Sebastian Burduja:"Putem discuta de o piaţă liberă când avem o piaţă europeană nefuncţională?"

A.D
Politică / 7 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat azi, la forumul Energia românească post-plafonare - Ediţia a VIII-a, că el sustine o piaţă liberă şi o reliberalizare etapizată, informează news.ro.

"Sistemul actual este un sistem care nu este perfect. Nu mi se pare normal ca eu, şeful ANRE sau Ion Ţiriac să beneficiem de un preţ plafonat. Vom proteja consumatorul final, pe toţi românii care nu-şi pot achita facturile. La fel de important este să protejăm consumatorii industriali, pentru că dacă ei nu vor putea funcţiona, oamenii nu vor avea locuri de muncă. Avem timp să punem la punct toate aspectele până în luna ianuarie, pentru ca în aprilie să poată fi implementate", a declarat ministrul Energiei.

"Trebuie să ne gândim la alte vulnerabilităţi, medicale, socio-economice. A fost important să menţinem această schemă de compensare/plafonare, vedem ce se-ntâmplă în jurul Orientului Mijlociu, cu preţul barilului", a subliniat ministrul Energiei.

Totodata, Burduja a facut referire la intervenţia statului în anii trecuţi: "Amintiţi-vă de 2020-2021, de la 15 euro/MWh s-a ajuns la mii de euro/MWh".

"Putem discuta de o piaţă liberă când avem o piaţă europeană nefuncţională? N-ar trebui să beneficieze România de înţelegere din partea partenerilor europeni?", a subliniat el, retoric. Mai mult, ministrul a precizat că ţara noastră nu poate accepta la nesfârşit ca unele state să rămână în urmă cu dezvoltarea reţelelor, mai ales că legislaţia europeană prevede ca fiecare stat să ofere capacităţi de interconectare de 15%.

"Este o problemă că Austria refuză să se interconecteze mai bine cu Slovacia şi cu Ungaria", a adaugat Burduja, cu menţiunea că executivul României este dispus să negocieze cu UE prelungirea unor măsuri.

În ce priveşte exporturile către Ucraina şi Republica Moldova, Burduja a precizat că, deşi acestea par mici, de 7-10% din totalul exporturilor, este important când sunt efectuate pentru a estima impactul asupra preţurilor.

"De multe ori exporturile către restul Europei sunt doar scriptice, cele către Ucraina şi Republica Moldova sunt fizice, nu doar scriptice", a subliniat Burduja în cadrul Profit Energy.forum.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Da, daca ar fi sa te iei dupa Comisia Europeana, ar vrea sa jumuleasca oamenii la actualele preturi engros, ceea ce e crima.

    Burduja trebuie sa spuna ce inseamna pentru el "consumator vulnerabil" pentru ca, daca se dubleaza factura, intreaga Romanie e vulnerabila.. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb