Schema piramidală a cripto-chestiilor e posibil să-şi fi început finalul

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 mai 2021

Schema piramidală a cripto-chestiilor e posibil să-şi fi început finalul

Toată treaba legată de cripto, în ansamblul ei, este o schemă piramidală (accidentală), pentru că nu are aproape deloc legătură cu economia reală

Schema piramidală a cripto-chestiilor e posibil să-şi fi început inevitabilul final. Acum doar câteva zile după ce cripto-chestiile au atins o capitalizare totală de aproape 2,5 trilioane de dolari, au început o coborâre discretă care de vreo două zile s-a intensificat, ajungând ieri la o capitalizare de 1,6 trilioane, adică o scădere de peste 40%.

N-am putut să găsesc în istoria modernă a finanţelor o altă schemă piramidală care să fi atins asemenea culmi. Cea mai apropiată mi se pare bula bursieră din Londra în anul 1720 (South Sea Bubble) unde şi marele om de ştiinţă, Isaac Newton, fiind deranjat că toţi prietenii lui se îmbogăţeau şi el nu, s-a băgat şi s-a ars. 

Nicio schemă piramidală nu se declară ca atare, mai ales într-o lume în care există şi legi împotriva organizării lor. Dar scheme piramidale accidentale au tot existat, precum cea din Londra de acum 300 ani, dar nu chiar de anvergura atinsă de cripto-chestii în 2021. Multe legi legate de piaţă de acţiuni s-au schimbat după 1720 în Marea Britanie, şi cred că multe legi se vor schimba după ce milioane de oameni îşi vor pierde banii în cripto. Cred că vor fi şi multe procese, civile şi penale, şi aş paria că vor exista şi foarte multe condamnări pentru tot felul de fraude.

Toată treaba cu cripto, în ansamblul ei, este o schemă piramidală (accidentală) pentru că nu are aproape deloc legătură cu economia reală unde se tranzacţionează bunuri şi servicii. Bunurile şi serviciile se tranzacţionează în monede naţionale. Cu cripto-chestii se tranzacţionează tot cripto-chestii, dar uitându-ne la rata lor de conversie în raport cu monedele naţionale, cripto-chestiile au cunoscut o apreciere fabuloasă începând cu 2017.

Şi având în vedere detaşarea aproape totală a cripto-sferei de economia reală unde se tranzacţionează bunuri şi servicii, aceasta apreciere se bazează exclusiv pe speculaţie. Când există o speculaţie fără un fundament economic în spate, cumpărătorii vechi speră exclusiv la apariţia unor cumpărători noi, nicidecum la un câştig realizat din oferirea unor bunuri sau servicii. Aceasta este definiţia unei scheme piramidale.

Ştiu că şi cripto-chestiile, ca şi toate celelalte scheme piramidale care au mai existat de-a lungul istoriei, au şi câte o poveste în spate. Precum în vorba celebră: cine nu spune o poveste nu primeşte pomană! La cripto-chestii au fost, şi sunt, mai mulţi povestitori care au făcut averi fabuloase deja, şi care dacă se retrag rămân cu averi nu neapărat în cripto ci chiar în multe monede naţionale de valoare, gen dolari sau euro. Dar, peste 90% din participanţi sunt cei care pun botul la poveşti, nu povestitorii, şi ei vor rămâne cu poveştile mai mult, şi mai puţin cu monedele naţionale pe care le-au convertit în cripto poveşti.

Opinia Cititorului ( 48 )

  1. ...

    1. Poate totuși Make nu-ti șterge mesajul, și poate șterge, oricum nu valorează mult. Dar eu pot să răspund corespunzător. Ori că ești Juravle, Drăgoi sau Lakis, e ok, ești simpatic în sensul că te oftici că eu n-am furat niciodată, dar te superi că cică n-am plătit impozite la banii făcuți cinstiți. Pe lângă faptul că e o minciună. Trecând peste asta... da, intenționez să devin jurnalist în toată regulă de acum încolo, deci ați cam belit-o :))

      baga mare nea bendadi ca e nevoie de cineva care mai trage o palma fanariotilor din bucalea asta praduita

      ...

      Excelent raspunsu' :)) apreciez expresia neaosha.

    ...

    1. Schimbul de noapte mi-a aratat comentariile sterse.

      E cineva din "cooperativa" de la SIF-uri, care s-a interesat de cifra de afaceri a Grupului de Presa BURSA si se exprima dispretuitor privitor la asta, adresindu-mi-se direct.  

      Nitam-nisam!  

      Fara ca eu sa fi fost implicat in textul articolului sau, pina atunci, in vreun comentariu.  

      Ha, ha, ha!  

      Are dreptate Ben Madadi, te oftici. 

      Da, cifra noastra de afaceri nu se poate compara cu cifra de afaceri rezultata din suma SIF1+SIF4+SIF5.  

      Ce propui?  

      Sa ma apuc de furat, ca voi?  

      Sa-mi iau un tata securist care suge SIDEX si isi fura partenerii ?  

      Zici ca o sa te fac "pitic" si "prost".  

      Pai, "pitic" se refera la statura morala, si comentariul tau o demonstreaza.  

      Dar nu "prost" este cuvintul potrivit tie, ci idiot.  

      Ai idee care este diferenta dintre "prost" si "idiot"?

      Lasa, no te preocupa, vezi-ti de cifra de afaceri, pina te baga la gherla. 

      Make, faptul ca hienele au iesit la atac este un semn bun.

      Este dovada faptului ca au fost lovite in plin. 

      Spumele lor sunt de bun augur pentru investitorii de buna credinta.

      Sa le uram un prea-cinstit "La mai multe spume!" 

      asta asa este, panaramele se pisca atunci cand ceva sau cineva incepe sa conteze.

      si Bursa chiar conteaza pentru piata de capital prin ce face si prin dezvaluirile realizate.  

    Ma uit pe un site de broker autorizat:

    >73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor 

    Asa ceva e carevasazica util pentru societate? Pentru economia reala? Sa fim seriosi, e tot un pacanele. 

    Sau sa luam o actiune firma din lumea reala: Tesla. Pai are valoare aia vre-o treaba cu lumea reala. Nu, e specula piramidala -- cine cumpara Tesla spera sa vina altul mai nebun sa dea mai mult. 

    Sau cum a fost cu GME acum putina vreme in USA. Tot o firma reala era, tot specula piramidala si nebunie. 

    Deci, nu zic ca astea-s utile dar sa vedem si paiul din ochiul finantelor "clasice". 

    Pe total putini fac analiza tehnica la firme sau citesc un bilant sau vre-un prospect. Foarte multe investitii (si profituri, si pierderi) se fac mergand cu valul sau pe incredere.

    1. Pierzi din vedere ca exista periodic cicluri de exit prin levier.

      Atat timp cat sunt permise, ciclic aceste portite de duc margin debt-ul la cote inalte, asa se for face si exiturile si se vor arde simultan "fraierii" ce pot specula si ei cu CFD-uri doar ca amatoricesc. 

      Cine cumpara corect si pe termen lung are de castigat, dar si cine foloseste CFD-urile cu o educatie corect are de castigat. 

      Levierul are avanta de multiplicare mult maia ccelerat, profitul poate pe urma sa fie scos / transferat in alte forme de active sau portofolii cu un orizont mai lung de timp investitional. 

      Este normal sa fie 70-80% din conturi pierd! Pai numai forma de levier demonstreaza de la sine ca altii trebuie sa piarda in procente mari ca 1 sa castige, iar cand ala pierde altii recupereaza; e un joc cu suma nula long therm. 

      Tesla a dat cu levier si nu doar ei si acentiile de brokeraj (pe seama portofoliilor detinute) de au arcuit cotatia la ungi de peste 90 de grade! 

      Este normal sa se tranteasca / corecteze... nimic nu urca pe termen lung la 80-95 de grade! 

      Nici racheta lui elon nuzboara pe termen lung vertical! 

      Eu cu CFD-uri am facut "banii" frumosi si i-am investit in tangibile ca sa nu ma ademeneasca prea rau frenezia ciclica. 

      CFD-urile te pot face bogat mult mai rapid, dar iti trebuie disciplina si sa faci exit cand trebuie! 

      Alege un 3-5 cicluri de tranzactionare si stai pe ele! Nu iti trebuie mai multe! 

      Asa cum am zis si in iarna despre AUR ca este extrem de ieftin... uite acum cum imi aduce profit cu LEVIER peste cotatie! 

      O sa fac exit si mut profitul in alt protofoliu de lunga durata! 

      Am spus anul trecut Aurul nu Cade Consolideaza! 

      Atentie este inflatie fara productivitate in crestere, somajul nu a coborat, printul de "bani" /Credit" nu a incetat... deci impulsuri inflationiste in diferite clase de comoditati in timp ce activele financiare se apropie usor de un maxim al ciclitatii scurte. 

      semnat comenturi "cretine" 

    că cei care folosesc cripto... nu sunt obligaţi să se identifice. se cunosc numai între ei doi, vânzător-cumpărător. aşa că eu care vreau să vând armament/droguri fac tranzacţia în cripto... data următoare trimit cumpărătorul (care are dolari) tot la văru să cumpere cripto... ăsta zice că preţul a crescut. ăla cu kklăul de dolari evident acceptă, şi tot aşa.

    articolul este excelent, dar inutil deoarece ăia 90% trăiesc euforia că li s-a înmulţit acum averea (proşti dar mulţi), iar ceilalţi care tranzacţionează în cripto... pe sume importante au o durere profundă în bască de cât a ajuns cripto... 

    1. Vă rog frumos să-mi explicați ce-s de fapt crypto monedele astea? Nimeni nu mi-a putut explica până astăzi ce reprezintă.

      Monede, obligațiuni, acțiuni, mărfuri? 

      Monede nu mi se par a fi întrucât nu sunt emise de o autoritate recunoscută: gen statul Botswana. 

      Acțiuni nu sunt întrucât nu avem o afacere crypto în sine la care să avem acționari. 

      Să fie obligațiuni? Nimeni nu se împrumută și nici nu restituie un împrumut deci mă îndoiesc. 

      Atunci poate că sunt mărfuri. 

      Nu sunt lalele și nici alte mărfuri. 

      Să fie doar o schemă Ponzi???

      Nu am cumpărat crypto monede întrucât nu am înțeles niciodată ce reprezintă acestea și nici nu intenționez să le cumpăr. Întrebările sunt generate doar de o pură curiozitate prea mult spus intelectuală. 

      Intr-un fort american asediat de indieni, pe la 1700, soldatii nu-si mai primisesera solda de citeva luni si ca sa nu piarda controlul armatei, comandantul i-a platit cu carti de joc, promitind ca atunci cind vor reusi sa restabileasca liniile de aprovizionare, va transforma cartile de joc in dolari.

      Cryptomonedele sint astfel de carti de joc, dar fara promisiunea transformarii in dolari. 

      Ele caricaturizeaza conditiile actuale ale monedei fiduciare, satirizind faptul ca valoarea unui asazis "instrument de plata" este acceptata in virtutea increderii in garantiile institutiei centrale (de obicei, banca centrala), care, evident, nu dispune de ele.

      Aceste caricaturi sint speculate in virtutea asimilarii lor cu moneda caricaturizata, iar tranzactionarea lor se amplifica prin antrenare - fenomen tipic in Schema Ponzi. 

      sunt ceva de genu cartonase cu fotbalisti (dar macar cartonasele le poti atinge fizic), care nu au nicio valoare intrinseca si nu aduc nicio plus-valoare economiei in general, totul se bazeaza pe pura speculatie si pe faptul, ca cei care cumpara cred cu tarie ca in viitor aceste crypto-cartonase vor revolutiona sistemul monetar si tot mai multi "investitori" vor dori sa achizitioneze astfel de cartonase, iar asa-zisii investitori in aceste crypto-cartonase sunt majoritatea tineri. Pe scurt e o schema ponzi digitala, prin care unii s-au imbogatit, iar altii au ramas sau vor ramane cu buza umflata

      Rezultă din denumire, cripto=ascuns. Moneda ascunsă sa ii zicem? Cică ea exista dar e e ascunsă. Posibil într-un buzunar. E o iluzie vândută de povestitori buni. Nu e nimic, zero, nada.

      E Steaua care a răsări :))) azi o vedem și nu e. Foarte bun articolul! Felicitări autorului. Întrebarea e de ce sunt tolerante. Statele au atâta reglementare pentru orice bun sau serviciu in schimb circula liber chestiile astea?!

      Dacă vrei sa deschizi o tarabă de vanzare castraveti iti trebuie 100 de avize. Ca sa instalezi un aparat de vanzare cripto nu iti trebuie nimic pentru ca nimeni nu știe să încadreze în CAEN activitatea ta . Dar cum exista nebuni care cumpara pământ pe Lună statul nu poate sa isi pună mintea cu nebunul și să ii ia taxa pe pământul selenar. Dar nebunul nostru gaseste un fraier și îl vinde mai departe. Si tot asa pana ajungem și pe marte. Eu zic ca lumea s-a prostit rău. Nu investesc in chestiile astea , sunt retrograd, dar sunt curios cum se impoziteaza profitul pentru câștigători. Ce căsuța din declarația aia pe 5 pagini au bifat -o. Sau pierderea e recunoscute de risc?

      Sunt active financiare de mare risc. Valoarea lor este data doar de apetitul pentru risc al celor care tranzactioneaza.

      iti explic eu. sunt niste scheme Ponzi. mai mici sau mai mari.

      Fenomenul emiterilor de "tokeni" a mai fost intalnit istoric.

      Probela a fost observata in multe tari ce sufera de crestere in masa monetara circulata dar care nu ajunge sa circule real in economie (ramane ca pondere in piata financiara). 

      Multe institutii din piata reala incep sa emita paralel tokenuri pentru a atrage capitalul si / sau pentru a inlesnii alte forme de negot atunci cand "masa monetar emisa de gov" nu ajunge real in circulatie in echilibru corect cu totalul de bunuri tranzactionate. 

      Problema "tokenurilor" e ca acest fenomen , istoric, are o arcuire maxima in "utilizare / aparitie" si o prabusire atunci cand govul si banca centala respabilesc ciclurile financiare in "credit si masa monetara noua in circulatie / aduptare d alta valuta, etc. 

      Chiar daca se adopta o moneda virtuala statala, ea nu mai este real aceeasi forma de TOKEN. 

      Ea devine Real Bani adica Credit in existenta. = cineva undeva trebuie sa genereze o nota promisiune pentru existenta viitoare a altor bani / monezi virtuale / etc in circulatie. 

      Perioadele in care au exista tokenuri tranzactionate (unitati promisiuni paralele fata de cele regelmentate) au avut rol si de cash heist exact din intitatile reglementate catre alte entitati ce au con vertit imediat "furtul" in active reale tangibile / sau legale / sau ilegale. 

      Prea putin este important daca se adopta cript sau nu! 

      Important e ca multe "creipto / tokeni" seamana izbitor cu penny stoks, unde si atunci, ca si acum "inventatorii" acestori instrumente au con vertit accelerat fluxul de capital nominal ce intrau in ele in etc forme de active tangipile in piata reala sau in piata financiara REGLEMENTATA. Vanzand astfel VISE frumoase si cumparand VISELE LOR REALE. In timp ce milioane (la fiecare corectie) de oameni au ramas cu cosmaruri si sechele. 

      Intre 1710-1720 Suedia a avut in circulate forme paralele de "coin tokeni", unde simulta atinge varf de bula odata cu coin-ul regelmentat in circulatie (adica money supply), sup ele se situeaza si bula notelor ipotecate (forme de levier) in raport cu totalul din circulatie. 

      Bula se sparge in 1717-1718, coinul real cade pe trendul norma istoric, coinul token atinge iar zero (asa cum ii era dat istoric), notele ipotecte se desumfla pe trend scurt (se sparge bula cu levier ce tinea in spate tokenurile fictive dar cu miraj de imbogatire). 

