" nu a fost încheiat niciun schimb.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,49%, la 60.824 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 0,79%, până la 1.266 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut recul de 0,36%, până la 996 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +7,89%

2. "Comelf" (CMF): +3,97%

3. "Fondul Proprietatea" (FP): +3,03%

4. "Socep" (SOCP): +2,12%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,08%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electrocontact" (ETC): -13,98%

2. "Energopetrol" (ENP): -9,76%

3. "Condmag" (COMI): -9,09%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -8,68%

5. "UCM Reşiţa" (UCM): -7,10%

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sunteti pregatiti pt selloff? Va fi brutal la ce lichiditate avem aici :)

    1. SNP la 0.6?

      TLV la 20?

      TTS la 2? 

      Nici nu vreau sa ma gandesc ce urmeaza...

      plecand de la faptul ca preturile actiunilor celor mai importante companii de pe bvb scad constant in ultimele 2-3 zile, la fel fiind situatia si pe bursele europene, americane si nu numai, oare ce se intampla si la ce sa ne asteptam !?.

      Oare nu cumva se întrevede o corecție majoră pe BVB...? Bursa azi e din nou pe roșu, urmând unui trend descrescător de cca 8 zile, influențat într-o anumită măsură și de evoluțiile burselor americane & europene... Când se va opri declinul...? Poate anticipa cineva??????

      Evident, întrebarea era retorică, reiese din context....????

      demult.

      Vise taica, afara au inceput sa creasca. Asta a fost "criza".

      de mult!

    In august și septembrie se știe că sunt luni cu lichiditate scăzută si mici corecții. La BVB, pe piata principala sunt listate companii solide, cel puțin primele 6-7, așa că, chiar daca sunt mici seisme acestea au rezilienta buna pe parcursul unui an.

    Succes! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb