Sebastian Burduja: Securitatea energetică regională depinde de creşterea utilizării energiei nucleare

R.S.
Politică / 30 octombrie

Sebastian Burduja: Securitatea energetică regională depinde de creşterea utilizării energiei nucleare

Securitatea energetică regională depinde de creşterea utilizării energiei nucleare, iar dezvoltarea capacităţilor locale şi a lanţurilor de aprovizionare este obligatorie, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Acesta a participat la Suppliers' Day "Parteneri pentru Excelenţă Nucleară", eveniment organizat de Nuclearelectrica, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), informează Agerpres.

"Sectorul nuclear sprijină 1 milion de locuri de muncă în UE, cu potenţial de creştere la 1,3 milioane datorită noilor proiecte. România a făcut deja paşi importanţi: am creat primul centru de instruire pentru SMR şi o Şcoală Naţională de Energie Nucleară, menite să formeze viitorii experţi. Securitatea energetică regională depinde de creşterea utilizării energiei nucleare, iar dezvoltarea capacităţilor locale şi a lanţurilor de aprovizionare este obligatorie. Proiectele nucleare reprezintă un efort colectiv, iar România este pregătită să împărtăşească expertiza acumulată. În pregătirea noii tehnologii SMR, este esenţial să valorificăm oportunităţile pentru industria locală şi să oferim sprijinul necesar pentru adaptare şi specializare", a subliniat Burduja.

Evenimentul, desfăşurat la sediul CCIR, a avut ca obiectiv dezvoltarea relaţiilor cu mediul de afaceri din România şi valorificarea capabilităţilor furnizorilor români, prin raportare la standardele industriei nucleare, în perspectiva dezvoltării proiectelor de investiţii majore ale Nuclearelectrica dar şi a operării în condiţii de securitate nucleară a CNE Cernavodă.

Acesta a reunit profesionişti din sectorul energetic şi companii specializate în diferite domenii de activitate, a căror contribuţie ar putea fi valorificată în dezvoltarea sectorului nuclear din România, simultan cu dezvoltarea lanţului valoric naţional, pentru o poziţionare avantajoasă a României la nivel regional si creşterea nivelului de rezilienţă economico-financiară, scrie Agerpres.

"România are un rol esenţial în Europa prin proiectele noastre de energie nucleară, care contribuie la securitatea energetică şi la tranziţia către o economie verde. "Parteneri pentru Excelenţă Nucleara a fost gândit pentru a creşte nivelul de implicare al furnizorilor români, implicit nivelul de dezvoltare economică locală. Ne-am propus să facilităm înţelegerea asupra rigurozităţii unui operator nuclear, proceselor şi activităţilor specifice, standardelor şi principiilor înalte de securitate nucleară, toate cu respectarea legislaţiei aplicabile. Proiectele noastre de investiţii, pe lângă rolul esenţial în decarbonizare şi avans tehnologic, înseamnă, în mod egal, sustenabil, şi dezvoltarea economică a României. Împreună putem asigura excelenţa operaţională pe termen lung al acestor proiecte", a precizat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

La rândul său, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanţa colaborării dintre sectorul privat şi cel public pentru dezvoltarea sustenabilă a României, precizând că organizaţia oamenilor de afaceri va continua să susţină iniţiativele care promovează inovaţia, cooperarea şi investiţiile în acest sector strategic.

"În afară de avantajele energetice, dezvoltarea industriei nucleare implică şi o serie de beneficii economice semnificative, cum ar fi: crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investiţii şi dezvoltarea infrastructurii industriale. În ceea ce priveşte forţa de muncă înalt calificată, România dispune de o bază solidă de specialişti şi instituţii de cercetare care pot contribui la inovarea în acest domeniu, consolidând, în acest fel, rolul României în cadrul sectorului energetic european. Camera de Comerţ şi Industrie a României va continua să susţină iniţiativele care promovează inovaţia, cooperarea şi investiţiile în acest sector strategic, cu scopul de a asigura un viitor energetic sigur, sustenabil şi competitiv pentru generaţiile viitoare", a adăugat Daraban.

Evenimentul a inclus sesiuni tehnice dedicate noilor perspective de dezvoltare ale Nuclearelectrica şi necesităţilor operaţionale ale centralei de la Cernavodă, precum şi sesiuni interactive destinate familiarizării cu specificul industriei nucleare.

La prima ediţie a "Parteneri pentru Excelenţă Nucleară" au participat 50 de companii, din diverse domenii de activitate.

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără emisii de CO2 în România.

Nuclearelectrica are 28 de ani de experienţă în exploatare. Prin cele 3 proiecte strategice de investiţii (Retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavoda, Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 a CNE Cernavoda şi Implementarea SMR), compania urmăreşte să furnizeze energie curată, să sprijine stabilitatea energetică a României şi obiectivele de decarbonizare, să sprijine Acordul de la Paris şi, pe baza strategiei sale ESG, să sprijine şi iniţiativele cu impact asupra sănătăţii umane, a mai precizat Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5914
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2958
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9572
Gram de aur (XAU)Gram de aur410.6824

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb