Sebastian Burduja a efectuat o vizită de lucru la Hidrocentrala Porţile de Fier I

F.D.
Piaţa de Capital / 6 august

Sebastian Burduja a efectuat o vizită de lucru la Hidrocentrala Porţile de Fier I

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizită de lucru la Hidrocentrala Porţile de Fier I, una dintre cele mai importante unităţi de producţie de energie electrică din România, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ministrul Energiei a fost însoţit de Karoly Borbely - CEO Hidroelectrica şi de managerul de sucursala, Dragoş Novac. Karoly Borbely a prezentat principalele proiecte de investiţii în curs, precum şi perspectivele de dezvoltare ale companiei. Discuţiile s-au axat pe importanţa menţinerii unui sistem energetic robust şi durabil, pe rolul hidroenergiei în asigurarea securităţii energetice a ţării precum şi contribuţia Hidroelectrica la tranziţia producţiei de electricitate către surse regenerabile.

Oficialităţile au vizitat hidrocentrala şi au discutat despre proiectele de modernizare aflate în desfăşurare, menite să crească eficienţa operaţională şi să reducă impactul asupra mediului. De asemenea, s-a discutat despre planurile de extindere a capacităţilor de producţie prin utilizarea celor mai noi tehnologii în domeniul energiei regenerabile.

Sebastian Burduja - Ministrul Energiei a declarat : "Porţile de Fier I este un pilon al sistemului nostru energetic, iar investiţiile continue în modernizarea acestei infrastructuri sunt esenţiale pentru a asigura stabilitatea şi eficienţa producţiei de energie electrică. Hidroelectrica rămâne un partener strategic în atingerea obiectivelor României de producere a energiei sigure, verzi, la un preţ competitiv.

Am abordat subiectul Djerdap 3, o posibilă centrală cu acumulare prin pompaj, aflata pe teritoriul Serbiei, acum la un nivel de studiu de pre-fezabilitate. Partea sârbă a lucrat cu compania americană Bechtel, care a prezentat date preliminare referitoare la investiţie şi un posibil impact asupra producţiei de energie de la Porţile de Fier I şi II. Suntem foarte atenţi la aceste planuri investiţionale pentru că sub nicio formă nu vrem să aibă de suferit potenţialul de exploatare a hidrocentralelor existenţe pe Dunăre. Fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, înţelegem importanţa ei, rolul ei în asigurarea unor servicii de sistem, de echilibrare, dar - încă o dată - nu vom face niciun compromis de la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II"

Karoly Borbely - CEO Hidroelectrica, a subliniat: "Suntem onoraţi de parteneriatul cu autorităţile guvernamentale şi mândri de contribuţia semnificativă a societăţii noastre la mixul energetic al României. Avem planuri mari de investiţii în modernizarea şi diversificarea capacităţilor de producţie, cu un accent puternic pe sustenabilitate şi inovaţie.

Compania noastră a alocat pe urmatorii 4 ani un buget de 1.4 miliarde de euro pentru investiţii în modernizare, retehnologizare şi achiziţii.

Am dublat bugetele de mentenanţă pentru fiecare centrală hidroelectrică, dar ştiţi foarte bine că sunt proceduri şi termene legale de achiziţie, sunt multe provocări, însă căutăm să gasim soluţii împreună cu întreaga echipă de la Hidroelectrica.

Anul acesta am mărit foarte mult ritmul investiţiilor în toată compania. Am aprobat documentaţia tehnică şi în curând va ieşi pe SEAP pentru transformatoarele necesare la Porţile de Fier. Valoarea de achiziţie a transformatoarelor de mare putere la Porţile de Fier este de 119 milioane lei, documentaţia pentru această achiziţie fiind deja finalizată, urmând licitaţia si implementarea până în anul 2028. Suntem în curs de finalizare cu lucrările la butucul hidroagregatului aflat la Reşiţa şi avem ca termen 14 februarie 2025 pentru a da în funcţiune HA1."

Hidrocentrala Porţile de Fier I, inaugurată în 1972, este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice de pe fluviul Dunărea, cu o putere instalată de 1.166,4 MW şi o capacitate de producţie anuală de aproximativ 5,4 TWh. Aceasta include o baraj cu o lungime de 1.278 metri şi 12 turbine Kaplan (6 dintre acestea fiind operate de Hidroelectrica), fiind un element esenţial în sistemul energetic al României şi contribuind semnificativ la producţia de energie electrică şi la gestionarea apelor fluviale. În anul mediu hidrologic, centrala hidroenergetică Porţile de Fier I asigură cca. 10% din necesarul de consum naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb