Jefuirea patrimoniului sindical trebuie stopată afirmă reprezentanţii Confederaţiei Generale a Muncii - Uniunea Generală a Sindicatelor din România, într-o scrisoare deschisă adresată ieri procurorului general Gabriela Scutea.
"Cele patru confederaţii sindicale apărute imediat după 1989, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România(CSDR) au preluat abuziv, prin fals sub semnătură privată, prin uz de fals şi prin săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, patrimoniul sindical deşi, legal, UGSR nu a fost desfiinţat niciodată", se arată în sesizarea făcută de CGM-UGSR către Parchetul General.
Conform documentului, în decembrie 1989 UGSR dispunea de un patrimoniu format din 4,7 miliarde de lei, la care se adăugau circa 2 milioane dolari şi bunuri imobiliare constând în hoteluri şi case de odihnă şi tratament în 26 de staţiuni, 52 de case de cultură ale sindicatelor, sedii, garaje, baze sportive şi circa 300 apartamente.
"Deşi au trecut peste 30 de ani de la Revoluţia din 1989, situaţia patrimoniului UGSR este una dezastruoasă, iar distrugerea şi fărâmiţarea lui continuă zi de zi. Ultimul exemplu este cel al Casei de Cultură a Sindicatelor din oraşul Călan, judeţul Hunedoara, care săptămâna trecută a fost executată silit de primărie din cauza datoriilor la bugetul local după ce ea a fost administrată zeci de ani, în mod fraudulos, de către Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România", se precizează în documentul citat.
Reprezentanţii CGM-UGSR susţin că patrimoniul lor a devenit obiectul unui transfer de proprietate ilegal, fiind preluat după 1989 de CNSRL, condusă la acea dată de Victor Ciorbea, prin înscrierea în statutul său la art. 26 că fondurile sale băneşti şi bunurile imobile provin din patrimoniul Consiliului Central al UGSR, dobândit de CNSLR, ca succesor universal, prin absorbţie.
"Înscrierea art. 26 în statutul CNSLR demonstrează că această organizaţie a premeditat preluarea prin mijloace frauduloase a patrimoniului. Fiind înfiinţată abia în iunie 1990, CNSLR nu avea cum să contribuie la realizarea patrimoniului UGSR şi, în consecinţă, nu avea dreptul să preia acest patrimoniu", precizează reprezentanţii CGM- UGSR.
Ei consideră că procesul verbal de predare primire încheiat la 04.07.1990 a fost întocmit cu fraudarea legii, deoarece semnătura preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor (CNPOS) de la acea dată, Ştefan Călinescu, a fost contrafacută, semnând în locul lui o altă persoană care nu avea îndrituirea legală de reprezentare.
"Acest lucru a fost clarificat deja de instanţă, prin Hotărârea Tribunalului Bucureşti, Secţia 2 penală nr. 709F/12.09.2011 în dosarul nr. 54745/3/2011, iar cel care a falsificat semnătura preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor şi-a recunoscut vina (persoana în cauză a decedat între timp)", se arată în scrisoarea deschisă a CGM-UGSR.
Conform anchetei derulată de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul de mai sus, respectivul proces verbal are caracter fals, fiind falsificat prin contrafacerea subscrierii, respectiv prin semnarea de către Ilie Porojan, în locul semnăturii lui Ştefan Călinescu.
Reprezentanţii CGM-UGSR afirmă că în baza procesului verbal de predare primire fals din 4 iulie 1990, cele patru confederaţii sindicale citate mai sus şi-au însuşit ilegal patrimoniul sindical al UGSR, pe care l-au împărţit printr-o tranzacţie generală în 7 noiembrie 1991.
În legătură cu această tranzacţie, la data de 1 octombrie 2013, procurorul-şef de serviciu în cadrul DNA, Doru Florin Ţuluş, a emis o rezoluţie ce a confirmat faptele penale comise de liderii confederaţiilor sindicale CNS Cartel ALFA, BNS, CNSLR Frăţia şi CSDR, dar şi de alte persoane juridice şi fizice atunci când au împărţit ilegal patrimoniul UGSR.
"... după încheierea aşa-zisei «Tranzacţii», a fost creată SC SIND ROMANIA SRL, în urma înţelegerii între CNSLR Cartel ALFA şi Confederaţia Sindicatelor Independente «Frăţia». Acestei societăţi comerciale i-au fost transferate, în mod fraudulos, bunuri pe care nu le deţineau, nu le aveau în proprietate, neputând dispune de ele (...) în cuprinsul statutului SC SIND ROMANIA SRL (....). Din cele mai sus expuse, rezultă probe (înscrisuri, hotărâri judecătoreşti) şi indicii temeinice de comitere a infracţiunilor de înşelăciune, prev. de art. 215 alin. 1, 2 şi 5 Cod penal, precum şi fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal, referitor la documentul intitulat «Tranzacţie generală» şi datat 07.11.1991. Acest document prezintă menţiuni vădit contrare realităţii, fiind întocmit cu scopul precis de preluare, fără bază legală, a patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România", susţinea în rezoluţia sa procurorul Ţuluş, conform sursei citate.
Reprezentanţii CGM-UGSR mai afirmă că societatea SIND România a fost folosită de-a lungul anilor pentru sifonarea unor importante sume de bani, inclusiv prin dividende, în timp ce baza materială s-a degradat continuu în lipsa investiţiilor, ajungându-se până la distrugerea totală în cazul unor hoteluri.
Cei de la CGM-UGSR menţionează că în anul 2010 a avut loc o nouă împărţire a bazei turistice a sindicatelor, confederaţiile înfiinţându-şi societăţi comerciale în acest sens: Cartel Alfa - SC ALFA HOTELS SRL, BNS - SC B.N. SIND TURISM SRL, CNSRL Frăţia - SIND TOUR TRADING SRL şi CSDR - SC CSDR SIND TURISM SRL.
"Această nou împărţire a bazei turistice de tratament balneo-climateric si odihna nu a însemnat însă şi investiţii în ea, procesul de degradare continuând accelerat. Presa a relatat de nenumărate ori despre situaţia deplorabilă în care au ajuns foarte multe baze turistice administrate de confederaţiile sindicale. Vă reamintim aici spaţiile de cazare din staţiunile Vidra, Voineasa, Amara, Herculane etc", mai arată autorii scrisorii deschise adresată procurorului general Gabriela Scutea.
Ei precizează că dosarul privind patrimoniul UGSR a ajuns în anul 2019 la Judecătoria Constanţa.
"Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa emitea, sub semnătura procurorului Teodor Niţă, pe data de 13 iulie 2018, Ordonanţa 106P/2018, prin care contata săvârşirea infracţiunilor de fals în inscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune, şi a dispus casarea prin intervenţia prescripţiei răspunderii penale, urmând, potrivit ordonanţei, să se disjungă un nou dosar pentru cercetarea existenţei elementelor constitutive ale infracţiunilor de organizare de grup infracţional, spălare de bani, înşelăciune, denunţare calomnioasă şi determinarea înmatriculării unei societăţi - SIND România - în baza unui act constitutiv fals. Astfel, procurorul cere anularea documentelor care au stat la baza preluării patrimoniului (procesul-verbal încheiat la data de 4.07.1990 şi documentul intitulat Tranzacţie Generală), precum şi a articolului 26 din Statutul CNSLR prin care aceasta se autodeclara continuatoarea şi moştenitoarea UGSR", arată autorii scrisorii deschise.
Ei solicită procurorului general să facă demersurile necesare pentru a face lumină în cazul patrimoniului UGSR, Uniune care, aşa cum afirmă autorii scrisorii deschise, nu a fost desfiinţat niciodată.
1. connect the dots
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2021, 12:26)
Romania lăsată "piele si os" de rasoleala din justitie initiate in camere frigorifice "amenajate" in camere de deputati ce n-au "gandit la rece" ci cu "sange rece" si ar trebui sa-i vedem "la răcoare" ?
daca ne gandim ca au jupuit-o permanent , nici pielea (cel mai mare organ ) nu i-a mai ramas intacta ca observam ca a fost "penetrata" de microbi externi si toate "organele interne" sunt afectate .
pe "fond nervos" (politic) s-au produs toate afectiunile "organice" si cine e platit sa identifice si sa elimine cauzele ne povesteste despre "efectele" evidente si munca lui asidua in cautarea antidotului ce nu poate fi "testat" suficient sa poata fi folosit "legal" ?