Schimbările climatice, între inconştienţă şi rea voinţă !

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2014

Schimbările climatice, între inconştienţă şi rea voinţă !

Schimbările climatice reprezintă o mare provocare pentru viitorul umanităţii. Lucrurile se schimbă şi se schimbă în rău. Specialiştii au dezbătut intens chestiunea şi printre cauze au fost identificate încălzirea globală şi poluarea.

Un înalt oficial italian a lansat însă şi o altă ipoteză. În mai multe interviuri, în presă şi la TV, generalul Fabio Mini a vorbit de un al Treilea Război Mondial, unul climateric, care se desfăşoară de aproape un deceniu. Mini a vorbit despre o nouă armă chimică, una teribilă care produce schimbări bruşte ale climei şi provoacă dezastre naturale: furtuni puternice, cutremure. Generalul a oferit şi un exemplu concret: cutremurul şi tsunami-ul produs în Indonezia în 2004. Fabio Mini a arătat cu degetul spre marile puteri ale lumii, care pun presiune pe statele mici pe care le "pedepsesc" atunci când nu se supun, cu tot felul de dezastre naturale. Probarea spuselor generalului este greu de făcut, dacă nu imposibil, dar este cert că tot mai multe zone liniştite din punct de vedere al climei au devenit instabile.

Chestiunea a fost analizată cu seriozitate şi la nivel înalt, dar într-o cu totul altă cheie decât aceea a generalului Fabio Mini. În anul 2012 a avut loc o consultare publică cu privire la viitorul programului LIFE+, instrumentul Comisiei Europene de finanţare a politicilor de mediu. Astfel s-a stabilit ca în cadrul bugetului UE pentru perioada 2014 - 2020 să fie prevăzut un program specific de mediu şi combatere a schimbărilor climatice, care să beneficieze de o finanţare consistentă. Intervenţia omului asupra mediului înconjurător duce la exacerbare a fenomenelor extreme. În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a lansat campania "Acţiunile tale influenţează clima" menită să reducă emisiile de dioxid de carbon. Agenţia Europeană de Mediu ne avertizează în privinţa pericolului care ne paşte: "Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului, cadrului social şi economic. Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense. În Europa, cele mai mari creşteri de temperatură se produc în sudul Europei şi în regiunea arctică. Precipitaţiile scad în sudul Europei şi cresc în nord/nord-vest. Aceasta determină impacturi asupra ecosistemelor naturale, a sănătăţii umane şi a resurselor de apă. Sectoarele economice, precum silvicultura, agricultura, turismul şi construcţiile vor suporta în mare parte consecinţe dăunătoare. Sectorul agricol din nordul Europei poate beneficia de o creştere limitată a temperaturii.Pentru a stopa pierderea biodiversităţii, trebuie reduse în mod semnificativ emisiile globale de gaze cu efect de seră." Uniunea Europeană s-a anagajat să reducă emisiile de gaze cu 20% până în 2020. Dar europenii cer un efort similar din partea celorlalte state dezvoltate, mai ales că au anunţat că în următorii ani statele membre se vor confrunta cu secetă, inundaţii grave şi furtunui violente. Specialiştii susţin că şi în cazul în care vor fi reduse la zero emisiile de gaze cu efect de seră nu mai este posibilă revenirea ca schimbările climatice să fie oprite definitiv. Un raport realizat de europarlamentarul socialist Kriton Arsenis, avertizează că suprafeţele împădurite din Europa se vor reduce drastic, iar unele specii de copaci vor dispărea complet în unele zone ale bătrânului continent din cauza furtunilor şi a incendiilor de vegetaţie.

Achim Steiner, membru activ în cadrul Programului ONU pentru Mediu, a declarat că schimbările climatice vor mări "exponenţial" amploarea dezastrelor naturale. Consiliul de Securitate a dezbătut în urmă cu un an problemele legate de mediu, cu această ocazie fiind făcută o legătură între schimbarea climatică şi pacea lumii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Germania si Austria au interzis exploatarea haotica a padurilor.Noi in schimb le_m intensificat.De ce ministerul mediului nu modifica legislatia prin parlament la fel ca in Germania?

    Cand,din cauza climei,unii (multi) nuvor mai avea papa, vor navali precum barbarii si atunci sa vezi razboi mondial!! nu va mai conta niciun tratat,nicio lege internationala, ci legea natural: care pe care..... 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb