ZIARUL BURSA

28 aprilie 2021
Ediţia din 15.08.2024
Grafică de MAKE

Adio globalizare! Segregarea lumii în funcţie de vaccinul folosit

Adelina ToaderInternaţional / 28 aprilie 2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Guvernele ţărilor au promovat şi continuă să promoveze imunizarea populaţiei cu vaccinul anti Covid-19 pentru redeschiderea ţărilor. Cu toate acestea, lucrurile nu par să ajute neapărat turismul şi mai ales călătorii, având în vedere că lumea se divide în funcţie de serul folosit. China recunoaşte până în prezent doar vaccinurile făcute în interiorul graniţelor sale, iar vaccinurile sale nu sunt aprobate în SUA sau Europa de Vest. Astfel că, anul acesta, alegerea vaccinului poate însemna şi alegerea destinaţiei de vacanţă.

Care este cel mai bun vaccin anti Covid-19?

Care este cel mai bun vaccin anti Covid-19?

A.T.Miscellanea / 28 aprilie 2021

Pe măsură ce oamenii de ştiinţă s-au aflat într-o adevărată cursă să dezvolte vaccinuri anti Covid-19, specialiştii în sănătate publică sperau că mai mult de un grup va reuşi, conform Bloomberg.

Economia sud-coreeană a depăşit nivelul atins înaintea pandemiei

DUPĂ CHINA Economia sud-coreeană a depăşit nivelul atins înaintea pandemiei

V.R.Internaţional / 28 aprilie 2021

Ţara a trecut înaintea Braziliei şi Rusiei în clasamentul FMI privind economiile lumii în 2020 

Coreea de Sud se alătură Chinei în procesul de redresare economică semnificativă, depăşind, în primele trei luni din 2021, nivelul consemnat pre-pandemie, în condiţiile în care investiţiile şi exporturile au ajutat-o să aibă o expansiune mai rapidă decât arătau aşteptările.

Un cuvînt despre tăcere

Cornel CodiţăEditorial / 28 aprilie 2021

Cornel Codiţă

Zgomotul se află în antiteză faţă de comunicarea cu sens. Shannon a stabilit o formulă matematică, celebră, capabilă să măsoare entropia ca pierdere de informaţie logică într-un proces de comunicare definit de o bandă de frecvenţe şi de o capacitate stabilită de transport informaţional, specifică unui mediu de comunicare: C = 1/2log(1+P/N). Ciudat, dar ceea ce se întîmplă în societăţile noastre post adevăr, post bunul simţ şi mai ales post responsabilitate politică şi socială este folosirea pe scară largă a zgomotului în locul comunicării cu sens.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 5% pentru 2021

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 5% pentru 2021

M.G.Macroeconomie / 28 aprilie 2021

Deficit bugetar de 1,28% din PIB după primul trimestru. Cheltuielile cu salariile din sectorul public şi asistenţa socială acoperă peste 80% din venituri 

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CSNP) a revizuit pozitiv estimarea de creştere economică din acest an, la un avans al PIB de 5% de la un plus iniţial de 4,3% cât preconiza în legea bugetului de stat pentru acest an.

Tranzacţii de 80,8 milioane lei, peste cele din şedinţa anterioară

BVB Tranzacţii de 80,8 milioane lei, peste cele din şedinţa anterioară

A.I.Piaţa de Capital / 28 aprilie 2021

Creşteri pe linie pentru indici  

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 80,85 milioane lei, peste cea din şedinţa anterioară, de 59,6 milioane lei, cel mai mare aport, de 30,6 milioane lei, venind din parte schimburilor cu titlurile Fondul Proprietatea (FP). Acţiunile fondului închis de investiţii au încheiat ziua a 1,71 lei, în creştere cu 1,18%.

Liviu Dragnea

INSTANŢA A DECIS: Liviu Dragnea - Paşte în puşcărie

George MarinescuAnticorupţie / 28 aprilie 2021

Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare condiţionată formulată de fostul lider al PSD Sentinţa nu este definitivă, ci poate fi contestată în termen de 48 de ore 

Judecătoria Sectorului 5 a respins, ieri, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea, fostul lider al PSD şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Autorităţile de Management întocmesc proiectele regionale pentru perioada 2021-2027

ÎN TIMP CE GUVERNUL SE CHINUIE CU PNRR, Autorităţile de Management întocmesc proiectele regionale pentru perioada 2021-2027

I.Ghe.Politică / 28 aprilie 2021

Disputa de la nivel central privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a perturbat activitatea în teritoriu a Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională (ADR) care în această perioadă întocmesc şi negociază cu Comisia Europeană Programul Operaţional Regional ce va fi finanţat pe cadrul financiar multianual 2021-2027.

PSD solicită o dezbatere amplă a PNRR

G.M.Politică / 28 aprilie 2021

Radu Ştefan Oprea, senator PSD: "PNRR a fost respins de Bruxelles, pentru că reprezentanţii Guvernului nu au arătat cum vor putea implementa toate programele pe care le propun" 

Partidul Social Democrat cere guvernului să participe, imeida după Paşte, la o dezbatere largă în Parlament pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), programul prin care România poate atrage circa 30 de miliarde de euro de la UE până în 2026 pentru redresarea economiei.

Aurul românesc rămâne la Londra

CAMERA DEPUTAŢILOR A DECIS: Aurul românesc rămâne la Londra

G.M.Politică / 28 aprilie 2021

Cu 173 voturi pentru, 131 împotrivă şi o abţinere, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis, ieri, respingerea definitivă a proiectului legislativ iniţiat în anul 2019 de PSD privind repatrierea rezervei de aur pe care ţara noastră o are depozitată la Banca Angliei.

Trangaz va distribui dividende de 95,8 milioane lei

Trangaz va distribui dividende de 95,8 milioane lei

A.I.Piaţa de Capital / 28 aprilie 2021

Randament brut de 2,8%  

Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat, în adunarea de ieri, propunerea conducerii companiei ca, din profitul anului trecut, de 175 milioane de lei, suma de 95,84 milioane de lei să meargă către dividende, restul fiind surse proprii de finanţare, se arată într-un raport al transportatorului de gaze naturale remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Rata dobânzii pe 10 ani a României revine sub pragul de 3%

Rata dobânzii pe 10 ani a României revine sub pragul de 3%

M.G.Macroeconomie / 28 aprilie 2021

Costul de finanţare pe 10 ani al României a revenit în ultimele zile sub nivelul de 3%, pentru prima dată în ultimele două luni, o evoluţie în tandem cu scăderile din pieţele internaţionale. Scăderea ratelor de dobândă a fost una generalizată, însă pe scadenţa 10 ani scăderea a fost mai pronunţată.

Romgaz va distribui dividende de 690 milioane lei

A.I.Piaţa de Capital / 28 aprilie 2021

Randament brut de 5,5%  

Acţionarii Romgaz Mediaş (SNG) au aprobat distribuţia a 689,9 milioane de lei ca dividende, sumă provenită atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatul reportat, a anunţat ieri producătorul de gaze naturale printr-un raport remis operatorului pieţei noastre de capital.

Un distribuitor major de gaze din Turcia se pregăteşte de listare

A.V.Internaţional / 28 aprilie 2021

Dacă va fi aprobată, oferta publică iniţială a companiei Başkent Dogalgaz va fi prima din acest sector de activitate, din Turcia 

Başkent Dogalgaz GYO, unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze naturale din Turcia, i-a solicitat Comitetului pieţelor de capital din ţară (SPK) aprobarea pentru lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO) la Borsa Istanbul, anunţă Daily Sabah.

Digitalizarea a prins viteză

RAPORT Digitalizarea a prins viteză

O.D.Companii / 28 aprilie 2021

Digitalizarea forţată de pandemie este o realitate, care nu deranjează pe nimeni. Partea mai puţin plăcut este că nu toată lumea are competenţele necesare pentru a se descurca în mediul online, iar de acest lucru profită din plin infractorii cibernetici. Companiile au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare în ultimul an, devansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani, după cum spun peste 40% dintre executivii intervievaţi în sondajul Digital Trust Insights, realizat de PwC.

Rachete americane, pentru apărarea litoralului românesc

Rachete americane, pentru apărarea litoralului românesc

G.M.Companii / 28 aprilie 2021

Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operaţional şi interoperabil în cadrul NATO, după ce ieri Ministerul Apărării Naţionale a semnat, prin Direcţia generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern (G2G) cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML).

Vrancart va distribui un dividend cu randament de 4,6%

A.I.Piaţa de Capital / 28 aprilie 2021

Producătorul de hârtie, carton şi ambalaje Vrancart Adjud (VNC) va repartiza, din profitul anului trecut, dividende în sumă de zece milioane de lei, în urma votului de ieri al acţionarilor, a anunţat compania printr-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa foto: facebook.com/Pe?teraIalomi?ei

Cultura se mută în peşteră

O.D.Cultură / 28 aprilie 2021

Organizatorii de evenimente artistice se reorientează din mers şi apelează, pentru întâlnirea cu publicul, la spaţii mai puţin convenţionale.

Antrenamente pentru spectatori

EURO 2020 Antrenamente pentru spectatori

O.D.Sport / 28 aprilie 2021

Spectatorii au nevoie de antrenamente pentru a se reobişnui cu atmosfera de stadion după 14 luni de stat pe tuşă. Cum EURO 2020 bate la uşă, autorităţile încearcă să găsească o soluţie pentru a testa capacitatea de organizare, având în vedere că pentru turneul final al CE şi-au luat angajamentul să permită accesul spectatorilor în tribune, 25% din locurile Arenei Naţionale.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 28 Aprilie 2021

MACRO NEWSLETTER 28 Aprilie 2021

Macroeconomie / 28 aprilie 2021

Comenzile pentru bunuri durabile din SUA şi-au accelerat puternic creşterea anuală în martie 2021, până la 25%, de la 3,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după un declin de 0,9% în luna anterioară. Comenzile pentru...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo