Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marţi, despre schema de compensare şi plafonare în energie că se lucrează pe mai multe scenarii iar un astfel de scenariu este continuarea schemei, aşa cum este ea astăzi, pentru o perioadă limitată de 3-6 luni, în funcţie de situaţia regională şi de instabilitatea din Republica Moldova, din Transnistria, din Ucraina. Dacă vom continua schema de compensare plafonare, ceea ce pare a fi scenariul de bază, va trebui şi finanţată, pentru a putea să mai stingem din datorile acumulate către furnizori, a mai arătat ministrul, scrie News.ro.
"Ne-am asumat ca în Comitetul Interministerial, care include şi Ministerul Energiei, dar şi Ministerul Finanţelor, ANRE, ANAP, Comisia de Prognoză şi mulţi alţii, să avem o propunere finală până la sfârşitul acestei luni. Ea va veni la pachet cu proiectul de buget, pentru că schema trebuie finalizată. Deci va fi final de anuarie, poate începutul lunii februarie. Eu îmi doresc cât mai curând", a arătat ministrul Energiei, despre schema de compensare şi plafonare la energie.
Ministrul a mai spus că "sectorul energetic cere o clarificare şi inclusiv producătorii, dar şi furnizorii au nevoie de această predictibilitate".
"Lucrăm pe mai multe scenarii. Un scenariu este continuarea schemei, aşa cum este ea astăzi, pentru o perioadă, bineînţeles, limitată de timp, 3-6 luni de zile, în funcţie de situaţia regională şi de instabilitatea din Republica Moldova, din Transnistria, din Ucraina şi aşa mai departe", a menţionat el.
"Dacă vom continua schema de compensare plafonare, ceea ce pare a fi scenariul de bază, va trebui şi finanţată, pentru a putea să mai stingem din datorile acumulate către furnizori", a completat ministrul Burduja, arătând că, altfel, furnizorii vor intra în dificultate, ar putea să nu poată onora obligaţiile de plată către distribuitori, ceea ce ar însemna că ar putea genera o problemă în lanţ.
"Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Finanţelor şi pe o decizie asumată la nivelul întregului guvern, să vedem în ce formulă vom continua, de câţi bani vom avea nevoie şi cum putem să planificăm aceste plăţi în timp, pentru a putea să menţinem şi sănătatea sectorului energetic", a mai declarat Burduja, potrivit News.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2025, 08:58)
Doamna draga, nu compensare ne trebuie, ci alte surse de energie ....si mai ieftina ca sa avem o industrie competitiva, ca sa sa exportam si noi ceva.
Nu se poate compensa pana la nesfarsit, ca asa batem pasul pe loc sau spre inapoi.
De 3 ani a izbucnit razboiul si voi tot la compensare va ganditi?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2025, 09:25)
aceste scheme au rolul sa-i umple de bani pe smecherii di energie , smecheri nu baieti destepti cum ii numea Basescu ca era in cardasie cu ei .ii lasa sa duca preturile pina la cer iar diferenta o platim tot noi fraierii . totul ambalat in grija pentru cetateni , aiurea !Burduja specializat in stiinte politice adica gargara crede ca stie bine care-i diferenta dintre watt si volt , eu nu cred !