      Dupa 1730 coin in circulatie incepe sa fluctueze odata cu ascendentul notelor de credit ipotecat in circulatie. 

      Se mai repeta o bula de note credit in 1740, se sparge bula creste coinul in circulatie (adica money supply - adica bani = credit trecut in existenta bani prezenti), alta bula istorica severa se repeta in 1762 note credit si simultan cu coin in circulatie (adica in sistem financiar credit ascendent si in piata reama masa monetara ascendenta), se sparge bula pana in 1768, alta bula severa de note credit se repeta in timp ce masa moetara crete in timp ce bula se sparge iar coinul pleaca din minime. 

      PS: deci istori au mai fost intalnite asemenea fenomene. 

      Si pe timpul comunistilor existau forme de "tokeni" in circulatie, note / consemnari de prestari servicii sau datorii paralele fata de sistemul financiar.  

      Cand s-a spart bula prin 80 si cv ... foarte multe afaceri au fost rase caci au ramas doar cu notele promisiuni (note ce nu erau multe din ele sub forma legala). 

      Cine e mai batran stie ca se construie si se vinde a cu plata in viitor, pe mentalitatea ca STATUL o sa plateasca, ca nu are cum sa nu plateasca...  

      Cand auzi "tokeni sau cripto" inseamna instrumente de tranzactionare / consemnare a unor valori. Intrumentele folosite se afla la limita legii intr-o zona de grii, dar permise istoric de leguitor pana la spargerea de bula. 

      Fenomen intalnit si prin tarile ce sufera de hiperinflatii sau hiper deflatii! - cand afacerisitii nu reusesc sa gaseasca o punte de legatura in echilibru cu valorile reale tranzactionate. 

      BTC-ul nu imi da impresia ca ar mentine si creea o punte de legatura echilibrata intre valorile reale trenzactionate in piata. Se vede din satelit ca e sustinut in spate cu etc forme de levier, cand randamentele reale incep sa se inverseze in piata financiara atunci si bulele astea plesnes. Pana atunci muzicuta continua. 

      Ai grija sa prinzi un scaun! 

      PSS: cand tot orasul vorbeste de cevaul respectiv, inseamna ca tre sa faci exit. 

      Daca cizmarul, pantofarul, taximetristul vorbeste de investitii trebuie sa iti pui un semn de intrebare si sa te pozitionezi cum trebuie in piata. 

      Acum 1 an o persoana ce nu avea treaba cu bursa vine si imi zice ca a cumparat zeci de actiuni la TESLA, fara sa inteleaga un principiu rapid ca nimic nu creste vertical. Acum se plange si ma intraba daca sa vanda. Profitul se face la cumparare nu la vanzare! 

      Cand bula cripto plesneste vor rasarii zecii de mii de industrii minunate in timp ce altele vor disparea. 

      semnat comenturi "cretine" 

      Recomanda mi niște cărți de educatie financiara care se pliază pt România!

      am inteles acum care-i scopul articolului.

      Romania are o EDUCATIE FINANCIARa ECONOMICA prea scurta si cu doctrine idologice comuniste / socialiste.

      Teritoriul Romaniei din ani 1800 arata o alta economie si ideologie in piata. 

      Romania are lipsuri PERMISE FORTAT de GUVERNATOR / Leguitori / Conducatori.. cand se vorbeste destre Economie si cotatii istorice la etc ACTIVE TRANZACTIONATE. 

      ELE exista in biblioteca nationala, in banca nationala, si in arhive vechi gov inca de pe timpl comunismului. 

      Prima Regula in educatie financiara pe care nua am vazut sa o spuna nimeni: 

      1. BANII nu sunt BANI! - sunt CREDIT (-ul trecut) in EXISTENTA (prezent). 

      Asta pentru cei care tot investesc cash pe cash in diferite "burse" fonduri, piloane pensii, etc.. de pierd din vedere pierderea compusa prin inflatia propagata in piata in masa monetara circulata! 

      2. Educatia financiara vine prin observare si analiza a comportamentelor perpetuate ciclic in economia / piata in care activezi. 

      Daca faci ceea ce face turma o sa ai ceea ce are turma! 

      3. Exista EDUCATIE FINANCIARA pentru diferite CADRANE ECONOMICE! 

      Ai grija ce tip de Educatie Financiare Imbratisezi! 

      Exista mai multe realitati investitionale / economice / financiare simultan in piata / viata; vezi ce timp de realitati adopti caci ele iti vor modela viitorul financiar si educational. 

      4. Ai grija la ceii ce te sfatuiesc etc fonduri si pensii! 

      Ai grija la cei ce te sfatuiesc ROI sub doua cifer dat SIGUR! - inseamna venit sigur pentru ei nu pnetru tine in raport curect cu inflatia totala din piata 

      Ai grija la cei ce te sfatuiesc DIVERSIFICARE (cad defapt esti pe aceeasi nisa doar ca imprastiat cu portofoliul). 

      Ai grija la Videourile lui MUGUREL (BNR pe youtube) aia nu este EDUCATIE FINANCIARA ci o INDOBITOCIRE intentionata a unui CADRAN ECONOMIC cu DEDICATIE! 

      5. Daca Banii nu sunt bani sunt credit in existenta! - invata rapid sa multiplici yield peste yield cu levier si vei dezvolta randamente infinite! 

      Mugurel (BNR), Brokerii si GOVul nu doresc impartasirea acestui SECRET caci nu genereza in teremeni reai RANDAMENTE (Comisioane) pentru ei. 

      Invata repede cum sa CUMPERI / CONSTRUIESTI / CREEZI ACTIVE GRATIS fara BANI! 

      Ei nu vor sa inveti acest lucru, caci asta e jocul pe care il practica si ei! 

      Daca banii nu sunt bani sunt credit in existenta; dece ponderea populatiei alege sa culeaga banii din existenta si nu sa creeze credit in existenta ? 

      Pentru ca nu stiu cum se genereaza REAL AVEREA pe pamant! 

      Yeldurile datorate au istoric o rastogolire nominala in piata; deci cineva pe axul de timp trebuie sa creeze alt credit in existenta ca sa multiplice masa monetara in circulatie. Masa monetara in circulatie regleaza iar randamentele nominale si reale din piata si jocul se repeta la infint (de mii de ani) cu corectiile aferente inflationiste sau deflationiste in diferite clase de active tranzactionate. 

      PS: intra pe biblioteci internationale cu conturi gratis. 

      Caut sa citest carti istorice cu etc variatii economice. 

      Ai sa faci trecerea prin mai multe ferestre ale mintii si ai sa intelegi ca totul in jur este CREDIT in EXISTENTA! 

      semnat comenturi "cretine" 

    M-am uitat peste Raportul pe anul 2020 al Consiliului director al Bancii Nationale a Elvetiei , cea mai interesanta bancă centrală dintr-o tară a carei bogație se bazează pe industria bancară, deci pe monede si credit. In capitolul referitor la activele bancii nu veti gasi cripto - monede.

    Apoi moneda inseamna suveranitate statală si putere, economică și politică. Nici un stat nu va ceda puterea de a emite si controla moneda.

    Cripto -monedele sunt doar active financiare de mare risc. Valoarea lor este data doar de apetitul pentru risc al celor care tranzactioneaza, adica de cati bani sunt dispusi sa piarda. 

    1. "Apoi moneda inseamna suveranitate statală si putere, economică și politică. Nici un stat nu va ceda puterea de a emite si controla moneda" (sic)...[Comentariu eliminat conform regulamentului], care este "tara" aia suverana care emite si controleaza moneda Euro :-)? Si daca nu e o tara, de ce ai adera la zona Euro ca sa "cedezi puterea de a emite si controla moneda"?

    Scurt si la obiect. Felicitari autorului! Pe intelesul concetatenilor, eu as zice ca este un Caritas la nivel planetar, amplificat in progresie geometrica cu ajutorul instrumentelor din ziua de azi (de comunicare si transfer bancar).

    Make, pe cand o videoconferinta pe acest subiect? 

    1. Cred ca am facut un Supliment, imi amintesc ca mi-a placut sa-l ilustrez.

      Conferinta? Le-o voi propune colegilor. 

    Ideea cu schema piramidata este desueta si total neavenita.

    Aceasta prabusire este o corectie pe piata de crypto, ceea ce era de asteptat. O prabusire ar fi insemnat peste 90% pierdere. 

    De fapt, este un "late buyers remorse", cei ce au intrat prea tarziu in piata si au cumparat prea sus. 

    Am cumparat ether anul trecut cu 2000lei, acum este 10.000lei, chiar si dupa aceasta "prabusire". Anul trecut, pe vremea aceasta, era cca 700lei ethereum. Pentru cei care nu ati auzit pana acum, vedeti pe tradingview sau stockinvest.us, evolutia pe un 1an la ZIL sau ADA (Cardano). 

    Litecoin (LTC) am cumparat anul trecut cu 200lei/1LTC, acum este 800lei, a fost si 1500lei.  

    Se pot schimba oricand in cash, pe Revolut sau in alte exchange-uri. 

    China si-a lansat propria criptomoneda (yuan). Ucraina lucreaza la propria cryptomoneda, impreuna cu creatorii XRP-ului.  

    Elon Musk a cumparat bitcoin, iar acum a investit masiv in Dogecoin. 

    Paypal a inceput de cca 6 luni sa permita achizitionarea de criptomoneda. 

    Evident, exista pump and dump chiar si pe aceasta piata. Dar multi si-au schimbat parerea. Sa nu uitam ca JPMorgan isi concedia acum cativa ani angajatii daca investeau in bitcoin, iar acum a cumparat masiv bitcoin. 

    Evident, toate scheme piramidale in mintea celor care nu sunt in pas cu tehnologia. Cei care nu au auzit niciodata de sharding, de minerit XMR (Monero) pe aproape orice procesor, de daggerhashimoto si ethereum pe nvidia, de plotting CHIA, de Filecoin.  

    Cu 1,5Ghs/s cu cateva riguri, pe daggerhashimoto obtin intre 120-250euro pe zi, in functie de cate tranzactii procesez pe blockchian. Bani curati. Pe Chia primesc farming si block rewards, cam 1300usd la 2 saptamani,cu 80TB de ploturi K32.  

    Da, momentan am realizat un profit de 400-500% profit fata de investita initiala. Si am diverse smart contracts, chiar si dobanzi de 5-13% pe Binance, Coinbase si alte siteuri. Ca sa nu mai pomenesc de sharding-ul pe ethereum, ceea ce inseamna ca voi fi platit ca o mica banca, pentru a intermedia tranzactii pe blockchain. 

    Traiesc bine din asta si sunt LIBER sa fac ce vreau, in orice moment.  

    Piata de crypto e departe de ceea ce stie majoritatea.  

    Crypto este deja viitorul. Pacat ca cei mai multi nu analizeaza informatii corecte,doar isi dau cu parerea. 

    Pacat,totusi,ca majoritatea oamenilor nu intuiesc schimbarile inaintea ca acestea sa fie deja omniprezente in realitatea de zi cu zi. Ceea ce s-ar traduce prin faptul ca majoritatea oamenilor sunt prea tematori ca sa ajunga vreodata liberi si sunt prizonierii unui sistem monetar si financiar invechit : banii la banca, job 9-6, impozite, credite si pensie, iar apoi ingropaciune... 

    Ganditi in afara cutiei. Cei care aveti experienta in tranzactionarea cu actiuni, probabil deja ati facut-o. Nu mai stati cu banii la banca, la ciorap. Poate acum ma injurati, dar cine stie, poate citind acestea, unul imi va multumi....Cu un bitcoin.  

    1. Hai terminate vizionarule, ganditorule din afara cutie, Bill Gates cu hazna in fundul curtii. Faceti bani atat cat mai sunt prosti de pacalit. Iar daca ai impresia ca mizeria asta va deveni altceva decat obscuritate in viitorul apropiat, inseamna ca visezi prea frumos.

      Iar yuan-ul nu este nici de departe o cripto chestie. Este cat se poate de moneda oficiala, doar digitalizata, controlata in totalitate de banca centrala a Chinei. Este o moneda oficiala, doar ca nu exista in format fizic. Asta nu o face crypto moneda! 

      o sa-mi salvez articolul si comentariile, cu scopul de a te contacta peste 3-4 ani ca sa-ti dau cu tifla ca te-ai lasat prostit si esti in faliment.

      mai citeste si alte surse decat cele care glorifica schemele piramidale. 

      hai pa!

      hai bursa! 

      Va inselati, si 7.1 si 7.2.

      Dl miner aici este doar un intermediar. El cumpara si vinde. Nu este vina lui ca sunt exista cerere pe piata. Este ca si cum am acuza pe unul care face tatuaje pentru faptul ca sunt hidosi cu tatuaje pe strada. Nu acela stimuleaza cererea. 

      Problema este ca cererea este incurajata de minciuni pe care nici nu le-as mai dezbate: 

      - Crypto nu sunt descentralizate, a recunoscut-o si Musk. Sunt centralizate de cativa mineri. A picat curentul intr-o provincie in China acum 2 luni, pretul a scazut cu 25%. In plus, codul este sub monopolul unui grup de 4-5 dezvoltatori. 

       

      - Este imbratisat de iubitorii de modern si de ecologie, in timp ce este de fapt un dezastru ecologic care ar trebui taxat corespunzator si nu sa beneficieze de curent subventionat prin diverse geografii. 

       

      - Nu va fi niciodata moneda pentru ca socurile ca acesta de acum de -55% in doua saptamani va provoca falimente in lant tuturor agentilor economici care s-ar baza pe crypto. In lumea finantelor, astfel de socuri sunt amortizate de bancile centrale care emit/retrag monede in functie de lichiditatea pietei. Acest lucru este deliberat ascuns populatiei de crypto-analfabeti. 

      - Va fi store of value? Nu stiu. Nu opreste nimic din a se crea multe alte monede. Cum poate fi ceva store of value daca singurul motiv pentru care lumea intra este volatilitatea? Nu stiati asta? Oh, sigur ca da, o stiati dar o ascundeti. Intr-o lume in care bancile centrale suprima volatilitatea a orice (curs de schimb, piete financiare, dobanzi), traderii vor volatilitate. Cum poate fi ceva store of value daca singurul scop este sa urce si sa crape si apoi, repetam procedura. 

      ... gura pacatosului adevar graieste ... "obtin intre 120-250euro pe zi" ... "cam 1300usd la 2 saptamani" ... a naibii libertate exprimata in dolari si euro ... pacat ca e numai in cutia craniana ;) ...

      Nu este adevarat, din pacate sunt amanunte tehnice pe care nu le cunoasteti.

      ETH 2.0 merge pe PoS (Proof of Stake), nu PoW (Proof of Work). Adica nu se mai poate mineri, deci nu mai consuma energie. Sharding-ul permite blocarea a 32eth intr-o mica "banca",cu rol de certificator. Fiecare tranzactie pe ethereum 2.0 va micsora numarul de monede de pe piata, intr-o maniera deflationista. Pe 14 iulie se lanseaza acest hardfork, ceea ce va rezolva si consumul de energie 

      In al doilea rand, exista pe glassnodes numarul de portofele existent : cele individuale au crescut cu aproximativ 700% de la inceputul anului. Adica mult mai multi au cripto, descentralizand astfel posesia. Cu cat au mai multi, cu atat se descentralizeaza intreaga industrie, iar volalitatea scade. 

      In al treilea rand mai toate monedele cu store of value au o rezerva fixa, pe care nu o pun in circulatie (chia, de exemplu, are o rezerva fixa). Toate "emisiunile" de cripto sunt in numar limitat. Ca algoritm, pot exista maxim 21 milioane de bitcoin, momentan sunt doar 18milioane (restul s-au pierdut de-a lungul timpului, cheile private au fost uitate sau sterse) 

      In al patrulea rand, socul de acum este o corectie, determinata de in mare parte de MACD si RSI . Monedele erau overbought pe RSI. Acelasi lucru se intampla si pe piata actiunilor. La un moment dat, investitorii rotesc stocurile sau investitiile foarte rentabile. Sell high, buy low. 

      In al cincilea si ultimul rand, tocmai ce si-au revenit cu +30%, mai tot ce avea marketshare important (BTC,ETH,LTC,ADA). Aceste tipuri de corectii sunt normale, daca ar avea doar crestere, ar cumpara toata lumea. Cand spuneam de "late buyers remorse", ma refeream doar la cei care au cumparat prea tarziu, inainte de corectie si au vandut acum in panica. 

      In al saselea rand : Filecoin reprezinta o modalitate de backup, deci are valoare intrinseca prin utilitate. Adica cei ce poseda suficiente cunostinte fac un nod de Lotus, cu o capacitate de stocare foarte mare prin care se tin datele utilizatorilor intr-o forma criptate. Nu este moondust.  

      In al saptelea rand, nu toate monedele se mineaza, deci nu toate consuma "energie". 

      Si nu inteleg cum sunt oameni care sustin eterna prabusire a criptomonedelor pentru ca nu pot analiza un grafic long term,ci se uita la o saptamana sau o luna. Puneti graficul pe 5 ani : LTC,BTC,ADA,XRP, ZIL,TRON,0x. Toate au crescut. We have proof ! 

      Eu personal am facut destul cat sa-mi ajunga pana la sfarsitul zilelor pentru o viata foarte buna.Nu, nu sunt milionar,dar tot e suficient. 

      Nu voi mai raspunde aici, vad ca lumea e certareata si lipsita de cunostinte elementare de tranzactionare. Am vrut doar sa demitizez criptomonedele si sa-i ajut si pe altii sa castige, fara a mai sta la mana vreunei corporatii.... Dar asa sunt romanii. 

      ... crtica nu inseamna respingere, poate insemna chiar invitatie ... desigur ca problema consumului energetic poate fi rezolvata ... chiar si problema centralizarii ... dar cum se rezolva problema nevoii de paine cand cade curentul ... poate ne spuneti ce ati resit sa "puneti deoparte" ca sa stim si noi cum sa capitalizam criptomonedele?! ...

      " socul de acum este o corectie, determinata de in mare parte de MACD si RSI . Monedele erau overbought pe RSI. Acelasi lucru se intampla si pe piata actiunilor. "

      Nu va suparati.... vorbim de monede sau de actiuni foarte speculative, penny-stocks? -55% nu este corectie, este CRAH. Hai sa calibram vorbele totusi. Sa ne imaginam ce ar insemna daca leul in doua saptamani ajunge 10 lei. Ne putem imagina? Sunteti prea tanar sa fi lucrat cu bani in anii 90 in Romania. Dar nici in dezastrul de atunci (si era ca si cum Romania a trecut prin razboi), leul nu s-a devalorizat intr-o luna cu 100%. Chiar nu intelegeti ca nu sunt monede? Chiar nu intelegeti ca in definitia monedei este "stabilitatea"? 

      ... creierul este format din: neocortex, sistem limbic si bulb rahidian (trunchiul cerebral); ... neocortexul "absoarbe" concepte (false sau adevarate) ... sistemul limbic - este responabil cu suportul emotional-sentimental ... reptilianul - trunchi cerebral angajeaza actiunea (in consecinta) ... o tranzactie reusita elibereaza dopamina - hormonul placerii ... "capitalizarea" ei alina instinctele si "trunchieaza" siguranta ... limbicul calmeaza psihic ... si "re"aliniaza neocortexul ... toate aceste procese sunt "gazduite" de cutia craniana ... constientul "traduce" totul ca suucces ... acest proces nu are de face nimic cu libertatea, care are alta cauzalitate ... libertatea monetara este in legatura cu posibilitatile, de jure si de facto, pe care le ofera, garantul ... nu ma pricep la programare ... sunt un simplu economist pasionat de psihologie, printre altele - cum ar fi ganditul outside the box ...

      Alo nu cripto, nu banii, nu note in circulatie stocheaza valoarea!

      Ele sunt unitati de consemnarea a rapoartelor de schimb valoare reala. 

      Sunt secii de mii de entitati financiare ce folosesc cotatiile cripto din portofolii pentru a face levier peste ele si a achizitona in piata reala sau financiara (reglementata) active tangibile sau hartii de valoare reglementate. 

      Cand cripto cad, entitatile financiare prea putin sunt afectate caci beneficiaza silultan de fluxuri de numerar tocmai din alte canale in care au investit. 

      Tin iar cu levier peste fluxurile noi generate si pariaza iar peste cripto; (adica le cumpara cu levier nu cu banii lor fortand cripto sa se arcuiasa). Cand ating iar randament de profitabilitate, iar vand cota cripto, cumpara iar active tangibile sau alte sintrumente din piata reala si / sau reglementata, asteapta sa vina flux de numerar nou din ele si bucla se repeta. 

      Institutiile financiare si Fondurile nu folosesc lichiditati in achizitii de instrumente cu risc! Folosesc levier peste pluxurile lor de intrari lichiditati; isi permit sa joace si sa piarda caci detin tangibile generatoare de fluxuri viitoare de capital chiar si cand pietele speculate cad. 

      semnat comenturi "cretine" 

      Nu ai cu cine. Ei strang si investesc in usd, (Bonduri, actiuni cu per de xxxx%, )euro, ca s au imprimat cu miliardele.

      Aurul argintul manipulat prin tone de hartii. 

      Crypto e cum a fost si internetul in 2000.

      Multi au facut poc. Dar uite care sunt cele mai mari companii din lume acum. 

      Nu exista corecție determinată de indicatori, indicatorii răspund la ce se întâmplă în piața.

      "Corecția" care a avut loc se numește scădere iar revenirea temporara este "corecție" pe trendul dominant de scădere.

      Deci, e același grafic dar întors pe dos. 

      Care sunt cele mai mari companii din lume acum - facebook and the likes, tiktok si alibaba si alti cativa chinezi? Astia sunt mari si importanti fix la fel ca si criptomonedele - nu e aproape nimic in spatele lor. E doar credinta, convingerea oamenilor ca sunt niste chestii foarte tari, dar, la drept vorbind, mai nimeni nu stie de ce ar fi atat de tari.

      Eu produc si vand energie electrica. Daca maine e o mare criza de energie (si o sa fie), iar guvernele, inclusiv ala chinez, decid ca poate energia electrica ar putea fi folosita intr-un scop mai util decat ca sa-si exhibe Gigi Duru' penisul pe Internet, toti baietii astia dispar ca un fum, asa cum de altfel si merita. Eu, in nimicnicia mea, o sa pompez in continuare electronii aia in retea. La fel cum altii o sa cultive niste chestii, altii o sa le proceseze, altii o sa extraga/construiasca, o sa faca vehicule etc. Inca traim totusi intr-o lume reala. 

      Exagerez, desigur (mult), dar ideea ca tot viitorul economic al omenirii sta in niste baieti dintr-astia care nu e deloc clar ce fac/produc/furnizeaza, mi se pare periculoasa. O sa dispara si ei (sau poate n-or sa dispara, dar vor ajunge la o dimensiune rationala) ca atatia altii inaintea lor. Acum 21 de ani, ca pomeneati Internetul din 2000, Cisco era cea mai valoroasa companie din lume. E si acum o companie mare si valoroasa (mai ales ca si produce totusi ceva) - pe undeva pe la locul 50. 

      Ce e val, ca valul trece.

    “Bitcoin’s value will continue to rise and fall depending on what people believe it is worth,” Laboure wrote in a note to clients. “This is sometimes called the ‘Tinkerbell Effect’ — a recognized economic term based on Peter Pan’s assertion that Tinkerbell existed simply because children believed she existed. In other words, the value of bitcoin is entirely based on wishful thinking,” she said.

    E ok haterilor. Stati deoparte si lasati-ne pe noi cei care intelegem “crypto-chestiile” sa ne imbogatim ;)

    1. Ia si investeste tată in cripto..cumparati si adidasi virtuali..pămant pe marte si o sa mancati dupa supa la plic

    Cei care investesc in crypto nu înțeleg o chestie simpla: desi criptomoneda e descentralizată și exista într-o cantitate limitată, algoritmul precum și cheile de la servere și nodurile de net se află totuși la bogătanii planetei, adică aia care au inventat pandemia. Daca aia (adică bogătanii) scot din priza jucăria sau provoacă o pană de curent, toată lumea poate face un pipi pe portofelele cu cripto... Dacă aia care dețin cheile schimba ceva in algoritm se duce drku toată șandramaua. O astfel de moneda e mult mai "virtuală" decât își închipuie lumea.

    Singurul motiv pentru care există cripto este că bogătanii planetei spală mari sume de bani la un loc cu prostii și sărăntocii planetei in aceași piață, fara că pentru primii sa conteze variația și volatilitatea așa cum ele contează pentru omul sarac. 

    Diferența dintre un poulete și Elon Musk in materie de cripto e ca primul moare de foame iar pe al doilea îl doare in fund de piața cripto când creste sau scade.

    Umflarea pietei cripto are la baza ceea ce au făcut băncile centrale cu moneda in ultimii 15 ani. 

    1. Criptomonedele sunt niste soft-uri (programe de calculator) pe care, cei care le vand, le-au denumit “monede”. Succesul la marea masa de persoane fara intelegere economica se bazeaza si pe similariatea cu jocurile de calculator - gamificare astfel e usor sa te muti de la un joc la o chestie care tu crezi ca e investitie.

    Criptomonedele sunt niste soft-uri (programe de calculator) pe care, cei care le vand, le-au denumit “monede”. Succesul la marea masa de persoane fara intelegere economica se bazeaza si pe similariatea cu jocurile de calculator - gamificare astfel e usor sa te muti de la un joc la o chestie care tu crezi ca e investitie.

    Banii care vin ușor si nemunciti cum vin asa se duc...asta este fraza care trebuie sa o înțeleaga “intelectualii”astia care combina monezi virtuale numai ei se înteleg intre ei..iar daca vine unu ca mine si comenteaza ceva importiva monezilor la o postare pe social-media legata de acest subiect te face incult,prost etc numai ei sunt destepti au niste filme de oameni intelectuali.. eu zic ca trebuie lasati in pace sa si rupă gatu mai tarziu, problema este ca fenomenul crypto a prins amploare si oricina la nivel global care vrea sa investeasca in cripto o poate face foarte usor fara sa gandeasca logica si se ia dupa unu altu si intra in capcana aceasta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb