Rata dobânzii pe 10 ani a României revine sub pragul de 3%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 aprilie 2021

Rata dobânzii pe 10 ani a României revine sub pragul de 3%

Costul de finanţare pe 10 ani al României a revenit în ultimele zile sub nivelul de 3%, pentru prima dată în ultimele două luni, o evoluţie în tandem cu scăderile din pieţele internaţionale. Scăderea ratelor de dobândă a fost una generalizată, însă pe scadenţa 10 ani scăderea a fost mai pronunţată. Lunile februarie şi martie au fost luni în care s-a consemnat o creştere a costurilor de finanţare la nivel global în contextul recalibrării aşteptărilor inflaţioniste şi aşteptărilor privind creşterea economică. Luna aprilie a adus o liniştire a turbulenţelor financiare externe care au condus la creşterea randamentelor, liniştire ce a permis acum scăderea costurilor.

Luni, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu 659,5 milioane de lei pe o emisiune de obligaţiuni scadente în ianuarie 2028, peste volumul programat de 500 de milioane, la un cost mediu anual de 2,80%, în scădere cu patru puncte de bază comparativ cu nivelul înregistrat la licitaţia similară de la jumătatea lunii martie. O contribuţie pozitivă la scăderea randamentelor României a venit şi din calmarea situaţiei politice după criza din coaliţie de această lună şi din îmbunătăţirea perspectivei de rating de la S&P la stabilă de la negativă.

Vineri, în piaţa secundară, randamentul pe scadenţa 10 ani a României a scăzut la 2,965%, după ce în debutul lunii martie a urcat la 3,4% de la 2,66% în 11 februarie. De menţionat că România înregistrează una din cele mai reduse creşteri ale randamentelor suverane pe 10 ani din regiune pentru perioada scursă de la debutul acestui an, de doar +7 puncte de bază comparativ cu +64 puncte de bază la bondurile Ungariei pe 10 ani.

Amintim că BNR a intrat pentru scurt timp la cumpărare în piaţa secundară în prima parte a lunii martie pentru a transmite un semnal cu privire la costurile de finanţare acceptabile din acest an în condiţiile în care România are de finanţat un deficit bugetar de 80 de miliarde de lei în 2021 şi deficite bugetare încă mari în anii viitori. Intrarea BNR pe piaţa secundară s-a întâmplat după o emisiune de obligaţiuni ratată a Ministerului de Finanţe ţinută luni, 8 martie.

Analiştii BT Asset Management arătau recent "investitorii în titlurile emise de România au fost încurajaţi de perspectiva pozitivă dată de agenţia S&P Global".

"Astfel, obligaţiunile suverane emise în RON s-au apreciat pe măsură ce curba randamentelor a coborât - scăderea randamentelor se transpune în aprecierea valorii obligaţiunilor. Maturitatea de 10 ani a alunecat sub 3%, cu -12 puncte de bază. Similar, randamentele obligaţiunilor suverane denomicate în euro s-au diminuat, maturitatea de 10 ani a coborît la 1,76% (-5 puncte de bază)", spun analiştii BTAM.

În ceea ce priveşte curba randamentelor titlurilor de trezorerie ale SUA, analiştii arată că aceasta a rămas relativ imobilă în ultima perioadă, scadenţa de 10 ani fiind la 1,57% vs. 0,9% la începutul anului.

"Similar şi în cazul Germaniei, maturitatea de 10 ani a ajuns la -0,27% de la -0,6% la începutul anului".

În data de 31 decembrie 2020, dobânda pe 10 ani a României era la 2,985%, nivel identic cu cel de ieri.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 608,1 milioane de lei prin titluri scadente în octombrie 2027 şi cu 345 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2034, la costuri medii anuale de 2,77%, respectiv 3,86%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb