SCHIMBARE DE CADRE LA DNA ŞI LA PARCHETUL GENERAL Gabriela Scutea şi Crin Bologa, retrogradaţi după un singur mandat

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 28 februarie 2023

Gabriela Scutea şi Crin Bologa, retrogradaţi după un singur mandat

Gabriela Scutea şi Crin Bologa au picat interviul susţinut în faţa comisiei din cadrul Ministerului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general şi respectiv procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, comisie din care a făcut parte şi ministrul Cătălin Predoiu. Cei doi se pare că au căzut ori în dizgraţia ministrului Predoiu, ori a preşedintelul Klaus Iohannis, din moment ce, în urma selecţiei efectuată pentru ocuparea celor două funcţii, nu au fost propuşi pentru reînnoirea mandatului obţinut în urmă cu trei ani.

"Propunerile pentru funcţia de Procuror General al PÎCCJ şi Procuror Şef DNA sunt următoarele:

1.Alex Florin Florenţa pentru funcţia de Procuror General al PÎCCJ;

2.Marius Ionuţ Voineag pentru funcţia de Procuror Şef DNA", arată ministrul Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă postat ieri pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

Documentul aminteşte că în 20, 21 şi 24 februarie 2023, s-au desfăşurat la sediul Ministerului Justiţiei interviurile pentru funcţiile de Procuror General al PÎCCJ, Procuror Şef al DNA, respectiv Procuror Şef al DIICOT.

"Interviurile au fost desfăşurate în faţa Comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai CSM, INM şi ASE, şi compusă din ministrul Justiţiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse şi minuţioase între ministrul Justiţiei şi ceilalţi membri ai Comisiei de interviu. În calitate de Ministru al Justiţiei, transmit pe această cale mulţumiri şi felicitări tuturor candidaţilor, pentru responsabilitatea asumării candidaturilor şi prestaţia profesională de înalt nivel tehnic, experienţa, expertiza şi prestanţa demonstrate pe parcursul interviurilor, precum şi pentru înaltul profesionalism al proiectelor de management şi substanţialul conţinut profesional al dosarelor de candidatură. Aceste atribute au fost unanim constatate de toţi membrii Comisiei de interviu, toţi candidaţii ridicându-se la nivelul cerut de exigenţele interviurilor, provocările funcţiilor pentru care au candidat şi având capacitatea profesională de a le exercita cu succes", arată ministrul Cătălin Predoiu.

El precizează că cele trei funcţii pentru care au fost susţinute interviurile fac parte din "infrastructura" funcţională de vârf a Ministerului Public, un sistem care trebuie să funcţioneze armonizat şi coerent, inclusiv din perspectiva exercitării funcţiilor de procurori şefi de rang înalt, în beneficiul cetăţenilor.

"În analiza candidaturilor şi formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date şi documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum şi calităţile şi cunoştinţele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care ţin atât de cariera, experienţa, expertiza, calităţile şi caracteristicile profesionale, manageriale şi psihologice personale ale candidaţilor, nevoile de perspectivă ale instituţiilor pentru care s-a candidat, precum şi proiecţiile de funcţionare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public.

Experienţa şi expertiza profesională, dosarele soluţionate, rezultatele anterioare obţinute pe parcursul carierei, au constituit criterii şi argumente de prim rang luate în considerare. (...) Rezultatele obţinute în exercitarea funcţiilor de conducere anterioare au reprezentat, de asemenea, un criteriu, fără a fi, însă, absolutizat", mai susţine ministrul Justiţiei.

În ceea ce priveşte schimbările propuse, dacă în cazul Gabrielei Scutea era de aşteptat mai ales prin prisma ultimei trimiteri de la Înalta Curte la Curtea de Apel Bucureşti a dosarului privind Revoluţia, dar şi prin prisma neconcordanţelor din ultimii ani în alte dosare importante cum ar fi Mineriada şi 10 August, precum şi a stocului istoric de un milion de dosare la nivel naţional, în cazul lui Crin Bologa, procurorul şef al DNA, decizia ministrului Justiţiei este surprinzătoare.

Crin Bologa a deranjat probabil prin insistenţa sa ca, la desfiinţarea Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie, dosarele instrumentate de respectiva unitate de parchet să fie preluate integral de DNA, cerinţă care s-a aflat în conflict cu propunerea iniţiată de ministrul Cătălin Predoiu - de preluare a unei părţi din dosare de către parchetele de pe lângă Curţile de Apel, iar altă parte de o secţie specială din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jusiţie, propunere de act normativ care între timp s-a transformat în lege.

Probabil că procurorul şef Crin Bologa a deranjat şi prin cerinţa ca infracţiunile privind evaziunea fiscală mare să treacă în competenţa de cercetare şi urmărire penală a DNA.

Cert este că, pe lângă aceste aspecte, în timpul audierii lui Bologa de către comisie, ministrul Cătălin Predoiu s-a declarat nemulţumit de faptul că şeful DNA nu a mai permis scurgerea către presă a unor informaţii din dosarele penale aflate în cercetare/urmărire penală.

Crin Bologa a răspuns că procurorii anticorupţie au respectat strict regulamentul de comunicare stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii şi practic, în acest mod, s-au ferit de atacurile nejustificate din partea unor trusturi de presă.

"Avem trusturi mass-media care sunt deţinute în proprietate şi controlate de persoane care au fost cercetate, reţinute, trimise în judecată şi condamnate pentru fapte de corupţie. Or este explicabil de ce procurorii DNA care au instrumentat aceste dosare au fost atacaţi în mass-media. Prin respectarea regulilor de comunicare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii noi nu am mai permis acestor trusturi mass-media să atace de cele mai multe ori pe nedrept procurorii noştri. Sigur că cetăţenii aşteaptă prin intermediul mass-media rezultate vizibile în cursul urmăririi penale. Dar noi trebuie să avem rezultate vizibile după finalizarea dosarelor în instanţele de judecată. O victorie de o zi pe prima pagină a ziarelor nu înseamnă nimic pe lângă o victorie obţinută după un an, doi sau mai mulţi, în instanţa de judecată, când avem satisfacţia muncii bine făcute. O parte din mass-media atacă DNA pentru că direcţia a avut curajul să se lege de absolut orice persoană, indiferent de poziţia acesteia în statul român, iar o parte a mass-mediei este nemulţumită pentru că nu a mai avut acces la datele noastre, chiar dacă a avut intenţii pozitive, de susţinere a DNA", a afirmat Crin Bologa.

În schimb, contracandidatul său, Marius Ionuţ Voineag, a prezentat proiectul DNA 2.0, care prevede recuperarea reală, integrală, a prejudiciilor rezultate din infracţiunile de corupţie, pe considerentul că în cazul unor condamnări penale la câţiva ani de închisoare unii infractori îşi asumă acest cost al corupţiei, ştiind că vor rămâne după eliberare cu banii primiţi ilegal.

"Dacă ne referim la impact, România pierde anual câteva zeci de miliarde euro prin lipsa de rol activ în combaterea eficientă a corupţiei. Pentru a rupe acest cerc vicios este necesară o politică solidă de descurajare bazată în primul rând pe recuperarea produsului infracţional. (...) Prin executarea hotărârilor judecătoreşti pronunţate la nivelul anului trecut, din aproximativ 110 milioane euro constataţi ca prejudicii, au fost executaţi până într-un milion de euro, ceea ce înseamnă sub 1%. Această disproporţie vădită între dispoziţiile de confiscare a instanţelor penale şi valoarea efectivă a produsului infracţional recuperat este determinată în primul rând de modalitatea în care au fost individualizate bunurile în cursul urmăririi penale. De aceea este necesar ca investigaţia financiară paralelă să ocupe un loc central în urmărirea penală, încă de la începutul anchetelor, pentru a identifica precis bunurile care vor face obiectul unor măsuri asiguratorii", a spus Marius Ionuţ Voineag.

Propunerile pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA vor fi supuse avizului consultativ al Consiliul Superior al Magistraturii, după care vor fi înaintate preşedintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Cătălin Predoiu a precizat că propunerea pentru funcţia de procuror şef al DIICOT va fi anunţată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb