Scandal în formă continuată pe axa minister-universităţi

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 25 aprilie 2018

Scandal în formă continuată pe axa minister-universităţi

Divergenţele dintre minis-trul Educaţiei şi mai multe universităţi de prestigiu din ţara noastră continuă, de această dată în discuţii fiind implicaţi şi studenţii. Ministrul Valentin Popa s-a întâlnit cu reprezentanţi ai studenţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universităţii de Vest din Timişoara şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, dar şi ai unor asociaţii studenţeşti. Popa a oferit mai multe lămuriri legate de acuzele aduse de universităţile din Consorţiul Universitaria, după ce ministerul a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 - 2019.

Universitatea din Bucureşti are peste 900 de locuri bugetate neutilizate, deşi are suficienţi studenţi pe locurile de la taxă, care ar putea beneficia de ele, a afirmat, printre altele, ministrul Educaţiei, Valentin Popa: "În conformitate cu datele oficiale prezentate sub semnătură de Universitatea din Bucureşti, am observat o discrepanţă majoră între numărul de studenţi înmatriculaţi şi numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani. Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către UB, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei. Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă să nu ocupe locurile bugetate alo-cate. UB nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă. Nu este o situaţie din acest an, ci şi din anii trecuţi, este un deficit bugetar destul de important, care se datorează lipsei unei proceduri interne de realocare a locurilor bugetate disponibilizate între facultăţi şi uneori chiar în cadrul aceleiaşi facultăţi. Managementul nu este preocupat să ocupe imediat locurile bugetate disponibilizate. (...) Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa".

Conform ministrului, în aceeaşi situaţie se află şi celelalte universităţi din Consorţiul Universitaria. Astfel, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj are aproximativ 550 de locuri la anul II, master neutilizate, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi are în jur de 400 de locuri, în timp ce Universitatea de Vest din Timişoara are aproximativ 75 de locuri. Valentin Popa a precizat că va discuta cu Direcţia juridic din minister pentru a găsi cadrul legal de a redistribui locurile bugetate neutilizate.

Studenţii s-au arătat surprinşi de datele prezentate de ministru în cadrul întâlnirii şi au spus că vor lua o poziţie în acest sens.

Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut. De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut. Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb