Scandalul de la Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" legat de răspândirea, înainte de evenimentul în centrul căruia pe scenă a fost actorul Dan Puric, în sala de spectacole a unui ziar considerat antisemit, a ajuns pe agenda Parlamentului. Deputaţii USR au depus, ieri, o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu (PSD), din cauza refuzului acestuia de a-l demite de urgenţă pe directorul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, Mircea Rusu, despre care USR spune că este "responsabil de implicarea reputatei instituţii de cultură în acţiuni repetate de propagandă rusească".
Imediat după depunerea moţiunii simple, ministrul Lucian Romaşcanu a spus: "Am luat act de moţiunea simplă depusă de către de deputaţii USR. În mod normal, depunerea unei moţiuni este un exerciţiu democratic. De data aceasta, însă, citind textul, de o subţirime pe măsura autorilor, este, evident, un exerciţiu politic. Nu are nicio ancoră în realitatea activităţii Ministerului Culturii, singurul scop este ieşirea din umbra binemeritată a unui grup de parlamentari din ce în ce mai departe de aşteptările celor care i-au votat. Mă voi înfăţişa în faţa parlamentarilor şi îmi voi prezenta activitatea, cu convingerea unui rezultat final favorabil".
În textul moţiunii intitulată "Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova şi anti-UE în instituţii publice? Niciodată!", deputaţii USR îl acuză pe ministrul Culturii că "ţine în braţe un om al propagandei pro-Moscova, pro-Putin, anti-UE, anti-NATO".
"În timp ce teatre şi muzee din întreaga ţară se solidarizau cu victimele războiului de la graniţele noastre, în timp ce însuşi ministrul Romaşcanu dădea declaraţii entuziaste despre susţinerea artiştilor refugiaţi din Ucraina, directorul interimar al TNB refuza nu doar orice solidarizare, dar chiar şi o proiecţie a steagului ucrainean pe una din cele mai emblematice clădiri ale Bucureştiului. De ce? Pentru că poate. Ce face ministrul Culturii? Tace. În timp ce întreaga ţară se luptă cu extremismul naţionalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol «găzduit», ţinut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susţinător declarat al dughinismului şi putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului şi al naţionalismului de extracţie moscovită. Ce face ministrul Culturii? Se ascunde în spatele libertăţilor artistice. În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE şi anti-NATO, la Teatrul Naţional, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicaţie naţionalistă, antisemită, antieuropeană şi pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Aşteaptă anchete, comitete şi comiţii", arată USR în moţiunea simplă depusă.
La anunţul depunerii moţiunii făcut în plenul Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR) i-a acuzat de propagandă pro-rusă pe parlamentarii PSD.
"Spasibo, gospodin president! Înţeleg că dacă s-a dat drumul la propaganda rusă în România şi în instituţiile de cultură şi coaliţia de guvernare nu înţelege că trebuie să pună stop acestei propagande pro Moscova, anti UE, anti NATO, anti Putin, atunci trebuie să vorbim pe limba lui, a domnului Lucian Romaşcanu. Care în loc să îşi asume o problemă punctuală să o elimine, merge mai departe şi ţine în braţe un om al propagandei pro Moscova, pro Putin, pro Kremlin, anti UE, anti NATO", a spus Iulian Bulai.
În replică, Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD a spus:
" Opoziţia are dreptul să iniţieze moţiuni simple şi moţiuni de cenzură atunci când doreşte, însă să vii să blamezi ministrul Culturii, împotriva căruia singurul argument pe care îl ai este că ţi-ai dorit tu să fii ministrul Culturii dar nu ai avut şansa, invocând propaganda rusă, tu făcând propagandă rusă la tribuna Camerei Deputaţilor, cu prezentarea în şedinţa live a Camerei acelui ziar, pe care noi, până astăzi, nu l-am văzut, şi vorbind în limba rusă, domnule Bulai, nu faceţi decât să promovaţi dumneavoastră ceea ce condamnaţi".
Din păcate pentru cei de la USR, moţiunea simplă trebuie să fie redepusă, deoarece Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a constatat că îi lipseşte numărul de semnături necesare. Deşi iniţial se stabilise ca moţiunea să fie dezbătută astăzi în plenul Camerei şi votată la începutul săptămânii viitoare, după descoperirea neregulii s-a decis ca astăzi deputaţii să aibă activitate doar în comisiile parlamentare.
1. Ce circari
(mesaj trimis de Oarecare în data de 30.03.2022, 00:16)
Nici circul politic nu mai e cel de altădată.
A coborât la un nivel de toată voma.
Ce specimene!
Mă întreb cine o fi adus fituicile alea în teatru.
Prostimea va raspunde: Dan Puric:))