Decizia de ridicare a res-tricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii din Spania nu aparţine în acest moment guvernului spaniol, ci Bruxelles-ului, a declarat ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu. El a explicat că, deşi pe data de 11 august 2011 Comisia Europeană a avizat pozitiv hotărârea guvernului spaniol de a impune restricţii la accesul românilor pe piaţa muncii din Spania, în decizia Bruxelles-ului se spune foarte clar că CE va monitoriza în permanenţă evoluţia cifrelor, iar guvernul spaniol este obligat ca trimestrial să trimită rapoarte cu privire la modul în care se aplică decizia dar şi cu privire la efectele acesteia. "Deci, dacă se constată peste trei luni că decizia lor (a membrilor guvernului spaniol - n.r.) nu a avut niciun efect pe piaţa forţei de muncă este foarte probabil ca cei de la Bruxelles să decidă revenirea la situaţia iniţială, deci liberalizarea", a adăugat Lăzăroiu. Minis-trul muncii a reiterat că decizia nu este la Madrid, apreciind că asta a dorit şi România în contextul în care în Spania urmează alegeri. "Decizia nu e la Madrid, şi asta am vrut şi noi, pentru că Spania este şi într-un context electoral, au alegeri pe 20 noiembrie, sunt într-o situaţie economică foarte dificilă - nu am vrea să fim în locul Spaniei în momentul ăsta - şi atunci e foarte bine că rămâ-ne mare parte a deciziei la Bruxelles şi nu la Madrid", a precizat Sebas-tian Lăzăroiu. Lăzăroiu a adăugat că a avut unele discuţii la Madrid cu liderii Partidului Popular, formaţiune aflată în opoziţie, şi nu au existat semnale că această decizie va fi revocată în cazul în care acest partid va veni la putere. În schimb a existat promisiunea că se va reanaliza impunerea textelor acestor restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru români, pentru că reprezintă o discriminare.
Comisia Europeană a aprobat, în august, cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă a aces-tei ţări, care a fost puternic lovită de criză. Aceste restricţii se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe cetăţenii români care sunt deja activi pe piaţa forţei de muncă din Spania.
• Lăzăroiu: Autorităţile spaniole vor semna un ordin pentru clarificarea restricţiilor de pe piaţa muncii
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a mai declarat, ieri , la audierile din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, că mâine Ministerul Muncii din Spania va semna un ordin care va clarifica instrucţiunile pentru funcţionarii spanioli privind aplicarea restricţiilor accesului pe piaţa muncii pentru muncitorii români. "Joi se va semna o hârtie oficială de către Ministerul Muncii şi Emigraţiei din Spania care va clarifica toate instrucţiunile şi ea va merge la toate oficiile forţei de muncă din teritoriu şi practic funcţionarii vor avea un ghid clar cui i se aplică măsurile adoptate pe 22 iulie", a spus Lăzăroiu, citat de Agerpres. El a arătat că acest ghid nu va împiedica autorităţile române să menţină deschis call-centerul pentru că acesta "func-ţionează ca o presiune pentru autorităţile de la Madrid să monitorizeze" împreună cu partea română abuzurile care pot apărea. Ministrul Muncii a afirmat că din cele peste 700 de solicitări transmise de muncitorii români, la 20 dintre aceştia s-au înregistrat probleme cu funcţionarii spanioli care nu ştiau să interpreteze instrucţiunile cu privire la aplicarea restricţiilor pe piaţa muncii.
În plus, Lăzăroiu a afirmat că angajatorii spanioli vor avea în continuare nevoie de români cu care să lucreze, deoarece rămân o serie de locuri de muncă rezervate emigranţilor în domenii precum agricultura, construcţiile şi menajul. El a mai arătat că res-tricţiile impuse de autorităţile spaniole "nu afectează atât de mult precum s-a spus". "Dacă angajatorii vor dori să lucreze cu forţă de muncă mai ieftină tot la români vor apela", a spus ministrul Muncii. El a precizat că autorităţile de la Madrid nu vor încerca să tergiverseze acordarea permiselor de muncă pentru români. Pe de altă parte, Lăzăroiu a apreciat poziţiile luate de asociaţiile de români cu privire la decizia Spaniei, dar a arătat că acestea au creat şi un pic de panică.
• Baconschi: Puteam contesta decizia guvernului spaniol la CE
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, că nu pot fi ignorate situaţia economico-financiară şi alegerile care vor avea loc în noiembrie în Spania, în contextul restricţiilor adoptate pe piaţa forţei de muncă spaniole, punctând că o contestare la Comisia Europeană a respectivei hotărâri luate de guvernul spaniol nu ar fi avut succes, motiv pentru care s-a decis că e mai bine să fie gestionată problema pe canale bilaterale. Baconschi a spus: "Cifrele ne arată că actualmente aproape un milion de cetăţeni români lucrează în Spania. Nu putem ignora situaţia economico-financiară a Spaniei şi implicit tentaţia pentru guvern de a găsi ţapi ispăşitori sau de a adopta măsuri populiste. Cei mai mulţi români din Spania sunt integraţi şi, deci, sunt un factor economic şi financiar cât se poate de apreciat. Vor avea alegeri spaniolii în noiembrie, nu ne dăm seama dacă măsurile adoptate vor fi contabilizate într-o parte sau alta, dar cert este că există o logică electorală în decizia respectivă. Noi puteam contesta şi la Comisie această hotărâre. După o analiză foarte atentă cu privire la şansele de a o opri, ne-am dat seama că nu am avea suficiente voturi şi că ar fi mai bine să acţionăm pe canal bilateral". Baconschi a mai subliniat faptul că dialogul interparlamentar pe respectivul subiect este "binevenit", chiar şi după ce se va instala noul guvern de la Madrid. "Ele (restricţiile pe piaţa forţei de muncă din Spania - n.r.) au un caracter temporar. Am fost asiguraţi de guvernul spaniol că nu vor avea nicio conotaţie discriminatorie şi că nu-i afectează pe cetăţenii români deja aflaţi pe piaţa spaniolă a muncii. Cu toate acestea, cred că este de datoria instituţiilor publice să colaboreze pentru a monitoriza situaţia, evoluţia ei trimestrială, această evoluţie va fi raportată şi Comisiei Europene. În acelaşi timp, pot apărea derapaje sau abuzuri punctuale în aplicarea aces-tor măsuri şi este nevoie, prin urmare, să fim cât se poate de vigilenţi şi de coordonaţi", a spus Baconschi. El a mai precizat că la trei zile după adoptarea măsurilor restrictive pe piaţa forţei de muncă din Spania, a avut o discuţie pe acest subiect cu omologul său spaniol, după care s-a decis înfiinţarea grupului de lucru interguvernamental, iar guvernul român a aprobat finanţarea unui call-center care să le permită cetăţenilor români angajaţi în Spania să obţină informaţie juridică specifică.
• Deputaţii din Comisia de muncă doresc să discute cu omologii spanioli despre eliminarea restricţiilor impuse românilor
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a decis, ieri, cu unanimitate de voturi să medieze o întâlnire cu forul omolog din Parlamentul spaniol pentru a dubla eforturile miniştrilor Muncii, Sebastian Lăzăroiu, şi al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în discuţiile cu Spania şi Comisia Europeană pe marginea eliminării restricţiilor accesului româ-nilor pe piaţa muncii. Fostul minis-tru al Muncii, Ioan Botiş, a propus redactarea unei scrisori către Parlamentele spaniol şi român în vederea medierii unei întâlniri între reprezentanţii comisiilor de muncă din cele două state pentru a dubla eforturile miniştrilor Muncii şi Afacerilor Externe în discuţiile cu Spania şi CE. El a precizat că aceste discuţii au drept scop eliminarea restricţiilor impuse muncitorilor români pe piaţa muncii. Propunerea lui Botiş a fost adoptată cu unanimitate de voturi.