Şcoala elementară "Rashit" pentru fete din Sderot, Israel, situată într-o zonă vulnerabilă la atacuri cu rachete din Fâşia Gaza, este concepută pentru a face faţă acestui mediu de insecuritate, arata un articol din publicatia israeliana Calcalist, din care spicuim informatiile si judecatile care urmeaza. Clădirea are pereţi de 40 cm grosime din beton armat, ferestre rezistente la atacuri balistice şi uşi care nu se deschid direct în exterior. Designul şcolii reflectă necesitatea de a proteja elevii într-un context în care pericolul este omniprezent.
Arhitecţii de la Studio Zarta, responsabili pentru proiect, au întâmpinat provocări majore din cauza războiului şi a evacuărilor frecvente, mulţi dintre angajaţii lor trăind în zonele afectate. În ciuda acestor dificultăţi, clădirea a fost finalizată şi oferă spaţii protejate şi deschise, menite să contrabalanseze lipsa de vedere către exterior. Designul include o "punte" spaţială care conectează clădirile, permiţând activităţi educative în aer liber, în siguranţă.
Deşi şcoala este apreciată pentru soluţiile sale de securitate şi inovare arhitecturală, există şi critici cu privire la faptul că un astfel de design este necesar pentru o instituţie de învăţământ. Pentru unii locuitori, cum ar fi secretara şcolii, trauma constantă a războiului nu poate fi ignorată, iar proiectul reflectă adaptarea la o realitate dură: "Viaţa câştigă", spune ea, subliniind rezilienţa comunităţii din Sderot.
Proiectul reprezintă o normalizare a fricii şi a pericolului prin arhitectură, transformând o şcoală într-un "bunker frumos şi graţios" care integrează protecţia şi funcţionalitatea într-un spaţiu educaţional, oferind siguranţă şi un mediu plăcut în acelaşi timp.