Schimbări, în etape, la Consiliul Concurenţei

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 25 martie 2005

Fostul premier Adrian Năstase a intrat cu bocancii în Consiliul Concurenţei, în decembrie 2003, înlocuind practic, printr-o ordonanţă de urgenţă, conducerea unei autorităţi aflate în subordinea Parlamentului. For-ţînd Constituţia, fostul premier a reuşit atunci să obţină controlul asupra uneia dintre cele mai importante instituţii a statului, care, prin vocaţie, trebuie să fie un arbitru al economiei de piaţă. Noul Plen al Consiliului Concurenţei a fost numit pe 17 februarie 2004, de către preşedintele Iliescu, la propunerea premierului Adrian Năstase. Preşedinte a fost numit Mihai Berinde (foto), iar vicepreşedinţii, Constantin Ciutacu şi George Musliu.

Situaţia a devenit atunci de-a dreptul hilară, Guvernul numind în Plenul Consiliului un vicepreşedinte APAPS, George Musliu. Adică, unul dintre oamenii care, în mod normal, din poziţia de la APAPS, negocia cu investitorii acordarea de facilităţi fiscale sau alte forme de ajutor de stat, era trecut la conducerea Consiliului Concurenţei ca să le autorizeze... Opoziţia de atunci a sărit ca arsă, criticînd modul abrupt în care Guvernul Năstase şi-a subordonat Consiliul Concurenţei. Astfel că, după ce a ajuns la putere, era de aşteptat ca una din primele măsuri să fie tocmai repararea situaţiei. Cînd a prezentat programul de guvernare, premierul Tăriceanu a promis că va asigura independenţa Consiliului Concurenţei, prin trecerea lui înapoi în subordinea Parlamentului. Trei luni nu s-a întîmplat nimic însă...

Surse guvernamentale susţin că problema a fost discutată încă din primele zile ale guvernării, dar cum capitolul de concurenţă este unul sensibil la Bruxelles, Executivul a decis ca problema să fie atent analizată înainte, sub toate aspectele. Sursele citate susţin că după trei luni, Guvernul a căzut de acord ca fostul Plen să fie repus în drepturi. Dar acest lucru va fi făcut în etape. Motivul schimbărilor în trepte este că fostul plen era format din zece membri, iar cel numit de Guvernul Năstase doar din şapte. În prima etapă, la propunerea premierului Tăriceanu, preşedintele Băsescu va numi patru membri. Decizia ar urma să fie luată în luna aprilie.

Rămîne de văzut cum vor fi amenajate din punct de vedere juridic toate aceste schimbări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb