• După o săptămînă de scăderi, vineri Bursa de Valori a dat uşoare semne de revenire
• Brokerii şi investitorii aşteaptă cu interes şedinţa de astăzi, care poate să confirme sau să infirme trendul ascendent
Inversarea bruscă a trendului cotaţiilor bursiere în cadrul şedinţei de vineri a fost destul de ciudată. Preţul acţiunilor rafinăriei "Rompetrol Rafinare" a înregistrat o uşoară creştere înainte de anunţarea oficială a rezultatelor companiei pentru primele două luni ale anului. Situaţia arată ca şi cum cineva ar fi beneficiat de informaţii confidenţiale cu privire la evoluţia situaţiei financiare a societăţii şi le-a speculat înainte de anunţul oficial.
Un număr mare de tranzacţii s-au încheiat şi cu acţiunile "Băncii Transilvania". Este posibil ca zvonurile care circulă pe piaţă referitoare la interesul manifestat de un investitor străin pentru preluarea băncii să-i fi stimulat pe investitori să achiziţioneze aceste titluri, ceea ce a condus în mod direct la creşterea cotaţiei acţiunilor sale.
Pe ansamblu, preţurile acţiunilor au crescut faţă de şedinţa precedentă. Valoarea transferurilor a depăşit 616 miliarde lei - acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultima săptămînă.
Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al "Estinvest" Focşani, consideră: "Creşterea de vineri nu a fost una artificială. În ultimele zile au scăzut preţurile acţiunilor, devenind atractive, din acest motiv investitorii au început să cumpere".
Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Investitorii au conştientizat faptul că nu este profitabil să vinzi la preţuri mici, de aceea; inhibîndu-se, au reintrat cumpărătorii."
Marius Plugaru, director de tranzacţionare la "Ieba Trust", constată acelaşi lucru: "Şedinţa de vineri trebuie privită prin perspectiva evoluţiei pieţei din zilele trecute. Întreaga săptămînă s-a caracterizat printr-o stare generală de nervozitate. Au existat vînzători, fapt ce a determinat reducerea preţurilor acţiunilor pînă la anumite niveluri, vineri însă, la jumătatea zilei trendul s-a inversat".
În plus, Marius Plugaru apreciază că rumorile din cadrul economiei au dus la înregistrarea pierderilor din ultima săptămînă. Ştirile privind modificarea pragului de deţinere la SIF-uri, posibila creştere a impozitului de la 10%, la 16%, scrisoarea adresată către FMI de Guvern, au creat cadrul ideal pentru speculatori.
Pentru perioada imediat următoare domnul Plugaru consideră că piaţa se va situa pe un trend ascendent sinusoidal şi că va mai prezenta astfel de momente de bruscheţe, cum s-a petrecut la sfîrşitul săptămînii.