KLAUS IOHANNIS: "PNRR nu poate fi respins, ci renegociat până este foarte bun"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 aprilie 2021

"PNRR nu poate fi respins, ci renegociat până este foarte bun"

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu este o jucărie politică şi nu există varianta ca acesta să fie respins de Comisia Europeană a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Comisia are propriile pretenţii în privinţa obiectivelor, procedurilor şi proiectelor de investiţii şi durata scurtă de implementare. Nu există varianta ca acest plan naţional să fie respins. (...) Important este să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie, finanţabil şi care reflectă obiectivele României. (...) Şansele de accesare a fondurilor sunt de 100%. Am auzit tot felul de poveşti vehiculate din partea opoziţiei. Sunt poveşti pentru că dumnealor sunt supăraţi că sunt în opoziţie. (...) PNRR poate fi negociat repede sau mai puţin repede, dar în final el va exista. Planul nu poate fi respins, ci renegociat până este foarte bun", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Domnia sa a precizat că, până în acest moment, o singură ţară a depus planul respectiv, Portugalia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene

"Majoritatea statelor lucrează în continuare la ele, împreună cu Comisia, sunt în mainstream, ceea ce facem şi noi. Niciodată până acum nu a existat o astfel de finanţare a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. Comisia împreună cu Parlamentul European au ambiţii legate de Europa verde, de Europa digitală şi aceste lucruri se negociază. Aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc.Noi suntem pregătiţi şi vom avea negocieri în mai multe etape. Vom avea noi discuţii în interiorul guvernului, în interiorul coaliţiei şi cu Comisia Europeană, care vor duce la o îmbunătăţire a primului draft şi până la sfârşitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia", a mai spus Klaus Iohannis care a menţionat că, după sărbătorile pascale, premierul Florin Cîţu îl va însoţi pe Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la negocierile cu oficialii de la Bruxelles.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele s-a referit şi la situaţia tensionată dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, mai ales că ieri a avut loc şi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării unde a fost discutată problema respectivă.

"Deşi Federaţia Rusă a încheiat exerciţiul militar de la graniţa cu Ucraina şi şi-a retras forţele armate, am aflat că foarte mult material adus acolo rămâne acolo, rămâne prepoziţionat şi evident că situaţia rămâne în continuare tensionată. Vom face demersuri la NATO şi Uniunea Europeană pentru a creşte rezilienţa pe flancul estic. Este imposibil de spus ce va face Federaţia Rusă în continuare. Ştim că se pregăteşte un mare exerciţiu militar pentru toamna acestui an şi sperăm într-o detensionare a situaţiei în zona Mării Negre", a afirmat Klaus Iohannis.

În legătură cu recenta expulzare a adjunctului ataşatului militar rus, preşedintele a spus că speţa aceasta nu are legătură directă cu tensiunile din zona Mării Negre. Referitor la aceste tensiuni, Administraţia Prezidenţială a transmis, ieri, după şedinţa CSAT, un comunicat de presă în care arată că autorităţile române rămân vigilente şi vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei. În calitate de stat riveran, "România este extrem de preocupată de situaţia securităţii şi stabilităţii regiunii şi şi-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează şi securitatea euroatlantică", se arată în comunicatul citat.

Preşedintele vrea drepturi depline privind numirea procurorilor şefi

În cadrul conferinţei de presă de ieri, preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că aşteaptă ca PNL să reacţioneze în privinţa lui Costel Alexe - preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi Mihai Chirica - primarul municipiului Iaşi care sunt urmăriţi în două dosare penale. În legătură cu liberalii, Iohannis a evitat să îşi exprime susţinerea pentru un anumit politician pentru funcţia de preşedinte al PNL care va fi tranşată în acest an la Congres şi a precizat că apariţia sa la evenimente alături de şeful Guvernului reprezintă strict o susţinere a premierului Florin Cîţu, în calitate de premier al coaliţiei de guvernare.

Referitor la modificarea legilor justiţiei propusă de ministrul de resort Stelian Ion, preşedintele s-a arătat nemulţumit de modul în care a fost formulat textul privind avizul conform pe care Consiliul Superior al Magistraturii îl va da pentru numirea procurorilor de rang înalt.

"Introducerea avizului conform este opozabil ministrului şi nu preşedintelui. Preşedintele nu stă în niciun aviz conform sau neconform potrivit dispoziţiilor Constituţiei. Dacă CSM dă un aviz conform sau neconform este opozabil doar propunerii făcută de ministrul Justiţiei. (...) Modificările privind numirea procurorilor şefi sunt în fază de proiect. Vor intra în dezbateri publice, în dezbaterile parlamentare şi vom vedea sub ce formă va ieşi legea de acolo. Eu nu cred că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate şi personal nu sunt de acord cu această variantă", a spus Klaus Iohannis.

Legat de restul modificărilor la legile justiţiei, preşedintele a precizat că, în timp ce pachetul legislativ propus de fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost discutat în diferite formate, proiectul propus de actualul ministru, Stelian Ion, nu a fost dezbătut public, ci a fost trimis direct spre avizare către CSM, "lucru care nu este in spiritul coaliţiei de guvernare şi nici al legii".

Privitor la apropiatele sărbători pascale, Klaus Iohannis a reamintit că în noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie vor fi ridicate astfel încât toţi cei care vor să participe la slujbele religioase să o poată face fără impedimente, dar cu respectarea măsurilor de siguranţă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Eu nu cred că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate şi personal nu sunt de acord cu această variantă", a spus clown Iohannis:-)...Cand era Iliescu presedinte toata ziua ne tocau nervii cu diminuarea atributiilor presedintelui astia "da dreapta"...Titlul articolului este despre PNRR si cand colo ce sa vezi ei clown-ul tot la justitie ajunge...asta e preocuparea lor, politizarea justitiei ca "securizata" este :-)

    .... DACĂ DUREAZĂ MAI MULT DE 3 , 5 ANI ... ???

    si de ce s-a dus cu el rau ? nu era mai bine bun ?

    1. ...pai si ce mai negocia "cristi"? e pe strategie...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb