Investitorii turci vor să intre pe piaţa construcţiilor şi în domeniul sănătăţii din ţara noastră, şi să participe la lucrările de mare infrastructură de care domeniul transporturilor are nevoie, au susţinut reprezentanţii acestora în cadrul Forumului de afaceri româno-turc organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
În deschiderea evenimentului, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a spus: "Relaţiile cu Turcia au depăşit sfera tradiţionalului. Suntem o economie europeană în care 15736 de firme sunt cu capital turcesc. Investitorii din aceste firme sunt cei mai reprezentativi ambasadori pentru cum să faci business în România. Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au atins 5,7 miliarde euro, la care s-au adăugat 30 milioane euro din schimburile în servicii. În primele şase luni ale anului 2019, valoarea schimburilor comerciale s-a situat la 3,7 miliarde euro. Dacă s-ar menţine acelaşi ritm al schimburilor, estimăm ca la sfârşitul anului curent, valoarea acestora să depăşească 7 miliarde de euro, iar anul viitor să depăşim ţinta de 10 miliarde dolari pentru investiţiile turceşti în România".
Domnia sa a precizat că dezvoltarea relaţiilor comerciale cu investitorii turci este un beneficiu pentru aceştia, deoarece o afacere deschisă în România, cu capital turcesc, devine o afacere în Uniunea Europeană.
Mihai Daraban a afirmat: "Acest lucru se vede cel mai bine la afacerile deschise de partenerii turci în domeniul agriculturii. Practic, a doua zi după demararea investiţiei în agricultura din ţara noastră, ei pot achiziţiona terenuri agricole şi vor beneficia de subvenţiile europene în acest domeniu de activitate".
Prezentă la forumul de afaceri organizat de CCIR, Excelenţa Sa, Fusun Aramaz, ambasadoarea Turciei în ţara noastră a spus: "Avem un parteneriat strategic încheiat în anul 2012, iar relaţiile dintre cele două state sunt foarte bune în toate domeniile de activitate. Investitorii turci sunt prezenţi în România din anul 1990, iar ei sunt ambasadorii noştri pe linie comercială şi economică. Colaborarea investitorilor turci cu firmele româneşti va duce la dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre companiile din ţările noastre. România are un potenţial pozitiv, un mediu prielnic pentru dezvoltarea afacerilor şi sunt convinsă că anul viitor ne vom atinge obiectivul propus. Intenţionăm ca valoarea schimburilor comerciale să depăşească 10 miliarde de dolari, atât cât a fost stabilită prin parteneriatul dintre cele două ţări".
La rândul său, Suleyman Kozuva, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din zona Cerkezkoy din Turcia a precizat că ţara noastră oferă posibilităţi multiple de investiţii, cu precădere în domeniul agriculturii, în transporturi, şi reprezintă o oportunitate pentru oamenii de afaceri turci.
Nazmi Dogan, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Turci din România a spus: "Mai sunt firme din Turcia care ar dori să dezvolte afaceri în România, cu precădere în sectorul construcţiilor şi al sănătăţii. Investitorii mari din ţara noastră au început să participe la licitaţiile privind marile lucrări de infrastructură rutieră şi feroviară din România şi au experienţa necesară pentru a ajuta la dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de transport din ţara dumneavoastră"
La forumul organizat de CCIR au participat reprezentanţii mai multor firme din Turcia şi din ţara noastră, ce desfăşoară activităţi în diferite domenii: alimentaţie publică, produse de mase plastice, produse electrocasnice şi electronice, mobilă, textile, construcţii de clădiri rezidenţiale, echipamente de telecomunicaţii, agricultură, sănătate, etc..
În cadrul evenimentului au fost prezentante oportunităţile de afaceri pe programul Invest in Romania, facilităţile fiscale oferite de statul român oamenilor de afaceri străini în funcţie de valoarea investiţiei pe care o deschid în ţara noastră, precum şi domeniile în care este necesară o infuzie puternică de capital.
Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al zecelea partener la export şi al şaptelea la import. România este, de asemenea, unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import. Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce in România, directe si indirecte (realizate prin societăţile înregistrate in alte state), depăşesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).