Adio globalizare! Segregarea lumii în funcţie de vaccinul folosit

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2021

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Guvernele ţărilor au promovat şi continuă să promoveze imunizarea populaţiei cu vaccinul anti Covid-19 pentru redeschiderea ţărilor. Cu toate acestea, lucrurile nu par să ajute neapărat turismul şi mai ales călătorii, având în vedere că lumea se divide în funcţie de serul folosit. China recunoaşte până în prezent doar vaccinurile făcute în interiorul graniţelor sale, iar vaccinurile sale nu sunt aprobate în SUA sau Europa de Vest. Astfel că, anul acesta, alegerea vaccinului poate însemna şi alegerea destinaţiei de vacanţă.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a sugerat într-un interviu acordat duminică New York Times că UE intenţionează să ridice restricţiile şi să permită accesul americanilor imunizaţi cu vaccinuri aprobate de agenţia sa de medicamente. Acest lucru înseamnă că cei care au fost imunizaţi cu vaccinuri de la producători chinezi precum Sinovac Biotech Ltd. şi Sinopharm Group Co. Ltd. sunt susceptibili să li se interzică intrarea, lucru ce va avea consecinţe puternice pentru activitatea globală de afaceri şi revigorarea turismului internaţional, potrivit Bloomberg.

Pe măsură ce eforturile de imunizare anti Covid se intensifică în întreaga lume, un pachet de aprobări între ţări şi regiuni pune bazele unei bifurcaţii globale a vaccinului, în care imunizarea obţinută ar putea determina în ce ţări putem intra şi în care putem lucra.Pentru cetăţenii chinezi care se aventurează în străinătate în mod regulat şi cetăţenii occidentali care doresc să urmărească oportunităţi de afaceri în cea de-a doua cea mai mare economie din lume, apare o dilemă cu privire la originea vaccinului pentru care ar trebui să opteze, după cum arată Bloomberg.

Pentru milioane de oameni din întreaga lume care nu pot alege ce vaccinuri primesc, riscul ca mai multe locuri să devină selective în funcţie de serurile pe care le recunosc, mai ales având în vedere ratele de eficacitate variate ale acestora, creează posibilitatea ca, chiar şi complet inoculat, călătoria oamenilor să fie limitată - cu consecinţe pentru activitatea de afaceri internaţională şi industria turismului.

UE a anunţat, potrivit Bloomberg, că intenţionează să introducă permise de vaccinare începând din iunie, ceea ce va permite deplasarea celor inoculaţi sau recuperaţi recent de Covid-19 şi, prin urmare, sunt consideraţi imuni. Conform proiectului de regulament - sub rezerva negocierilor în curs între guvernele UE şi Parlamentul European - toate vaccinurile aprobate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc vor fi acceptabile pentru călătorii, deşi membrii UE sunt "încurajaţi" să accepte vaccinurile care au asigurată aprobabrea Organizaţiei pentru Sănătate pentru utilizare în caz de urgenţă şi recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE. Decizia finală cu privire la vaccinurile care vor fi acceptate revine, totuşi, fiecărui stat membru.

"O diviziune globală a popoarelor bazată pe adoptarea vaccinului va exacerba şi va continua efectele economice şi politice ale pandemiei", consideră Nicholas Thomas, profesor asociat în securitatea sănătăţii la Universitatea din Hong Kong, care a adăugat: "Există riscul ca lumea să fie împărţită în funcţie de vaccinuri bazate mai degrabă pe naţionalitatea de provenienţă a serului decât pe necesitatea medicală".

Multe ţări şi-au închis graniţele pe fondul pandemiei, unele permiţând doar intrarea cetăţenilor săi şi chiar şi atunci cu obilgativitatea unei carantinări de câteva săptămâni după sosire. În timp ce vaccinurile sunt văzute ca modalitatea de a elimina barierele de intrare, rămâne o incertitudine considerabilă cu privire la modul sau dacă naţiunile vor diferenţia cele cel puţin 11 vaccinuri disponibile la nivel mondial, potrivit sursei citate.

Guvernele din China până în Europa discută despre paşapoartele de vaccin - certificări uşor accesibile şi verificabile care afirmă că o persoană a fost inoculată - dar nu este clar dacă ţările vor urmări recunoaşterea universală a tuturor serurilor sau dacă vor fi selective cu privire la cele pe care aleg să le recunoască, în special cu creşterea variantelor de virus şi a întrebărilor cu privire la faptul că actualele vaccinuri sunt la fel de eficiente împotriva acestora.

Comform Bloomberg, China a uşurat cerinţele de solicitare a vizei pentru străinii cărora li s-au inoculat vaccinuri chinezeşti în martie, inclusiv posibilitatea de a sări peste testele Covid sau de a completa formularele de declaraţie de călătorie. Vaccinurile chinezeşti sunt disponibile numai în unele ţări, cum ar fi Brazilia, Pakistan şi Serbia. Nu poţi primi Sinovac sau celelalte seruri chinezeşti în S.U.A, de exemplu.

Însă, în semn că Beijingul ar putea fi conştient de costurile economice ale selectivităţii vaccinurilor, ambasada chineză la Washington a declarat săptămâna aceasta că turiştii care au făcut anumite vaccinuri occidentale ar putea pătrunde în continuare în ţară dacă pleacă din Dallas în Texas. Mass-media de stat a indicat că vaccinul Pfizer-BioNTech va fi probabil aprobat la jumătatea anului.

"Credem că este important să se vaccineze un procent foarte ridicat din comunitate şi cel mai bun mod de a face acest lucru este să oferim alegere", a declarat Ker Gibbs, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din Shanghai. Fiind o piaţă cheie şi o sursă de afaceri pentru companiile din întreaga lume, restricţiile la frontierele Chinei - printre cele mai stricte din lume - au "avut un impact major asupra capacităţii noastre de a desfăşura afaceri", a spus el.

China nu este singura ţară care restricţionează accesul persoanelor cu anumite vaccinări. Islanda omite în prezent vaccinurile chinezeşti şi ruseşti din lista celor pe care le aprobă pentru intrare în graniţele sale.

Întrebarea recunoaşterii vaccinurilor este una cheie pentru ţările dependente de turism, industria de turism global de 9 trilioane de dolari fiind paralizată efectiv de când a început pandemia.

Abordarea Chinei cu privire la această problemă poate avea un impact asupra luării deciziilor, întrucât turiştii chinezi au fost printre cele mai mari grupuri de vizitatori străini care călătoresc în Asia de Sud-Est, Australia şi Noua Zeelandă şi în capitalele europene, precum Paris, înainte de pandemie.

În 2019 au existat 155 de milioane de turişti chinezi care au cheltuit peste 133 miliarde de dolari în străinătate, potrivit Academiei de Turism din China, un grup de reflecţie guvernamental şi filială a Ministerului Culturii şi Turismului. În timp ce Indonezia, care include Bali şi Thailanda, au aprobat şi administrează imunizarea cu vaccinurile chineze, Noua Zeelandă şi Australia - care au văzut că relaţiile sale cu China s-au deteriorat în ultimul an din cauza virusului şi a comerţului - nu.

"Nu ştiu cât de practic va fi pentru ţările occidentale să recunoască vaccinurile chinezeşti având în vedere mediul geopolitic", a declarat Ether Yin, partener la Trivium China, o companie de consultanţă din Beijing, care a adăugat că nu consider că va exista o adevărată reluare a călătoriilor sau economiei globale fără includerea Chinei, plus zeci de economii care au folosit vaccinuri chinezeşti.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. ...

    1. Si daca mai iri in considerare ce previzioneaza oameni de stiinta adevarati si curajosi, care zic ca vaccinul genetiv, ori ca este mARN (Pizer si Miderna) ori ca este ADN (AZ, J&J), au la prima doza o probabilitate de pana 2% din cei vaccinati sa dezvolte boliautoimune, boli neuroinflamatoare si infertilitate, iar de la a treia doza se dubleaza acest procentaj, realizam ca acest vaccin nu este injectat ca sa se salveze omenirea ci sa o reduca. Singurul noroc in aceasta nenorocire va fi cand peste 6 - 8 luni vaccinatii vor dezvolta tot felul de boli si probabil se va trage senbalul de alarma.

      Nu este vorba vei cei care nu vor sa se vaccineze sunt antivaccin, acestia sunt cei care nu doresc transformarea genetica a corpului lor. 

      Daca mai supraviețuiești 6-8 luni o sa vezi ca nu dezvolta nimeni nimic. Iar producătorii au precizat de sute de ori, sa înțeleagă toți prostii, ca niciunul dintre vaccinuri nu modifica nici ADN-ul nici ARN-ul persoanelor. Insa fiecare după capacități ... e liber sa se vaccineze sau nu. Pentru prima oara în istorie vor muri majoritar prostii (nu ca pana acum cu ciuma, gripa spaniola, etc. care omora aleator sau oamenii mai nevoiași care nu își permiteau un vaccin), prin urmare gena umana se va mai spăla putin ...

      Cei care se cred destepti sa faca toate vaccinurile, cele din zona UE/NATO precum si cele rusesti si chinezesti. Devin mai destepti si ii ajuta pe toti producatorii sa devina miliardari.

      Pe tine nu te doare capul de prostia din el? Ai citit rapoarte stiintifice de la OMS? Stii cat este rata de mortalitate declarata OFICIAL de OMS? Mediana 0.28% dintre cei infectati si detectati ca fiind infectati. Pentru ca daca mai adaugam si vreo 3 asimptomatici pe langa, atunci ajungem la 0,09%. Du-te te rog si vaccineaza-te in buze.

      Aceste vaccinuri sunt niste vaccinuri contra nespalarii. Daca ai avea igiena corecta si preventiva (nu doar cand vezi negrul sub unghii sau iti pute gura de se uita vecinii in alta parte), nu ai face nici gripa, nici coronavirus. 

      ... dati cateva exemple de astfel de oameni:

      1. de stiinta 

      2. adevarati 

      3. curajosi. 

      Daca nu sunteti in stare sa veniti cu macar cateva exemple convingatoare (precum un distins colistean, care intai m-a amenintat cu prostelile cu care ne aburesc doctorii, de-alde Craiu, Streinu-Cercel, Rafila etc., dupa care mi-a servit un unic citat din Johannis, apoi s-a suparat si-a plecat) ma gandesc ca poate-mi permiteti sa cred ca astfel de oameni de fapt nu exista. 

      Streinu Cercel, după ce s-a vaccinat: Vaccinul este super, o grămăjoară de grăsime cu o moleculă de ARN în mijloc. Asta este mai cunoscuta. Si ceilalti 2 au facut afirmatii haioase, demne de baieti sponsorizati. Daca platesti o suma interesanta pentru un azil de batrani, iti ofer o lista cu cretinatatile debitate de amicii tai. Pana atunci, sa publici cat timp protejeaza vaccinurile, daca s-a incheiat perioada de teste, cum se numesc cei pe care se fac experiente medicale, sa ne spui de ce este secret contractul cu producatorii si de ce acestia nu raspund cu nimic in caz ca apar probleme. Scuze ca am scris atatea, stiu ca ai probleme dar daca faci efort poate reusesti sa citesti tot.

      Victoria Furer din Israel, de exemplu.

      At two centers in Israel, there have been six cases of herpes zoster developing shortly after administration of the Pfizer vaccine in patients with disorders such as rheumatoid arthritis since December 2020, according to Victoria Furer, MD, of Tel Aviv University, and colleagues. 

      Little has been known about the safety and efficacy of the COVID-19 vaccines among patients with rheumatic diseases, because immunosuppressed individuals were not included in the initial clinical trials, they explained. 

      Accordingly, an observational study has been conducted at the Tel Aviv Medical Center and the Carmel Medical Center in Haifa, monitoring post-vaccination adverse events in patients with rheumatoid arthritis, spondyloarthropathies, connective tissue diseases, vasculitis, and myositis. This interim analysis included 491 patients and 99 controls, with events reported during the 6-week post-vaccination monitoring period. The prevalence among patients was 1.2% versus none in controls, Furer and colleagues reported in Rheumatology. 

      Te-ai adăpat la 'izvorul' Măndruţă si acum ne luminezi. Mulţumim.

      Pe dvs. nu va mai poate lumina nimeni.

      Sunteti in mod evident incapabil de o gandire logica, articulata - mai cititi o data ce exemple ii cerusem d-lui de la 1.1. si pe urma cititi-va raspunsul - dar foarte ingrijorat de intelectul altora. Tipic.

      .. pentru un raspuns la obiect si lipsit de mitocania din pacate prevalenta in astfel de "discutii".

      Daca tot dvs. ati mai mentionat si-n alte comentarii treaba asta cu zona zoster, sa stiti ca m-ati determinat sa citesc articolul-sursa. Si pentru asta va multumesc. 

      Presupun ca l-ati citit si dvs., asa ca stiti ca el spune de fapt cu totul altceva decat crede dl. de la 1.1, cel cu 2% din vaccinati fac boli autoimune etc. Autorii spun ca, dintr-un set de aproape 500 pacienti PRE-sel ectATI intr-un fel, care aveau deja astfel de boli serioase, sase s-au mai pricopsit si cu zona zoster dupa vaccinare. Nicidecum ca 1,2% din cei cinci sau sase milioane de israelieni vaccinati au dezvoltat aceasta afectiune foarte suparatoare. 

      Altfel, la modul general, da, era de presupus ca graba in a lansa aceste vaccinuri va avea si astfel de consecinte. La fel cum e perfect natural sa te astepti ca ponderea celor cu efecte secundare severe sa fie mai mare, poate mult mai mare, in randul celor care sufera de anumite afectiuni si ca acestia trebuie sa fie foarte precauti, sa ceara sfatul medicului si da, in unele cazuri sa nu se vaccineze daca riscurile sunt prea mari etc.

      Lucru de altfel valabil pentru ORICE medicament, ca toate au si contraindicatii, nu? 

      Ai uitat sa raspunzi la astea de mai jos. Sau nu poti?

      1 - cat timp protejeaza vaccinurile? 

      2 - s-a incheiat perioada de teste?  

      3 - cum se numesc cei pe care se fac experiente medicale? 

      4 - de ce este secret contractul cu producatorii?

      5 - de ce acestia nu raspund cu nimic in caz ca apar probleme? 

    trendul impotriva acestei nebunii este in crestere , prin urmare se va stinge . se vor convinge si prostii care sustin mascarada ca este si impotriva lor , a calitatii vietii lor , asa ca , cine in afara papusarilor nebuni , vor mai de acord ?

    1. va lua ani de zile pana se trezeste marea masa a populatiei.

      aproximativ o decada.  

      sa o numim "decada pierduta".

      rabdare si (daca utilizezi) tutun...  

      Pfizer o sa lanseze in luna mai un vaccin contra AstraZeneca.

    nu e tocmai asa (adio globalizare! segregarea lumii in functie de vaccinul folosit).

    ideea mea e urmatoarea: da, vaccinul se acorda si se ia in functie de interese geopolitice (si pana aici teza articolului e corecta).  

    dar mai apoi vine elementul real globalizant: pasaportul verde digital (unde vor fi inregistrate vaccinurile facute - indiferent care). Acest instrument e real globalizant si NU ARE FUNCTIE SANITARA (cum prosteste insista Iohannis) ci are functia introduceri unui instrument de control la nivel mondial asupra fiecarei persoane.  

    Dupa trecerea "plandemiei" acest instrument va fi pastrat.  

    Veti observa ca ... (O ce veste minunata!... not!) va fi folosit ca infrastructura pentru detinerea propriilor bani (atunci cand se va renunta la cash in galop fortat la nivel mondial), pentru datele sanitare (vaccinuri facute, boli , tratamente deja acordate), pentru date personale, etc...  

    Si daca apar revolte sau revolutii sau orice de genul asta.... pac! te inchide din server ... si ramai fara bani, fara identitate digitala (implicit fara identitate sanitara - care va garanta mobilitatea- , fara identitate ca persoana si cetatean in fata institutiilor publice si private).  

    Ma intelegeti voi pe mine ce dictatura mondiala se profileaza?  

    Insasi europarlamentara Adina Valean a declarat sinuos ca ..."vedem noi in vederea a ce vom folosi pasaportul verde digital dupa trecerea pandemiei".  

    Tocmai v-am spus eu la ce va fi folosit.  

    Veti fi sclavi digitali intr-o uriasa era Big Tech neagra medievala.  

    p.s. Aaa... am uitat sa va zic ceva: datorita unor evenimente regizate de securitate la adresa pasapoartelor verzi digitale... se va propune stocarea lor pe chip-uri (tehnologie rfid) si introducerea lor in corpurile voastre. ... Suna cunoscut ce zic eu aici? Cumva Apocalipsa lui Ioan , Noul Testament, Biblie? .....  

    Totul e o mare manevra la nivel global si singura sansa a Romaniei e sa:  

    1. dezvolta propriul vaccin - cel cu imunitate asigurata de 11-17 ani (Oncogen Timisoara). 

    2. sa refuze introducerea pasaportului digital verde 

    3. sa instituie o politica de primire a cetatenilor lumii care vor sa traiasca liberi - sub conditia adoptarii cetateniei romane si cu conditia aducerii tuturor activelor lor in Romania. Si Ooooo Doamne, credeti-ma ca vor fi clienti! (practic eu propun un dumping pe piata "libertatii" cetatenesti la nivel mondial. Libertatea multi bani aduce Romaniei atunci, in viitor!)  

    4. alte masuri care le tin pentru mine din simplul motiv ca asa vreau eu si pentru ca uneori ce e mai bun tin pentru mine, nu dau gratis pe net.  

    Dar pentru instituirea celor de mai sus e nevoie sa ai big time sange in instalatie ca sa o faci in stil mare , la nivel mondial.  

    Actuala clasa politica complet aservita strainilor nu ar putea s-o faca in vecii vecilor amin!  

    De aceea ea va fi schimbata.  

    Eu as putea s-o fac. Altii ar putea s-o faca.  

    Romania va vinde scump libertate la straini.  

    Pe bani foarte grei.

    1. Am transmis mai departe. Mulțumim pentru avertisment. Nu știu ce ne-am fi făcut fără el.

      cine poate face ceva (constructiv, nu distructiv) chiar e rugat sa faca.

       

      eu pot doar ajuta cu micile mele eforturi.  

      restul vine de la Dumnezeu.  

      si Dumnezeu lucreaza prin oameni (conform Noului Testament) !  

      Nu cred că v-ați prins, dar în fine. Doamne ajută.

      Inca un idiot pe forum ... era plin de in evul mediu cand anuntau in fiecare zi Apocalipsa. Poate cu Covid-ul asta mai dispar dintre ei ... macar atat.

      punctul 3 este f interesant , dar cine sa o faca ? fripturistii nostri , care-si rup hainele de pe ei pentru nimic ?

      Domnu bankster, la fel de argumentate erau prezentarile Dv sau ce kkturi prestatzi pt Volksbank prin 2008-2009?

      Faptu' ca eratzi in ekipa hotzilor nu va facea sa avetzi remushcari?

      In rest, chipurile n-au nici o treaba cu Noul Testament, decat in viziunea conspiratzionishtilor redushi mintali sau a trolilor pro-Putin.  

      Si in Bhutan e la fel...sibebinghesuiala mare vere...

      Dar cei care lupta cu conspirationistii, daca nu sunt redusi mintal, cum sunt? ma refer la unii precum streinu/vaccinel, limbri cel cu dictatura, ciumetele ala de la Timisoara cu lumânarile sau marii specialisti vvv si citu.

      nu-i asa ca nu m-am prins? ....

      Un Paste fericit sa ai , romanule... si macar sa faci tu bine alor tai pe cat fac eu 

      :) viata lunga si fericita iti doresc. :)

      altcineva decat actuala clasa politica romaneasca.

      cei de acum curand vor fi daramati.  

      ce ati vazut cu oameni in strada adunandu-se din senin noaptea in strada sa protesteze duminica spre luni nu a fost un accident.  

      A FOST DOAR UN AVERTISMENT DIRECT ADRESAT LEGAT DE CE SE POATE INTAMPLA.  

      Ce bine faci tu românilor măi bancherule? În afară de proorociile psyops de pe bursa, pe care le excludem evident din start, pentru respect față de cititori.

    La asta se va ajunge! Precum Razboiul de Secesiune din SUA (12 aprilie 1861-9 aprilie 1965)!

    1. pai nu prea e motiv de bucurie.

      eu zic sa mizam mai degraba pe forte unificatoare decat sa ne bizuim pe fortele dezbinarii . 

      dezbinarea nu vine de la Dumnezeu, vine de la dracu  

      sa mizam pe intelegere si dragoste.

      Andrey, mai ushor, ca nu esti pe RT sau Sputnik. dupa ce crapa Putin shi Shoigu influentza turca va creste imens peste Caspica.

      turcia are lunile numarate si anii numarati.

      Erdogan e ultimul lor conducator in forma actuala pe care o are turcia inainte sa fie rupta in 3-4 state distincte.  

      Pandelica, mai ushor ca nu esti pe dreapta noua sau alte tampenii.

      Rusia nu pleaca nicaieri. Va fi aici chiar si cand urmasii tai nu vor mai fi. 

      Si cam cati ar fi anii aia numarati? 2-3? 5-10? 20-30?

      Serios, nu intreb la misto. Pe cuvant ca am inceput sa fac o lista cu profetiile dvs. (stiu, o sa rada lumea pe-aici de mine... si probabil pe drept cuvant, dar eu sunt sincer) si-mi trebuie cumva si-un reper temporal.

      Erdogan are 67 de ani, o mai poate duce lejer 20... 

    ...

    1. Absolut! E admisibil doar daca o portzi in loc de kilotzi!

      Spune-le si numele, nu te mai feri. Baietii care impun purtarea mastii la plaja sunt de la usrpluslgtb.

    The flu hospitalises hundreds of young children and kills around a dozen kids under the age of 15 each year. So far the only children that have died in this country with Covid-19 already had “profound” underlying health conditions, according to a report in the British Medical Journal.

    Meanwhile, polling carried out this month by Savanta ComRes also suggests the average Briton doesn’t realise the extent to which coronavirus mainly targets the old. This polling suggests the median Brit thinks the average age of death fr om Covid is 65. In fact, though, that number is currently 82.4. And that’s in a country whe rethe average life expectancy is 81. (Though it must be remembered that by the time one reaches the age of 81, one’s average life expectancy is between 88 and 90, depending on if you’re male or female. It’s a bit complicated — we have tried to explain this before here and here, if you’re interested.)

    1. So yes, it appears that the average Brit is overestimating the risk of death fr om Covid. Prof Spiegelhalter earlier this year worked out that the chance you have of dying fr om Covid if you catch it is roughly the same as your risk of dying over the coming 12 months anyway.

      Nu, nu vrei sa ai nici gripa, nici covid. Vrei sa te speli, sa te dezinfectezi, vrei sa eviti locuri aglomerate. Si cu asta basta. Cine nu poate face acest lucru, nu se poate spala sau trebuie sa intre in locuri insalubre, atunci sa se vaccineze.

      nici de asta nu-i nevoie . eu urmaresc de un an de zile un om al strazii, care-si face veacul pe la tomberoane , cu maini negre care nu au vazut apa de luni de zile , de masca nici vorba , si umbla iarna cum altii se imbraca toamna , si nu are nimic . aia care se freaca din 5 in 5 ' peste manusi cu dezinfectant si poarta doua masti una peste cealalta , aia fac coada la farmacii si cabinete la primul stranut .sistemul imunitar nu se intareste daca te indopi cu medicamente spre bucuria big pharma , ci daca il stimulezi si il antrenezi !

      De ce să te limitezi?

      Eu zic să ii te alături nu doar să-l urmărești.  

      Gata am găsit soluția salvatoare. Scormonim în ghenă și nu mai e nevoie de vaccin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb