SCANDALUL DE LA LOTERIA ROMÂNĂ SE LASĂ CU NOI DEMITERI Şeful Loteriei - eliberat din funcţie

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 22 august 2017

Şeful Loteriei - eliberat din funcţie

În cele 10 zile în care a condus compania, Mihai Păduraru a semnat un contract de circa 8 milioane euro, pentru achiziţia a peste 2000 de terminale loteristice

Dănuţ Sporea - din nou director interimar

Directorul general al Loteriei Române Mihai Păduraru a fost demis din funcţie, ieri dimineaţă, de către Consiliul de Administraţie.

Mihai Păduraru, în vârstă de 34 de ani, a fost numit director general al Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) tot de Consiliul de Administraţie, în data de 10 august 2017, adică acum mai puţin de două săptămâni. Sursele noastre ne-au spus că domnul Păduraru este fiul lui Ion Păduraru, director adjunct la Cancelaria Băncii Naţionale a României, dar nu ne-au menţionat şi care este motivul demiterii domniei sale.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), acţionarul majoritar al CNLR, ne-au transmis, răspunzând întrebărilor ziarului BURSA pe subiect, că, potrivit legii, "Autoritatea publică tutelară şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice".

Răspunsul MFP arată: "În conformitate cu prevederile Statutului C.N. Loteria Română S.A. selectarea, numirea şi revocarea Directorului general al Loteriei Române sunt atribuţii ale Consiliului de Administraţie al companiei.

Facem precizarea că, potrivit legislaţiei incidente, respectiv art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 111/2016, «Autoritatea publică tutelară şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice». Având în vedere aspectele prezentate anterior, vă rugăm să vă adresaţi direct CN Loteria Română SA".

Ziarul BURSA a solicitat Loteriei Române informaţii legate de motivul demiterii domnului Păduraru, însă răspunsul transmis de companie nu menţionează nimic despre acest aspect.

Reprezentanţii CNLR ne-au transmis: "În şedinţa din data de 21.08.2017, Consiliul de Administraţie al C.N. Loteria Română SA a hotărât revocarea domnului Mihai Păduraru din funcţia de director general al companiei. Începând cu data de 21.08.2017, domnul Dănuţ Sporea va asigura interimatul funcţiei de director general al C.N. Loteria Română SA până la numirea de către membrii Consiliului de Administraţie a directorului general şi încheierea contractului de mandat".

Nu este prima dată când Dănuţ Sporea asigură interimatul pe funcţia de şef al Loteriei. La finalul lunii iulie, fostul preşedinte al companiei de stat Cezar Marius Pantea a fost eliberat din funcţie, după doar patru luni în care a stat la conducerea CNLR, interimatul fiind asigurat de directorul economic al instituţiei Dănuţ Sporea. Sursele citate ne-au precizat că eliberarea din funcţie a lui Cezar Marius Pantea ar fi avut legătură cu licitaţia pentru achiziţia de terminale loteristice desfăşurată în această vară. Într-un interviu acordat recent ziarului BURSA, Cezar Pantea ne-a declarat că procedura de desfăşurare a acestei achiziţii a decurs într-un mod complet transparent.

Controversatul contract, în valoare de circa 8 milioane de euro, prin care Loteria achiziţionează 2.181 de terminale loteristice, a fost semnat de Mihai Păduraru, în cele 10 zile în care a condus CNLR.

Ulterior, la vârful Loteriei Române au început să apară unele tensiuni. Surse apropiate situaţiei ne-au transmis că, după ce Mihai Păduraru a semnat respectivul contract, acesta a purtat discuţii îndelungate, în biroul său, cu persoane din companie care îl susţin, timp în care Consiliul de Administraţie al Loteriei i-ar fi cerut să demisioneze. Vineri, umblau zvonuri în piaţă potrivit cărora şeful CNLR ar fi refuzat să părăsească fotoliul de director general.

Despre contractul de achiziţie a terminalelor loteristice, al căror furnizor este asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security, ziarul BURSA a scris încă de la începutul lunii iulie.

Atunci, Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiare în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române, a precizat că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat în cadrul acestei licitaţii au aceleaşi funcţii ca cele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic. Domnia sa ne-a spus, zilele trecute, că, dacă echipamentele existente ar fi îmbunătăţite, acestea necesitând doar ataşarea unei imprimante termice şi a unui cititor de cod de bare, atunci costurile necesare s-ar ridica la circa 300-400 de euro pentru fiecare terminal, respectiv în jur de 1 milion de euro, în total.

În replică, reprezentanţii Loteriei Române ne-au transmis: "În ceea ce priveşte terminalele existente deja, în o parte din agenţiile Loteriei Române, acestea sunt terminale de tip POS (Point of Sale) şi nu terminale loteristice, ele făcând parte dintr-un sistem informatic care gestionează echipamentele tip VLT (videoloterie), sistem aflat în proprietatea Novomatic. Una din diferenţele majore între aceste echipamente este dată de existenţa posibilităţii de scanare a biletelor cu marcaje completate direct de către participant, terminalul de tip POS neavând o astfel de opţiune".

Oficialii Loteriei Române au adăugat că, pentru achiziţia de terminale loteristice, compania a început efectuarea studiului de piaţă încă din anul 2015 şi s-a adresat, de la început, companiilor producătoare de terminale loteristice.

Premierul Mihai Tudose a spus, ieri, că demiterea şefului Loteriei nu intră în atribuţiile sale sau ale lui Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, CNLR având Consiliu de Administraţie. Dragnea a adăugat că schimbările de la vârful agenţiilor şi autorităţilor nu sunt făcute politic, spunând că, dacă ar fi fost aşa, ar fi ştiut şi el.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb