DUPĂ CHINA Economia sud-coreeană a depăşit nivelul atins înaintea pandemiei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2021

Economia sud-coreeană a depăşit nivelul atins înaintea pandemiei

Ţara a trecut înaintea Braziliei şi Rusiei în clasamentul FMI privind economiile lumii în 2020

Coreea de Sud se alătură Chinei în procesul de redresare economică semnificativă, depăşind, în primele trei luni din 2021, nivelul consemnat pre-pandemie, în condiţiile în care investiţiile şi exporturile au ajutat-o să aibă o expansiune mai rapidă decât arătau aşteptările.

Produsul Intern Brut (PIB) al ţării asiatice a crescut cu 1,6% în perioada ianuarie-martie 2021, faţă de trimestrul anterior, respectiv cu 1,8% în ritm anual, potrivit anunţului făcut ieri de Banca Coreei de Sud. Evoluţia depăşeşte estimările lansate de analişti, respectiv un avans economic de 1,1%.

Cu această evoluţie, PIB-ul Coreei de Sud a trecut de nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2019, înainte să izbucnească pandemia de coronavirus, potrivit Bloomberg.

În rândul economiilor dezvoltate, redresarea Coreei de Sud pare cea mai rapidă acum, iar etapa de refacere a întregii producţii pierdute în timpul pandemiei a venit cu un trimestru mai devreme decât era aşteptat, a informat Ministerul Finanţelor de la Seul.

De menţionat că economiei Chinei a depăşit încă din 2020 nivelul înregistrat pre-pandemie, în timp ce SUA sunt pe cale să marcheze un asemenea moment în 2021.

Date pozitive a înregistrat şi Singapore anul acesta, însă dinamica viitoare din toate ţările dezvoltate ţine de evoluţia pandemiei. În timp ce campaniile de vaccinare au ajutat la aplatizarea curbei infecţiilor în unele ţări, cea mai recentă criză din India sugerează că nicio ţară nu este imună la apariţiile bruşte ale focarelor, care reprezintă un risc la adresa economiei.

Investiţiile din Coreea de Sud au crescut cu 6,6% în trimestrul întâi, iar exporturile - cu 1,9%

Coreea de Sud a fost unul dintre cei mai buni performeri economici pe parcursul pandemiei de Covid datorită cererii puternice din străinătate pentru produsele sale, de la cipuri până la maşini. Dar, investiţiile din ţară au depăşit exporturile în primul trimestru al anului curent, devenind principalul factor de creştere economică în condiţiile în care societăţile au alocat mai mulţi bani proceselor de producţie.

Investiţiile în facilităţi de producţie au crescut cu 6,6% în perioada ianuarie-martie 2021, faţă de trimestrul anterior, în timp ce exporturile au sporit cu 1,9%.

Cheltuielile guvernamentale s-au majorat cu 1,7%, iar consumul privat - cu 1,1%, conform datelor oficiale.

Vicepremierul sud-coreean, Hong Nam-ki, a declarat că ţara sa este pe drumul cel bun în vederea atingerii unei creşteri medii-superioare cuprinse în intervalul 3-4%, anul acesta, adică mai mare decât prognoza anterioară, de 3,2%.

După publicarea datelor privind evoluţia PIB-ului sud-coreean în primul trimestru, Hong Nam-ki a spus: "Creşterea economiei demonstrează că este relativ solidă capacitatea ţării de a-şi reveni după pandemie. Cu toate acestea, locurile de muncă rămân o preocupare pentru economie, grupuri precum tinerii şi femeile încă se confruntă cu dificultăţi".

Analiştii îşi modifică în sens pozitiv estimările privind mersul economiei sud-coreene

Expansiunea peste aşteptări a PIB-ului sud-coreean în primele trei luni din 2021 a dus la modificarea în sens pozitiv, cu aproximativ 0,3 până la 0,4 puncte procentuale, a previziunilor analiştilor legate de mersul economiei ţării în acest an. Spre exemplu, Citibank Korea se aşteaptă acum la o creştere cu 3,6% a economiei ţării asiatice, în timp ce Samsung Securities anticipează un plus de 4,3%, iar SK Securities - de 3,7%.

În pofida perspectivelor pozitive, economiştii menţionează că focarele locale de coronavirus reprezintă un risc major pentru creştere, mai ales că în Coreea de Sud a fost mai dificilă rezolvarea infecţiilor nou apărute în acest an, iar vaccinările încă nu au început pentru publicul larg.

În acest context, analiştii cred că o redresare completă pe piaţa locurilor de muncă va necesita timp, deoarece regulile de distanţare fizică încă restricţionează industria serviciilor.

Politicile de susţinere se menţin; consumul privat este punctul slab al economiei sud-coreene

Politicile de sprijin al economiei sud-coreene vor fi aplicate în continuare, conform analiştilor, care amintesc că nu sunt indicii privind o reducere a stimulentelor. Al cincilea buget suplimentar de susţinere lansat de la începutul pandemiei a fost adoptat în martie, iar un parlamentar al partidului de guvernământ a adus recent în atenţie ideea unui oferirii unui cec universal pentru creşterea consumului.

Mai mult, guvernatorul Băncii Coreei de Sud, Lee Ju-yeol, a respins în repetate rânduri speculaţiile privind înăsprirea timpurie a politicii monetare.

Oh Jae-young, economist la KB Securities, spune: "Investiţiile sunt în creştere în sectoarele care nu s-au descurcat atât de bine anul trecut, dar şi în cele care au avut evoluţii pozitive. În situaţia în care consumul din Coreea de Sud se stabilizează, elanul economic ar putea continua".

La rândul său, Alex Holmes, economist la Capital Economics, afirmă: "Cererea externă puternică a determinat firmele sud-coreene să investească în mai multe capacităţi de producţie, iar exporturile au crescut din ce în ce mai mult în primul trimestru. Principalul punct slab al economiei este consumul privat. Orice recuperare pe segmentul consumului va fi parţială până când virusul nu va fi eliminat".

Şi Justin Jimenez, analist pentru Asia la Bloomberg Economics, declară: "Sectorul exporturilor a continuat să susţină economia, cererea externă robustă stimulând cheltuielile de capital. Dar, o revenire mai lentă a consumului privat arată că factorii de decizie politică vor fi probabil înclinaţi să continue măsurile de sprijin ca să protejeze redresarea".

Economia sud-coreeană, pe locul zece mondial în 2020

Economia sud-coreeană a urcat două trepte în clasamentul Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind economiile lumii în 2020, depăşind Brazilia şi Rusia, informează instituţia internaţională, menţionând că ţara astiatică a devenit, astfel, a zecea mare economie mondială.

Potrivit sursei, PIB-ul pe cap de locuitor al Coreei de Sud a fost de 31.497 de dolari în 2020, depăşindu-l pentru prima dată pe cel al Italiei, care se situează la 31.288 de dolari.

"Potrivit FMI, rata medie de creştere economică din 2020 şi 2021, din Coreea de Sud, este estimată la 1,3%, iar în cazul economiilor avansate - la 0,2%", a anunţat Ministerul Economiei şi Finanţelor de la Seul.

La rândul său, vicepremierul Hong Nam-ki a subliniat că economia sud-coreeană se recuperează rapid. "FMI indică în mod clar că economia sud-coreeană este una dintre cele mai rezistente din lume", a spus, luna aceasta, Hong Nam-ki, adăugând: "FMI şi-a ajustat recent prognozele de creştere pentru Coreea de Sud, anticipând un avans de 3,6% în 2021".

Fitch: Economia Coreei de Nord abia va creşte anul acesta, după cea mai gravă scădere din ultimele decenii

Economia Coreei de Nord abia va creşte în 2021, după cea mai gravă contracţie din ultimele decenii, consemnată anul trecut, în condiţiile în care ţara continuă să se lupte cu pandemia, cu sancţiunile impuse de SUA şi lipsa comerţului cu statul chinez, potrivit Fitch Solutions.

În cel mai recent raport al său, Fitch şi-a redus prognoza de creştere economică pentru regimul de la Phenian la doar 0,5% în 2021, de la o proiecţie anterioară de 2,5%, menţionând că lipsa alimentelor de bază, inclusiv a orezului, s-a adăugat recent problemelor economice ale ţării.

Creşterea redusă din anul curent, de 0,5%, ar urma unei contracţii economice de 8,5% anul trecut, când pandemia a lovit comerţul cu China şi a condus la reglementări stricte privind activitatea publică, subliniază raportul citat. Fitch preconizează că recuperarea Coreei de Nord va rămâne cu mult în urma restului lumii, unde se aşteaptă o revenire în baza campaniilor de vaccinare şi a relaxării restricţiilor impuse de pandemie.

Coreea de Nord nu îşi publică datele economice oficiale, iar Fitch se numără printre puţinele firme private care analizează mersul ţării ce îl are în frunte pe Kim Jong Un. Banca centrală sud-coreeană este aşteptată să îşi publice la mijlocul anului curent propria estimare privind modul în care a evoluat regimul comunist în timpul pandemiei.

Fitch: Prăbuşirea comerţului Coreei de Nord cu statul chinez, resimţită şi în primele două luni din 2021

Prăbuşirea comerţului Coreei de Nord cu China a continuat să se facă simţită şi în primele două luni ale anului 2021, chiar dacă cea de-a doua mare economie din lume s-a redresat rapid după pandemie, menţionează Fitch în raportul său, adăugând: "Această situaţie reflectă constrângerile de care se lovesc nord-coreenii. Documentele sugerează că, acum, comerţul ţării comuniste se limitează la consumabile medicale, îngrăşăminte şi materiale de construcţie. Nu ne aşteptăm să vedem în curând o relaxare a sancţiunilor internaţionale asupra Coreei de Nord, întrucât administraţia americană condusă de Joe Biden nu este dispusă să recompenseze Phenianul fără ca acesta din urmă să facă un gest tangibil în legătură cu abandonarea programului său nuclear".

Kim Jong Un a închis graniţele cu China la începutul anului 2020, pe măsură ce au început să apară cazuri de coronavirus în ţara vecină şi în întreaga lume. Coreea de Nord nu a raportat încă vreun caz de coronavirus, dar afirmaţiile liderului de la Phenian sunt puse la îndoială de oficialii americani şi japonezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb