Care este cel mai bun vaccin anti Covid-19?

A.T.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 28 aprilie 2021

Care este cel mai bun vaccin anti Covid-19?

Pe măsură ce oamenii de ştiinţă s-au aflat într-o adevărată cursă să dezvolte vaccinuri anti Covid-19, specialiştii în sănătate publică sperau că mai mult de un grup va reuşi, conform Bloomberg.

Având mai multe companii care produc vaccinuri ar fi mai uşor să inoculezi mai mulţi oameni rapid, însă o serie de vaccinuri cu rezultate de eficacitate diferite au dat naştere îngrijorărilor că unele persoane pot refuza vaccinul oferit în speranţa de a obţine unul mai bun mai târziu. În realitate, compararea procentului de eficacitate nu este neapărat cel mai bun mod de a măsura valoarea unui vaccine, arată Bloomgerg. Şi în timp ce furnizorii se luptă pentru a satisface cererea globală, experţii spun că cel mai bun vaccin este probabil cel la care poţi avea acces acum.

Ce înseamnă eficacitate?

La un nivel de bază, eficacitatea vaccinului de 50%, de exemplu, înseamnă aproximativ că o persoană imunizată are un risc redus cu 50% de a se îmbolnăvi, comparativ cu o persoană altfel similară neimunizată, explică Bloomberg. Cu toate acestea, măsurarea poate fi aplicată la diferite întrebări despre efectul unui vaccin. De exemplu, mai multe vaccinuri anti Covid-19 par a evita cu succes spitalizarea şi decesul. Dar, din moment ce relativ puţini oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 se îmbolnăvesc în mod critic, este greu să măsurăm în mod fiabil un rezultat atât de rar în studiile clinice care implică doar zeci de mii de participanţi - un bazin relativ mic, arată sursa citată. În schimb, scopul principal al majorităţii studiilor în stadiu târziu a fost de a măsura o eficacitate mai largă împotriva cazurilor de Covid confirmate de laborator, cu orice simptome, inclusiv uşoare.

Ce eficacităţi sunt raportate?

Datele Bloomberg arată că primele două vaccinuri occidentale care s-au dovedit eficiente - unul de la Pfizer Inc. şi BioNTech SE şi altul de la Moderna Inc. - au stabilit un nivel ridicat, cu eficacitate estimată la 95%, respectiv 94%. Acest lucru a însemnat că infectările cu Covid în rândul participanţilor la studiu care au primit vaccinul au fost reduse cu atât de mult în comparaţie cu cei care au primit un placebo. Eficacitatea a fost estimată la 66,7% pentru AstraZeneca Plc's şi 89,3% pentru Novavax Inc. şi 66,9% pentru vaccinul cu o singură injecţie Johnson & Johnson. Se raportează că patru vaccinuri din China şi câte unul din India şi Rusia au eficacităţi cuprinse între 51% şi 91%.

Sunt fiabile numerele?

Potrivit Bloomberg, datele din studiile clinice au fost raportate în diferite moduri şi supuse unor grade diferite de control ştiinţific. Deşi publicarea într-un jurnal ştiinţific evaluat de colegi, este considerată standardul de aur pentru asigurarea acurateţei, integrităţii şi credibilităţii datelor clinice, doar o mână de studii de vaccine anti Covid au fost supuse acestui proces riguros de verificare până acum. Datele privind eficacitatea vaccinului din alte studii au fost raportate în comunicate de presă, articole în mass-media de stat şi în lucrări publicate pe aşa-numitele servere de pre-tipărire şi, prin urmare, nu au fost analizate de oamenii de ştiinţă care nu au fost implicaţi în cercetare.

De ce nu contează eficacitatea?

Analiza Bloomberg arată că, în primul rând, cifrele nu sunt direct comparabile. Acest lucru este în parte, deoarece vaccinurile nu au fost testate folosind aceleaşi criterii sau grupuri de persoane. De asemenea, vaccinurile au fost testate în momente şi locuri diferite. Intensitatea epidemiei şi măsurile de atenuare a acesteia, cum ar fi purtarea măştii, pot contribui la diferenţe în estimările de eficacitate între ţări, conform specialiştilor.

Analiza mai precizează că SARS-CoV-2 a suferit mutaţii în timp, generând variante care par a fi mai periculoase. Deci, în general, primele vaccinuri care s-au dovedit eficiente s-au confruntat probabil cu mai puţine dintre aceste tulpini virale decât au avut cele ulterioare.

Vaccinurile necesită timp pentru a lucra, iar perioadele de timp în care eficacitatea a fost măsurată în studiile clinice diferă în funcţie de studii, conform analizei.

Unele studii pot exclude participanţii cu condiţii preexistente care ar putea afecta răspunsul lor, în timp ce un alt studiu ar putea include astfel de persoane. De exemplu, Novavax a raportat o scădere modestă a eficacităţii în Africa de Sud atunci când au fost incluşi în analiză persoanele infectate cu HIV.

În timp ce majoritatea studiilor au fost concepute pentru a evalua cât de bine vaccinurile au prevenit orice caz simptomatic de Covid, vaccinul J&J a fost testat pentru capacitatea sa de a proteja împotriva Covidului moderat şi sever, ceea ce implică să aibă cel puţin două simptome mai minore sau unul sau mai multe grave, precum un ritm respirator crescut.

Ce contează dincolo de eficacitate?

Mai multe lucruri, potrivit Bloomberg, printer care mutaţiile care înseamnă că unele vaccinuri pot funcţiona mai bine sau mai rău în anumite regiuni decât în altele, în funcţie de ce tulpini virale sunt prezente. Rezultatele J&J au inclus date de la zeci de site-uri de testare din Africa de Sud şi Brazilia, unde circulă două variante deosebit de îngrijorătoare. Vaccinul a obţinut eficacităţi de 64% în Africa de Sud şi 61% în America Latină - mai puţin decât 72% observate în SUA, dar rezultate totuşi respectabile. (Rezultatul de 66,9% este cifra globală.)

O analiză intermediară, citată de Bloomberg, a rezultatelor studiilor din februarie a constatat că vaccinul AstraZeneca nu a protejat oamenii din Africa de Sud împotriva Covid-19 într-o formă uşoară până la moderată cauzată de varianta identificată acolo, determinând guvernul să oprească vaccinarea.

În plus, sursa citată, arată că siguranţa şi eficacitatea unui vaccin pot varia între indivizi în funcţie de caracteristici precum vârsta, sexul, fundalul genetic şi condiţiile preexistente, inclusiv alergiile.

Un alt criteriu, conform Bloomberg, este dozarea. Toate vaccinurile Covid autorizate de până acum necesită două doze, cu excepţia J & J's şi CanSino's, care au nevoie de o singură injecţie - un mare plus.

Preţ este, de asemenea, un alt criteriu, conform analizei citate. Companiile care produc vaccinuri Covid primesc preţuri diferite de la diferiţi cumpărători şi multe dintre cifre nu sunt publice. Totuşi, este clar că unele sunt mult mai scumpe decât altele.

Moderna este cel mai scump. Directorul executiv al acesteia a acordat un interval cuprins între 25 şi 37 de dolari pe doză. Urmează Pfizer-BioNTech: UE plăteşte aproximativ 14,70 dolari pe doză, SUA 19,50 dolari şi Israel 30 de dolari. Vaccinurile J&J şi AstraZeneca sunt considerabil mai accesibile. Formula J & J costă 8,50 dolari pentru UE - şi este necesară o singură doză. UE a plătit 2,15 dolari pe doza AstraZeneca, în timp ce Africa de Sud a achitat 5,25 dolari.

Oficialii din domeniul sănătăţii publice spun că, cel puţin iniţial, cel mai bun vaccin este cel care este disponibil în momentul eligibilităţii. Cu toate acestea, deoarece aprovizionarea devine mai puţin limitată, este posibil ca unele vaccinuri să ofere avantaje pentru diferite grupuri, cum ar fi o singură doză pentru cei pentru care întoarcerea este dificilă. De asemenea, absorbţia vaccinurilor din întreaga lume şi efectele rezultate asupra populaţiei vor informa eficienţa fiecărui vaccin în prevenirea infecţiilor şi simptomelor şi stabilirea imunităţii efectivelor în "lumea reală", spre deosebire de condiţiile studiilor clinice.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu asta este important in acest mesaj ci faptul ca UE ne impune o singura tehnologie a vaccinurilor. Cele sintetice, pe baza de autosintetizare a proteinei spike. UE nu mai vrea sa plateasca pentru vaccin clasic, cu virusi inactivati. De aceea nu ma vaccinez. Eu vreau un vaccin mai putin agresiv, precum cel antigripal.

    1. Așteaptă tu ca UE sa dezvolte câte un vaccin special pentru fiecare pinguin pretențios din Romania ...

      Poate ca sunt eu pinguin, dar tu ei o oaie semianalfabeta care nici macar nu stii ce iti bagi in tine. Esti violat si tu spui "mai vreau".

      S-ar putea să fii mai analfabet de cel de la 1. Dat fiind faptul că folosești cuvinte pe care nu le înțelegi.

    cel mai bun vaccin anti-covid este cel care va fi dezvoltat in Romania sub mana cercetatorului Paunescu.

    eu cu acela ma voi vaccina - ofera imunitate 11 pana la 17 ani LOVIND MASIV IN INTERESELE BIG PHARMA care ne-ar dori abonati trimestrial sau anual la produsele lor inferioare. 

    darrrr... ce sa-i faci.... cand Romania e condusa de slujbasii puterilor straine... cercetatorii romani sunt marginalizati, nu li se dau fonduri si le sunt blocate/inghetate proiectele. 

    E legendara Anca Dragu (Senat) care s-a laudat ca are intalniri de 2 ori pe saptamana cu reprezentantii ambasadelor straine pentru noi si noi directive si linii de actiune! Amintiti-va ca E AL DOILEA OM IN STAT DUPA IOHANNIS!  

    Fiecare sa gandeasca si sa inteleaga cu mintea lui. Romania, maidanul potailor straine...  

    1. de la stat nu, Statul Roman e papusa in atele si mainile strainilor, imi e deja clar asta.

      dar exista optiuni de finantare: de la optiuni private de finantare pana la crowd-funding.  

      5 milioane de euro nu e asa mare branza, se pot obtine.  

      p.s. ia cauta in presa, stiai ca Statul i-a trimis lui Paunescu de la TImisoara pe cap Curtea de Conturi sa il caute la bani daca a furat ?  

      Adica pe de o parte nu ii da finantarea ceruta sa isi dezvolte vaccinul care sa ajute Romania SI INTREAGA LUME (!) si pe de alta parte ii trimite controale sa il chinuiasca.  

      Totul e prea pe fata. Cum ziceau Parazitii - e mai pe fata decat o acnee.

      Statul Roman lucreaza impotriva romanilor!  

      :)

      cred ca si-a luat-o Cristian 

      postasem mesajul meu de la 2.1 la un raspuns de la Cristian si am vazut acum ca i-a disparut comentariul :)  

      cred ca cei de la Bursa se tin de promisiunile facute anterior!

      Toata lumea fuge de stat cat poate :)) insa se pare ca mai sunt fraieri care așteaptă sa le dea sau sa le "dezvolte" chestii ... statul la noi nu este in stare sa faca 1 km de autostrada, nu are bani de pensii sau sa renoveze scoli sau spitale ... asteapta tu sa-ti faca vaccin. E bine totusi ca multi ca tine nu vor supravietui, deci mai multi bani pentru restul.

      "E bine totusi ca multi ca tine nu vor supravietui, deci mai multi bani pentru restul."

      :) vezi ca eu mi-am facut banii cu dragoste de oameni nu calcand pe ei.

      Un Paste plin de dragoste iti urez sa ai ca ai nevoie! :)  

      Nu mai pot românii de dragostea bancherilor ce îi momesc cu contracte păguboase de genul împrumuturilor în chf. Cum se traduce delusion of grandeur?

    ...un vaccin mai clasic, nepolitizat (!), fara imixtiuni arogante in ADN, ,,posib" cumplite reactii adverse etc etc. Uitat-a UE ca fiecare individ e diferit?!

    V-ati intrebat de ce nu este folosita metoda de testare pooling / pooled pentru o familie care merge ca turist?

    De ce se cer teste INDIVIDUALE pentru mama, tata, copil de peste 5 ani? 

    Ca sa creasca profiturile, de asta. 

    Hai sa recunoastem, este o pandemie de coronavirus. Coronavirusii sunt de obicei mai contagiosi si ceva mai severi ca influenza. Dar amploarea ei mediatica si bugetara este dincolo de intelegerea umana. 

    Amploarea ei este exagerata cu un singur scop: MONEY.

    1. nu e pandemie.

      nu e epidemie.  

      sunt doar valuri virale (hiperbolizate masiv mediatic)... in Romania 3-4000 cazuri pe zi seamana a pandemie?  

      hai sa fim seriosi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb