Se va lăsa întunericul peste Oraşul Luminilor?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 august 2022

Se va lăsa întunericul peste Oraşul Luminilor?
Călin Rechea

Poveştile de groază, cel puţin din punctul de vedere al unei societăţi care se consideră civilizată şi are lideri care urmăresc doar binele poporului, continuă să vină din Germania.

Din păcate, acestea sunt doar prologul pentru ororile dintr-un viitor foarte apropiat, în condiţiile în care autorităţile ştiu foarte bine că economisirea energiei nu este deloc suficientă, cel puţin în ceea ce priveşte funcţionarea economiei, dar refuză orice măsuri pentru asigurarea surselor suplimentare pe termen lung.

Şi Germania nu este singură. "Parisul se confruntă cu o iarnă mai rece şi mai întunecată decât Berlinul", după cum estimează Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg.

În opinia lui Blas, Parisul ar putea să treacă printr-o perioadă de căderi masive ale curentului electric odată cu venirea iernii, pe fondul reducerii masive a capacităţii de producţie a centralelor nucleare.

Conform datelor de la Bloomberg, doar 26 dintre cele 57 de reactoare administrate de Electricite de France (EDF) funcţionează în prezent, în condiţiile în care mai mult de jumătate au intrat în revizii de urgenţă.

O parte a producţiei din centralele nucleare a fost înlocuită cu producţia din centralele pe gaze naturale, hidrocentrale şi centrale eoliene.

Efectul direct l-a reprezentat creşterea masivă a preţurilor, nu doar în Franţa ci în toată Europa. Preţurile pentru contractele forward de un an din Franţa au depăşit recent 500 EUR/MWh, un nivel cu circa 1.000% mai mare decât media deceniului încheiat în 2020 (vezi graficul 1).

Se va lăsa întunericul peste Oraşul Luminilor?

După cum arată Bloomberg, preţurile sunt plafonate pentru gospodăriile populaţiei, dar nu şi pentru firme, iar toate aceste creşteri explozive reprezintă costuri de producţie tot mai mari şi competitivitate tot mai scăzută.

Dar asta nu este tot. Estimările privind preţurile din iarna viitoare arată un nivel de circa 1.000 de euro pentru electricitatea din capacitatea de bază, iar pentru vîrfurile de consum preţurile depăşesc 2.000 EUR/MWh.

"Piaţa, conştientă de ceea ce va veni, încearcă de pe acum să elimine consumul înainte de intrarea în acea perioadă, în efortul de a evita căderile masive de curent. Aceasta este o cale deosebit de costisitoare de a forţa companiile cu un consum mare de electricitate, cum sunt cele metalurgice, să planifice de pe acum oprirea activităţii în decembrie", subliniază analistul de la Bloomberg.

Cum devine o problemă a celei de-a doua economii din zona euro una europeană? Prin transformarea Franţei din exportator net în importator net de electricitate.

În perioada trecută de la începutul acestui an s-au înregistrat 102 zile de importuri nete de electricitate în Franţa, conform datelor de la Bloomberg, în condiţiile în care au fost 78 de zile cu importuri nete în întreg anul 2021 (vezi graficul 2).

Se va lăsa întunericul peste Oraşul Luminilor?

În intervalul 2011 - 2020, numărul mediu al zilelor cu importuri nete de electricitate în Franţa a fost 23, în condiţiile în care în 2014 şi 2015 nu a existat nicio zi cu importuri nete.

"Achiziţiile Franţei măresc presiunea asupra pieţelor gazelor şi electricităţii din Europa, pieţe care se află deja în mare dificultate", după cum mai arată Bloomberg.

Javier Blas a scris recent şi despre modul în care s-a evitat o cădere pe scară largă a curentului la Londra. Pe fondul valului de căldură, cererea de electricitate a explodat, dar nu au existat suficiente surse de rezervă pentru a fi conectate la reţea. În aceste condiţii, operatorul reţelei a cerut curent din Belgia, a cărui furnizare a presupus pornirea unei uzine electrice pe cărbune.

Astfel, pentru un interval de o oră din 20 iulie 2022, preţul acceptat al unui MWh a fost de aproape 12.000 de dolari, respectiv cu 5.000% peste nivelul mediu din acest an.

Analistul de la Bloomberg subliniază că starea reţelei electrice naţionale nu a permis transferul energiei produse în centralele eoliene offshore din Scoţia către Londra.

"Problema este că Marea Britanie şi restul ţărilor industrializate nu investesc suficient în reţelele de transport, iar astfel sistemul este foarte expus", mai arată Blas.

Pe marginea ştirii de la Bloomberg, profesorul Nassim Nicholas Taleb a scris, pe contul său de Twitter, că "din cauza blocajelor din reţea şi a lipsei fungibilităţii, electricitatea este variabila care prezintă cel mai bine distribuţia statistică a fenomenelor rare dar cu impact deosebit de mare".

Iar frecvenţa acestor evenimente, dar şi amplitudinea lor, nu poate decât să crească, în condiţiile în care sunt introduse în sistem tot mai multe surse intermitente, cum sunt centralele solare şi eoliene.

Tot la Londra, respectiv în partea de vest, autorităţile iau în considerare interzicerea construirii de noi case cel puţin pînă în 2035, conform unei ştiri recente din Financial Times, unde se arată că reţeaua electrică nu mai are capacitate pentru susţinerea noilor proiecte imobiliare.

Un director al organizaţiei Home Builders Federation a declarat pentru FT că problemele de la nivelul reţelei electrice se vor agrava în anii următori, pe fondul aplicării reglementărilor care arată că noile case trebuie să fie dotate cu tehnologii care să faciliteze decarbonizarea, cum sunt pompele de căldură sau staţii de încărcare pentru automobile electrice.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a avertizat recent că se pot declanşa revolte populare pe fondul creşterii preţurilor energiei.

Un editorial al publicaţiei Tichys Einblick arată că revoltele populare de dimensiuni mari sunt puţin probabile în Germania, deoarece "protestele împotriva unor politici eşuate care au efecte negative asupra ţării pot fi interpretate ca fiind extremiste", în condiţiile în care este vorba despre "o traumă care face apel la un adânc sentiment al ruşinii, traumă care poate fi utilizată pentru şantajarea germanilor".

Dacă "aborigenii" din Germania par să nu reprezinte un pericol pentru autorităţi, nu acelaşi lucru se poate spune despre imigranţi, în special cei intraţi în ţară după 2015. Problema există şi la nivelul celorlalte ţări europene care au acceptat să-şi deschidă graniţele pentru un număr mare de imigranţi.

"Dacă în viitor va cădea curentul şi se va opri căldura în locuinţele sociale alocate imigranţilor, atunci se va dezlănţui imediat iadul pe pământ", scrie publicaţia germană, care susţine că "autorităţile nu vor permite să se întâmple aşa ceva", deoarece "acestea par singurele revolte de care se tem conducătorii noştri".

Dar dacă nu există suficiente resurse de energie, ce se va întîmpla? Va fi oprită electricitatea şi căldura pentru germani, astfel încât să se asigure, cu orice preţ, electricitatea şi căldura pentru imigranţi?

Dar ce se va întîmpla în ţările în care nu există astfel de sentimente de vinovăţie, iar tensiunile sociale sunt deja la cote foarte înalte?

Se va trece la "decarbonizarea" pe scară largă a revoltelor populare cu ajutorul tancurilor şi aruncătoarelor de flăcări?

Am înţeles că mirosul napalmului dimineaţa este înviorător şi creşte pofta de viaţă.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Aceasta criza are un scop clar - aruncarea oamenilor in intuneric si aducerea lor la disperare pentru a le putea schimba comportamentul in raport cu autoritatea. S-a mai practicat pe vremea lu Hitler, Stalin, chiar si pe vremea lui Ceausescu, nu e nimic nou sub soare.

    Oamenii isi dau seama ca e vorba de ipocrizie daca le ceri sa scada consumul dar nu construiesti nimic pe partea de furnizare, care sa creasca oferata si sa reduca pretul.

    E vorba de o noua epoca a intunericului, aia e.. ! 

    1. teoria conspiratiei, aduceti medicamenteeee

      are dreptate cel de la 1

      o sa intelegi si tu mai la primavara.... asta daca ai noroc chior sa intelegi.

      daca nu, asta e.... cunoasterea nu e un drept colectiv , ci (as spune) e o obligatie (!) individuala.  

    Treptat, dar constant și progresiv, dl Rechea a renunțat din pacate, la articolele tehnice, cu analize pe teme pur economice, cantonandu-se în tematici de esență politica, unde are poziționări tot mai evident antiglobaliste, antiamericane și antieuropene, părând a sonda terenul pentru abordarea curajoasa a pozițiilor pro putiniste și chineze. Mesajele cu conținut catastrofice, apocaliptic despre cam tot ce înseamnă civilizația euroatlantica sunt deja marca înregistrată. Parca și ziarul în ansamblu virează către Est. Păcat.

    1. "Follow the money":-)

      Omul s-a trezit de mult si vede cu alti ochi stadiul actual al capitalismului care, pe langa faptul ca isi da duhul in cel mai penibil si mai periculos mod posibil, trage dupa sine in groapa miliarde de oameni obisnuiti pe intreaga planeta inducand, asa si urma ipocrita de vinovatie in oameni, considerati mai nou sursa tuturor relelor. Pana acum, cat balciul capitalist a mers, oamenii erau o sursa de crestere economica nu niste distrugatori de planete... Acu, s-a schimbat foaia.

      Din pacate aveti dreptate. De cativa ani imi este greu sa mai iau in serios pixelii domnului Rechea avand in vedere previziunile apocaliptice (care in mod normal ca nu se indeplinesc).

      Sa facem totusi distinctia cuvenita - nasol e doar capitalismul de sorginte occidentala. Ala rusesc si ala chinezesc sunt super. Poate si cel unguresc, dar aici ne mai gandim.

      Altfel, imi amintesc cu nostalgie de un banc din vremea tineretii mele, cand propagandistii acelor vremuri ne invatau despre "capitalismul care e cu un picior in groapa"... iar bancul continua, hatru, "... si noi suntem cu un pas inaintea lui".

      Fast forward 50 de ani si nu s-au schimbat decat propagandistii, temele au ramas aceleasi. 

      Te-ai intrebat daca nu cumva prabusirea capitalismului se intampla dar nu cu viteza unui crah ci cu cea a unei ape care fierbe domol o broasca din oala.

      Poti face tu o comparatie cu economia vestica de acum 20 de ani? Si bulele speculative de acum? Banii de nimic? Economia controlata, cenzurata, politizata? Chiar nu vezi dezastrul? 

      As putea sa spun ca sunt alti autori mult mai vehement prorusiungurichinezi decat dl Rechea, din pacate cu totii isi gasesc adapost pe frontispiciul acestei... gazete. Parerile echilibrate, daca mai exista, le gasim de la pagina 2 incolo. Eu le citesc mai pe toate dar cel mai mult ma intereseaza stirile

      Bine ziceti si din pacate mai are si urmasi, unul pe care abia acum l-au descoperit specialistii in comunicare ca fiind agent Sputnik, pe nume Piperea...

      Aproape ca nu trece saptamana in care sa nu apara macar o stire despre problemele din piata imobiliara si/sau sectorul financiar din China, cauzate de un comportament asemanator celui din lumea occidentala inainte de 2008, precum si de elemente specifice regimului de acolo.

      Nimic despre acest subiect in articolele domnului Rechea, desi, in trecut, a criticat mult si pe buna dreptate cauzele.

      Oare ele merita criticate doar cand este vorba de Occident si Japonia, nu si de China?  

      Bai prostavane, astia ne opresc curentul si ne inchid in case, dar tu spui ca nu se indeplinesc previziunile? In ce scorbura traiesti? Trezi-ti-va bai fraierilor, ca ne omoara astia pana sa va prindeti si voi!

    Centrala de la Cernavoda va fi oprita, in final, din lipsa de apa pe Dunare si atunci, gata.. s-a terminat cu 30% din furnizare.... fara sa vina rusii, fara nimic.

    Sti atunci ce vom face? Dupa ce ne-am rugat sa dea ploaia, trimitand preotii pe camp, o sa facem slujbe sa bata vantul sau ce? 

    Vreau doar sa arat cat e de mare ipocrizia celor care au propus decarbonizarea cu orice pret.

    Incercati sa stati o luna nemancati... vedeti .. se poate ?? 

    1. good bye SNN din portofolii ... prea era grasut pretul

    Tare cred ca vor fi atacate magazinele intai, sper sa ma insel dar de foame nu poti rezista de frig mai induri.

    1. te-a prostit propaganda de la tv , cu foamea si frigul . pentru ce sa fie astea ?

      mai bine ia -ti calmantele, iar ai.uitat sa le iei?

      dap, ai dreptate.

      o sa fie cazuri mediatizate cu batrani prinsi de vlajgani de la supermarketuri cu salamuri bagate sub haine sau cate un unt prin buzunare,...o sa fie jenant, o sa arate cazuri la tv  

    Rechea si lupul.

    Un film mai putin cunoscut al lui Jack Nicholson e The pledge. Acolo lucrurile se rezolva intimplator iar polițistul pica de fraier, mai mult isi pierde mintile. Sper ca dl Rechea sa nu o faca. Prin falslificare, schimbarea naratiunii, nerespectarea nici unei reguli macroeconomice sau noroc amânăm dezastrul. 

    Orice om simte ca lumea asa cum e acum e un fals, e prea frumos sa fie adevarat. Dar minciuna functioneaza atat de bine incat e de neatacat. 

    Chiar daca va cadea curentul in Paris o zi doua, acestui lucru nu i se va da importanta, va trece aproape neobservat. 

    Sunt multe lucruri in jurul nostru pe care pur si simplu le ignoram. 

    E o placere ca persoane ca dl Rechea încearcă sa gaseasca fisuri in logica economiei si politicilor actuale si mainales are si un loc in care sa le publice.

    Asta este rostul predicțiilor negative sa le corectam. Cind dl. Rechea va avea dreptate am incurcat-o.  

    1. E foarte simplu, cerntralele sunt in revizie VARA si merg IARNA cand consumul e mai mare. Ce mare smecherie? Or fi cateva mai vai de ele, dar din 30, or porni 20 zic.

      Ce zice dl. Recea de scaderea preturilor? La petrol, de exemplu. Apocalipsa! Dispare inflatia, socialismul a infrant din nou :=). Epoleti rosii? 

    În România, 17000 de romani au investit fără ca statul sa le dea un leu, în panouri fotovoltaice. Ajuta statul și pe ei.

    Statul însă, prin ANRE(nu știu sa facă norme), ministerul energiei( zero valoare antreprenoriala), și prin firme, întârzie semnarea contractelor de prosumatori luni de zile. 

    Oamenii produc , kilowatii sunt preluați de Electrica, Enel, etc, fără ca plata către ei sa apară vreodata( nu este semnat contractul). 

    Este o forma de furt , la care procuratura și ANAF ar trebui sa reacționeze. 

    Sumele sunt mari.

    Deci, mai bine închidem taraba și stingem lumina 

    SA oferim putin ajutor!

    Zic! 

    Fiecare ciclu lung de CREDIT are ca busitura finala "inflatia in energie"!!! 

    Pentru ca unul loveste pe altul! Adica Creditul da teapa "energiei" pe timpul bulei prin productivitate pe ascendent si raport de profitabilitate pentru energie pe ascendent. Cand "capacitatile" dau semnale deflationiste ciclul creditului (bulele financiare) continua sa dea soc intarziate in piata de inflatie masa monetara fara contrapartida; in acest moment -in cartel- "energia" cei ce controleaza - vor genera forme de squeze pentru ca se vad "tepuiti" de plata nominala cu valoare reala in prabusire. 

    Nu are treaba RAZBOIUL cu asta!!! da are o parte de vine; dar nota de plata a energiei vine ISTORIC in -cartel GOV sau etc" exact pe bula de credit!!! este cel care pune capacul pe "ciorba financiara"! asa se plateste distractia trecuta de catre "toti saracii"!!! 

    Nu am gasit in istorie ca dupa sau in timpul atingerii fiecarui platou credit sa nu vina si semnale de busire pe nas inflatie in energie! Nu am gasit. 

    GOV detine monopol la energie si la banci centrale; tot gov stie cum sa recircule nominalul generat in piete spre trezorerie atunci cand incepe sa scada; tot gov stie sa manipuleze si "chiriile lorzilor de terenuri/capital de lucru" atunci cand devin nominal prea "bogati". 

    s c cret 

    1. ps: vedeti ridicarea taxelor si impozitelor!

      s c cret 

      Până la un punct așa-i, apoi bula face poc, inclusiv inflația energiei, dar mă întreb când stagnflația se va transforma în deflație. Se pare că suntem departe de vârful bulei. Dar dacă suntem chiar în vârful platoului ascendent, iar de-aici vom coborî abrupt? Vom vedea ,,cum om ierna" așa cum se îngrijorau bătrânii în fața iernilor grele de altădată. Per ansamblu, articolul e colosal, întrucât ne pune în fata întrebarii dacă suntem în fața sfârșitului lumii așa cum o cunoaștem (nu a lumii în general), datorită unei situații revoluționare, nu doar a sfârșitului de ciclu economic:

      ,,Se va trece la "decarbonizarea" pe scară largă a revoltelor populare cu ajutorul tancurilor şi aruncătoarelor de flăcări?

      Am înţeles că mirosul napalmului dimineaţa este înviorător şi creşte pofta de viaţă." 

    comisia europeana sa distribuie fiecarui european o mica vatra formata de 3-4 pietre de rau, 2-3 maini de paie uscate si cremene sa poata europenii face un mic foc sa nu inghete noaptea la iarna...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb