"Încetaţi să mă mai insultaţi!", a exclamat luni în Parlamentul European preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker, adresându-se aleşilor eurosceptici care au depus contra lui o moţiune de cenzură după dezvăluirile în scandalul LuxLeaks.
Această moţiune de cenzură, depusă de grupul EFDD (Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe), prezidat de liderul partidului UKIP britanic Nigel Farrage, va fi supusă joi votului deputaţilor europeni. Dar ea nu are practic nicio şansă de succes, având în vedere faptul că Juncker are sprijinul principalelor grupuri politice.
Juncker "a permis multinaţionalelor să bage miliarde în buzunare" prin sistemul de evaziune fiscală aflat în vigoare în Luxemburg, unde el a fost prim-ministru în perioada 1995-2013, a acuzat italianul Marco Zanni, din cadrul "Mişcării Cinci Stele".
"Sunteţi pătat şi atât timp cât sunteţi în acest post, aceată pată se va extinde la întreaga Comisie", a acuzat la rândul său britanicul Steven Woolfe.
"Nicio persoană cu bun simţ nu poate să creadă că vă puteţi bate sincer şi ferm pentru a anula mâine ceea ce aţi făcut", a declarat şi preşedinta Frontului Naţional francez Marine Le Pen.
"Ar fi la fel de credibil să fie numit Al Capone preşedintele Comisiei pentru securitate şi etică", a ironizat reprezentanta extremei-drepte.
"Eu vă spun foarte solemn, vă rog, încetaţi să mă insultaţi!", a răspuns Juncker. Noua Comisie "va lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale", a dat asigurări el, pledând pentru "armonizare fiscală", dar nu contra "concurenţei fiscale", cu excepţia cazului în care este "nesănătoasă".
"Nu vă îndoiţi de cuvântul meu", a insistat el.
Confruntat cu euroscepticii - care deţin numai o sută de locuri din 751 - Juncker ar putea conta pe sprijinul majorităţii celorlalte grupuri politice.
"Vreau ca (această) Comisie să continue să lucreze", a declarat şeful conservatorilor Manfred Weber. Dacă Parlamentul va face să cadă Executivul, atunci planul de investiţii de 300 miliarde de euro promis de echipa lui Juncker se va duce pe apa sâmbetei. "Luni de zile ar fi necesare pentru a forma un nou colegiu, aşteptând economia şi societatea europeană să se prăbuşească", a declarat liderul socialiştilor, Gianni Pittella.
"Vom vota împotriva acestei moţiuni stupide", a insistat la rândul său liberalul Guy Verhofstadt.
În opinia ecologistei Rebecca Harms, "acest scandal relansează o îngrijorare asupra unor aspecte de funcţionare a Europei". "Cu toate acestea, nu este îndeajuns să spui aduceţi-mi capul lui Jean-Claude Juncker pentru ca totul de fie în regulă", a afirmat ea.