Şcoala de Bani organizează a doua ediţie EduFinFest şi ajută tinerii să deprindă noţiuni financiare

G.D.
Comunicate de presă / 11 aprilie 2023

Şcoala de Bani organizează a doua ediţie EduFinFest şi ajută tinerii să deprindă noţiuni financiare

BCR, prin Şcoala de Bani, în colaborare cu Asociaţia Educaţie pentru Succes, a organizat a doua ediţie a EduFinFest, conform unui comunicat remis redacţiei. Evenimentul marchează Ziua Naţională a Educaţiei Financiare, pe 11 aprilie, şi este un festival al cunoaşterii, prin care noţiunile de educaţie financiară şi antreprenorială sunt aduse în atenţia publicului. Astfel, ediţia de anul acesta a oferit tinerilor din Bucureşti noţiuni practice despre cum îşi pot susţine planurile de viaţă prin decizii financiare inteligente, dar şi informaţii despre cum îşi pot îmbunătăţi relaţia cu banii şi care sunt primii paşi pentru independenţa financiară.

"Investiţia pentru un viitor mai bun se află în centrul programelor Şcoala de Bani, iar EduFinFest este un alt instrument prin care aducem în atenţie perspectiva pe termen lung a educaţiei financiare şi a abilităţilor de viaţă. De altfel, toate proiectele noastre pentru tineri şi profesori integrează noţiuni financiare şi competenţe cheie şi se bazează pe un proces educaţional continuu, adaptat la nevoile şi dinamica fiecărei generaţii.

Rolul nostru, la BCR, este să normalizăm conversaţiile despre bani, planificare şi independenţă financiară, astfel încât tinerii să fie expuşi la ce înseamnă dezvoltarea unui plan de viaţă sustenabil, dar şi la comportamente responsabile în raport cu banii şi munca. Pentru că educaţia financiară este, în sine, educaţie pentru viaţă. Merge cu mult mai departe de înţelegerea conceptelor financiare şi a produselor bancare şi se reflectă în toate ariile vieţii noastre: de la împlinire personală, la calitatea vieţii de familie, rezultatele de la locul de muncă şi evoluţia comunităţii", a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

Potrivit sursei citate, tinerii prezenţi la EduFinFest, elevi ai Şcolii Comerciale Superioare Nicolae Kretzulescu, au participat la o discuţie despre primii paşi pentru independenţa financiară alături de Sergiu Manea, CEO BCR. La discuţie au mai participat deputatul George Tuţă, iniţiatorul legii prin care ziua de 11 aprilie a fost instituită Ziua Educaţiei Financiare, psihoterapeuta Diana Stănculeanu, specializată în consiliere profesională pentru tineri, şi Vrînceanu Costin Marian, creatorul de conţinut cunoscut drept Jaxi.

În cadrul EduFinFest, elevii au avut ocazia să afle mai multe despre dezvoltarea competenţelor cheie şi noţiunile de educaţie financiară care îi pot ajuta să pornească cu dreptul în carieră - atât din sfaturi, cât şi din experienţele de viaţă personală şi profesională ale vorbitorilor. De asemenea, liceenii au aflat şi despre resursele pe care programul Şcola de Bani le pune la dispoziţie gratuit, care îi ajută să îşi construiască o relaţie mai bună cu banii, dar şi despre proiectele care vin în sprijinul profesorilor, astfel încât aceştia să poată integra educaţia financiară şi pentru abilităţi de viaţă în predarea materiilor lor.

La final, elevii au explorat Harta independenţei financiare, un instrument de orientare în carieră dezvoltat de psihoterapeuta Diana Stănculeanu pentru Şcoala de Bani şi EduFinFest, prin care tinerii sunt ghidaţi în a-şi stabili obiective personale şi financiare clare pentru viaţa de adult.

"A-i echipa pe copiii noştri cu instrumente şi resurse care să îi ajute să se descurce bine în viaţă este unul dintre cele mai importante obiective de dezvoltare. Pentru a fi bine cu noi şi a avea succes, este important să atingem un bun nivel de autocunoaştere, să identificăm acele trăsături de personalitate, interese şi valori care ne recomandă către un drum profesional sau altul. Conştientizarea relaţiei cu banii, a valorii şi semnificaţiei pe care aceştia le au în viaţa noastră, a felului în care răspund diferitelor noastre nevoi, reprezintă o etapă esenţială în procesul complex al educaţiei financiare, iar însoţirea copiilor pe acest drum, încă din adolescenţă, este importantă şi benefică", a spus Diana Stănculeanu, psihoterapeut.

În perioada 11-24 aprilie, toţi tinerii din România cu vârste între 16 şi 24 de ani pot descărca gratuit Harta independenţei financiare de pe www.scoaladebani.ro/EduFinKit. Ei au parte astfel de un dublu beneficiu: accesează sfaturi pentru carieră şi planificare financiară, pentru a se pregăti de un start bun în viaţa de adult, şi, în acelaşi timp, intră într-o tombolă cu premii, unde pot câştiga un smartphone iPhone 14, trotinete electrice sau căşti Apple AirPods.

EduFinFest continuă misiunea BCR şi Şcoala de Bani de a contribui la îmbunătăţirea standardului de viaţă al tinerilor şi adulţilor din România, prin promovarea deciziilor financiare şi de viaţă inteligente. Peste 600.000 de români au beneficiat până în prezent de educaţie financiară prin cursurile şi resursele puse la dispoziţie de Şcola de Bani.

În 2023, aproape 22.000 de copii şi adulţi au învăţat să aibă o relaţie mai bună cu banii şi să îşi seteze obiective financiare în cadrul atelierelor gratuite Şcoala de Bani, organizate de angajaţii BCR. Dintre aceştia, aproape 6.000 au fost elevi de liceu, 5.000 elevi de gimnaziu, respectiv 8.500 copii de grădiniţă sau clase primare.

Doar în ultima săptămână, cu ocazia Zilei Educaţiei Financiare, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, profesorii BCR au organizat ateliere de educaţie financiară pentru peste 1.000 de elevi din toate sectoarele Capitalei. În cadrul atelierelor, copiii şi adolescenţii au învăţat despre istoria banilor, valoarea unui obiect, felul în care toate procesele economice sunt conectate la nivel global, planificarea bugetului personal, diferenţa dintre nevoi şi dorinţe, importanţa economiilor, stabilirea unor obiective financiare realiste şi dezvoltarea unui plan pentru atingerea lor, subliniază sursa citată.

În plus, în septembrie 2022, BCR şi Şcoala de Bani au lansat LifeLab, un program-pilot de educaţie financiară şi dezvoltare a abilităţilor de viaţă ale elevilor, derulat alături de FabLab şi Asociaţia Edupedu. Programul se desfăşoară pe parcursul întregului an şcolar 2022-2023, în două şcoli din România, din Câmpulung Muscel şi Poiana Mărului. În proiect iau parte cei peste 1.100 de elevi ai celor două şcoli şi peste 50 de profesori, care s-au înscris pentru a deveni "profesori de viaţă".

Conform unui studiu BCR din 2022, 99% dintre profesori consideră că e nevoie de predarea educaţiei financiare în şcoli. LifeLab urmăreşte să aducă în sistemul şcolar un format de educaţie practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noţiunile de educaţie financiară sunt introduse în cadrul unei serii variate de materii, pentru toate ciclurile de învăţământ. Astfel, prin învăţare experienţială, elevii înţeleg legătura dintre educaţia financiară şi îndeplinirea dorinţelor şi deprind abilităţi de analiză, colaborare şi planificare, utile pentru viitor. Profesorii implicaţi în program devin "profesori de viaţă", care acţionează ca mentori pentru elevii lor şi îi ajută în îndeplinirea dorinţelor, cu ajutorul educaţiei financiare.

Mai mult decât atât, începând din primăvara acestui an, Şcoala de Bani va lansa şi un curs special pentru profesori dezvoltat alături de Casa Corpului Didactic Prahova. Cursul "Şcoala de bani: Educatie interdisciplinară pentru inteligenţa financiară" este un program de formare continuă pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, în curs de acreditare, prin care profesorii vor dobândi cunoştinţe de educaţie financiară şi informaţii despre cum pot integra noţiunile de educaţie financiară la clasă, indiferent de materia predată, luând în calcul nevoile de învăţare ale elevilor. Programul va fi deschis profesorilor din toată ţara şi va cuprinde 4 sesiuni a câte 5 ore de curs, desfăşurate online. Vor fi organizate 4 module pe parcursul anului 2023, primele fiind planificate pentru luna mai, urmând ca la fiecare modul să poată participa până la 25 de profesori.

Eforturile BCR sunt cu atât mai importante cu cât România se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul educaţie financiară, iar un studiu realizat de Unlock Market Research în 2021 arată că doar 1 din 4 români aplică reguli financiare în viaţa lor de zi cu zi. Mai mult, 58% dintre respondenţi spun că regretă nivelul lor scăzut de interes faţă de propria educaţie financiară, iar 62% nu îşi monitorizează cheltuielile sau le prioritizează în mod greşit, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb