Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern prin care sunt modificate legile justiţiei adoptate în acest an de Parlament, prin acordarea unei puteri mai mari ministrului Justiţiei, este în beneficiul PSD.
Deşi senatorul Şerban Nicolae s-a declarat nemulţumit de noile texte introduse de ministrul Tudorel Toader şi a cerut miniştrilor PSD şi premierului Viorica Dăncilă ca OUG să nu fie votată de guvern, totuşi Executivul a decis că actul normativ iniţiat de ministrul justiţiei trebuie aprobat în forma propusă de acesta.
Sporirea atribuţiilor ministrului Justiţiei faţă de procurori, în sensul creşterii subordonării acestora în faţa ministrului de resort, îi va putea disciplina pe răzvrătiţii din sistem - vezi cazul procurorilor care au protestat pe scările Curţii de Apel Bucureşti, printre ei numărându-se şi procurorul DNA Andrei Bodeanu - cu ajutorul acţiunii disciplinare pe care o va iniţia conform noii OUG.
Faptul că ministrul Tudorel Toader, cel care a fost propus pentru această funcţie, susţine că nu doreşte să uzeze de această nouă atribuţie, deşi a solicitat-o şi i-a fost aprobată de miniştrii guvernului Dăncilă, nu înseamnă că noua măsură nu va fi aplicată de viitorii miniştri numiţi politic la Justiţie.
În urmă cu două săptămâni, într-o dispută indirectă, prin intermediul mass-media, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, susţineau că postul de ministru al Justiţiei se află, conform protocolului încheiat în 2016, în portofoliul PSD, chiar dacă el este ocupat de un an şi jumătate de Tudorel Toader care a fost propus de către ALDE.
Dacă la viitoarea remaniere sau la o altă asemenea procedură Tudorel Toader va fi înlocuit din funcţie de către un candidat din partea PSD, fie că el se va numi Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Şerban Nicolae sau Robert Cazanciuc, acesta se va putea folosi de acţiunea disciplinară împotriva procurorilor incomozi pentru liderii PSD cu probleme penale.
În cazul în care viitorul ministru de resort va fi atacat de opoziţie şi de societatea civilă cu privire la folosirea acţiunii disciplinare, va fi foarte uşor să se arunce responsabilitatea în spatele lui Tudorel Toader şi, implicit, a ALDE, formaţiunea politică ce l-a propulsat în fotoliul de ministru al Justiţiei.
Cert este că politicianul care are de pierdut cel mai mult în urma adoptării OUG privind legile justiţiei este Călin Popescu-Tăriceanu, nimeni altul decât contracandidatul lui Liviu Dragnea la candidatura pe care coaliţia PSD-ALDE o va stabili pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.
1. Puscariabili PSD vs puscariabili ALDE
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2018, 00:35)
Argumentatia priveste exclusiv avantaje si dezavantaje intre puscariabili. Noua ne este indiferent care dintre puscariabili prevaleaza in actule de guvernare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2018, 08:21)
Cine protesteaza e un razvratit?
Concluzia?
Ciocu mic!
Sa ne conduca penalii!
Incotro?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2018, 22:57)
din pacate nu ne conduc nici penali, ei sunt foarte ocupati cu furturile lor, sau cu mentinerea in libertate si cu beneficiile obtinute.