SCANDALUL PRIVATIZĂRILOR IAS-URILOR DIN BANAT: Sârbu: Nu am niciun amestec!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2009

Ministrul Agriculturii Ilie Sârbu susţine că nu a avut nicio implicare în privinţa privatizărilor Întreprinderilor Agricole de Stat (IAS) din Banat făcute de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS) în perioada primului său mandat de ministru.

Ziarul BURSA a relatat, în exclusivitate, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început să verifice toate contractele de privatizare a IAS-urilor bănăţene, la sesizarea pedelistului Valeriu Tabără, actualul preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Valeriu Tabără a depus la DNA o plângere penală împotriva ADS pentru "înstrăinarea abuzivă a Staţiunii de Cercetare Dezvoltare a Pajiştilor Timişoara" şi pentru privatizarea IAS-urilor SC Grabtim SA (Grabati), SC Sinnagro SA (Sânnicolau Mare), SC Agrotim SA (Timişoara) şi SC Agroturism SA (Lugoj).

În cazul privatizării IAS-urilor, există suspiciuni că ADS le-ar fi vândut sub preţul pieţei pentru firmele apropiate ministrului Ilie Sârbu, după cum a relatat presa locală, iar paguba statului ar fi de mai multe sute de milioane de euro.

În replică, ministrul Ilie Sârbu a declarat: "Eu nu am avut nicio implicare! Nu eu m-am ocupat de privatizări, ci Consiliul de Administraţie al ADS. Toţi factorii implicaţi în privatizarea IAS-urilor, adică reprezentanţii administraţiei de stat, beneficiarii privatizărilor, au fost invitaţi la DNA pentru a da explicaţii. Toţi au primit NUP de la DNA (neînceperea urmăriiri penale). De la DNA nu m-a chemat nimeni niciodată ca să dau vreo explicaţie!".

Jurnaliştii locali au relatat că una dintre societăţile care ar fi jucat un rol important în privatizarea IAS-urilor bănăţene ar fi fost şi SC "Fangmeier Agro-Impex" SRL Timişoara (societatea la care Ilie Sârbu a fost director general, în perioada 1991-2000), însă ministrul a dezminţit informaţiile:

"Societatea la care am fost eu director, Fangmeier, nu a cumpărat nicun metru de pământ şi niciun fel de activ de la stat şi nici nu a fost acţionară la vreo societate implicată la privatizări.

În cazul Hendel (n.r. firmă despre care presa locală a scris că ar fi apropiată ministrului), ea a luat un teren în arendă şi l-a lucrat, iar în privinţa activelor, multe erau nişte ruine care şi acum, din ce ştiu eu , sunt în această situaţie din cauză că nu le-a putut cumpăra. La Grabtim, aici privatizarea s-a făcut prin MEBO. Cei care l-au luat au avut probleme financiare şi l-au dat la Fangmeier, dar nu era nicio legătură între una şi alta. Fangmeier nu a luat niciun activ de la stat, iar ceea ce a cumpărat a luat de la alte firme".

Ministrului Ilie Sârbu i se pare totuşi ciudat faptul că tocmai anul acesta, an cu dublă miză electorală - cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare -, DNA a început verificările, dar spune că nu se simte "lezat sau vizat" de investigaţiile procurorilor.

"Nu cred eu că exista cineva care în perioada 2004-2009 i-ar fi iertat pe cei implicaţi de dragul de a-i ierta", a subliniat ministrul.

Întrebat dacă se justifică o nouă investigaţie asupra privatizărilor în condiţiile în care personajele implicate au primit NUP, ministrul a replicat: "Puteam eu să le spun celor de la DNA că nu au voie să verifice? Eu am aprobat ca aceste dosare să fie verificate, am scris pe ele, mi se pare firesc că dacă procurorii mai au nelămuriri să le verifice. Toate aceste dosare sunt şi la mine. Cei implicaţi au primit NUP, iar cazul a fost închis. Ce ar mai putea să inventeze DNA?"

Cu toate că spune să nu are niciun amestec în acest scandal, ministrul nu neagă ca în spatele verificărilor s-ar ascunde doar interesul politic de a-l discredita, în condiţiile în care sesizarea procurilor a venit din partea vechiului său rival politic, "profesorul de cânepă" Valeriu Tabără.

Ilie Sârbu a explicat: "Din ce ştiu eu, Tabără a făcut şi el o sesizare fiind într-un conflict, n-aş spune de interese, cu retrocedările de teren luate de la staţiunea de cercetare Lovrin, unde el cercetează cânepa. De aici este conflictul!.Am devenit un personaj politic important, dar sunt la final de carieră, nu mai am nici sau ambiţii politice. Chiar nu mă interesează".

Privind invesigaţia inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) asupra averii sale, ministrul a declarat că "nu a putut să obţină, nici până la această oră, vreo declaraţie de la ANI privind investigaţiile".

"Declaraţiile mele de avere sunt publice, dar poate am greşit şi eu ceva, ca Becali, cu toate că nu cred asta", a conchis ministrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb