Comisia Europeană a lansat, ieri, o consultare pentru a verifica dacă se impune reglementarea formării indicatorilor de referinţă în contracte, în special cei financiari, în urma scandalului Libor de la începutul acestei veri, notează France Presse. "Anchetele internaţionale în desfăşurare, referitoare la manipularea ratei Libor, au oferit un nou exemplu de comportamente inacceptabile din partea băncilor. Dubiile cu privire la exactitatea şi integritatea indicatorilor pot submina încrederea pieţelor, cauzând pierderi substanţiale pentru consumatori şi investitori şi afectând economia reală. De aceea, este esenţial să luăm măsuri pentru asigurarea integrităţii şi a procesului de stabilire a indicatorilor de referinţă", a afirmat comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, citat de Agerpres.
Consultarea lansată de executivul UE se va încheia în 15 noiembrie şi va include ratele dobânzii în sectorul imobiliar şi în cel al materiilor prime.
Scandalul Libor a izbucnit în 27 iunie, când banca britanică Barclays a anunţat că ar fi plătit 360 milioane de euro pentru a pune capăt anchetelor autorităţilor de reglementare britanice şi americane într-o afacere de manipulare a ratelor dobânzii interbancare Libor (britanică) şi Euribor (europeană). Ulterior, scandalul a implicat şi alte bănci, iar în mai multe ţări au fost deschise investigaţii.
La 25 iulie, Comisia Europeană a adoptat o serie de modificări ale propunerilor iniţiale de regulament şi de directivă privind utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi manipulările pieţei, pentru a se evita cazuri precum scandalul manipulării Libor, care a provocat îngrijorări serioase legate de declaraţiile false emise de bănci referitoare la ratele estimate ale dobânzilor interbancare.
Modificările prevăd interzicerea clară a manipulării indicatorilor, inclusiv a indicilor Libor şi Euribor, şi calificarea acestui tip de manipulare drept infracţiune.