Partidul Social Democrat cere guvernului să participe, imeida după Paşte, la o dezbatere largă în Parlament pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), programul prin care România poate atrage circa 30 de miliarde de euro de la UE până în 2026 pentru redresarea economiei.
"PSD cere Guvernului să renunţe la atitudinea arogantă şi auto-suficientă pe care a manifestat-o în legătură cu PNRR până în prezent şi să accepte dialogul şi colaborarea cu toate forţele care pot contribui în sens pozitiv la realizarea acestui proiect naţional", se arată în comunicatul PSD.
Potrivit comunicatului de presă emis de PSD, la dezbatere ar urma sp participe, pe lângă reprezentanţii Guvernului şi parlamentari, reprezentanţii structurilor asociative din administraţia publică locală, cei ai patronatelor şi sindicatelor, ONG-uri de profil, dar şi specialişti din mediul economic şi academic.
"Suntem într-o situaţie critică, pentru că depunerea PNRR e amânată pentru 31 mai. Apoi va urma o perioadă de două luni, pentru analiza pe care Comisia Europeană o va face cu privire la PNRR. După aceea va interveni vacanţa din luna august. În aceste condiţii, ne aşteptăm să existe o pronunţare a Consiliului asupra PNRR abia la sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octomobrie şi s-ar putea ca anul acesta să ratăm avansul de 13%, adică de aproape 4 miliarde euro. Felul prin care putem depăşi această perioadă critică este un consens politic. PSD a venit cu soluţii, cu un PNRR alternativ, am solicitat ca guvernul şi coaliţia de dreapta să vină în Parlament şi credem că, printr-o întâlnire după Paşte, putem avea acest consens politic. (...) Nu poate fi un plan PNL de redresare şi rezilienţă şi nici un plan USR PLUS, de aceea a şi primit nota 4 la Bruxelles", a declarat, ieri, senatorul social-democrat Radu Ştefan Oprea.
El a menţionat că orice proiect trebuie să aibă trei grafice anexe: unul privind timpul - iar pentru implementarea PNRR timpul este destul de scurt, altul privind resursa umană şi capacitatea administrativă de implementare şi altul privind modul de alocare a sumelor.
"Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost respins de Bruxelles, pentru că reprezentanţii Guvernului nu au arătat cum vor putea implementa toate programele pe care le propun. Vicepremierul Barna nu a reuşit coordonarea ministerelor pentru PNRR, deşi are această coordonare trecută în fişa postului. Asta înseamnă ca Dan Barna a eşuat", a precizat Radu Oprea, care a spus că premierul Florin Cîţu ar trebui să fie mai implicat în negocierea PNRR pentru a avea rezultate bune.
Solicitarea PSD privind organizarea unei dezbateri ample vine după ce ministrul Cristian Ghinea a anunţat luni că guvernul va trimite forma finală a PNRR la Comisia Europeană la 31 mai, o lună după termenul-limită stabilit iniţial cu Comisia Europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2021, 10:28)
este o solicitare de bun augur!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2021, 12:42)
ce dezbatere mai vreti , gunoaielor ce sinteti , nu stiti cum sa o mai lalaiti sa treaca timpul si sa se piarda banii ! psd-pnl-usr , aceiasi mizerie !