Sebastian Vlădescu: Majorarea pensiilor nu este oportună din punct de vedere macroeconomic

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2007

Sebastian Vlădescu: Majorarea pensiilor nu este oportună din punct de vedere macroeconomic

Majorarea pensiilor, din punctul de vedere al unui macroeconomist, nu este oportună pentru că poate genera efecte negative, în special asupra inflaţiei şi a deficitului de cont curent, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Sebastian Vlădescu, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor. În opinia domniei sale, în funcţie de interese, diferitele categorii sociale sau profesionale, cum ar fi pensionarii, politicienii sau contribuabilii, consideră majorarea o decizie bună. "Oportunitatea majorării pensiilor trebuie analizată din mai multe puncte de vedere, dar aşa a decis Parlamentul şi cei care operaţionalizează această măsură trebuie să găsească soluţii de finanţare", a mai precizat Sebastian Vlădescu.

Sebastian Vlădescu a anunţat în mai multe rînduri că va renunţa la postul din Finanţe după ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova, proces pe care îl conducea din poziţia de preşedinte al Comisiei de privatizare, şi după ce Comisia Europeană va aproba ultimele două Programe Operaţionale Sectoriale. Decizia premierului Tăriceanu privind eliberarea din funcţie a lui Vlădescu a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial al României.

Vlădescu a ocupat funcţia de secretar de stat în Finanţe începând din aprilie 2007, imediat după ce a fost demis din funcţia de ministru al Finanţelor pe care o deţinea din septembrie 2005. Eliberarea sa din funcţia de ministru a avut loc odată cu eliminarea PD de la guvernare şi reorganizarea Cabinetului Tăriceanu, format din PNL şi UDMR.

Compania "Ford" este dispusă să aştepte decizia Comisiei Europene până în martie-aprilie 2008

Compania Ford este dispusă să aştepte clarificarea problemei ajutorului de stat la Automobile Craiova, investigată de Comisia Europeană (CE), până în martie-aprilie 2008, a mai spus Sebastian Vlădescu. "Nu pot da o dată clară, dar cred că primăvara lui 2008 este data limită pentru ca Ford să înceapă operaţiunile la Craiova, până în martie-aprilie, având în vedere că prin contractul de privatizare se prevede ca aceasta să preia efectiv acţiunile în ianuarie", a afirmat Vlădescu.

În opinia domnului Vlădescu, investigaţia CE este cauzată de o lipsă de comunicare, întrucât prevederile contractului de privatizare nu încalcă reglementările în domeniul ajutorului de stat ale UE.

"Până pe 10 noiembrie vom trimite răspunsul oficial al României la observaţiile Comisiei", a adăugat fostul oficial MEF. Guvernul a transmis în această săptămână Comisiei răspunsuri la un prim set de întrebări ale CE referitoare la privatizarea Automobile Craiova, urmând ca săptămâna viitoare să mai trimită o altă serie de răspunsuri. Guvernul a aprobat, recent, un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din Parlament la proiectul de lege privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova, până la decizia Comisiei Europene.

Ultimele două POS-uri vor fi aprobate la sfârşitul lunii octombrie

Programele Operaţionale pentru resursele umane şi cel pentru întărirea capacităţii administrative vor fi aprobate până la sfârşitul acestei luni, întrucât au fost încheiate toate procedurile tehnice cu Comisia Europeană, a mai spus Sebastian Vlădescu. Comisia Europeană a aprobat, în luna iulie, cinci dintre cele şapte programe operaţionale, cele finanţate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asis-tenţă tehnică şi competitivitate economică. Autorităţile române şi oficialii CE urmează să finalizeze în lunile octombrie-noiembrie programele finaţate din Fondul Social European: dezvoltarea resurselor umane şi întărirea capacităţii administrative.

Regretele lui Vlădescu: Investiţiile bugetare nu au fost pe măsura resurselor

Sebastian Vlădescu a declarat că regretă mult faptul că investiţiile bugetare nu au fost pe măsura resurselor. De asemenea, fostul secretar de stat îşi mai reproşează faptul că nu a putut schimba imaginea instituţiei, regretă lipsa de des-chidere a acesteia, sistemele informatice utilizate în administrarea fiscală şi nivelul investiţiilor bugetare: "În condiţiile în care România a avut resurse financiare pe care putea să le investească, investiţiile nu au fost la nivelul pe care l-aş fi dorit".

Vlădescu este convins că taxa auto va fi modificată până la sfârsitul anului

Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei si Finanţelor, Sebastian Vlădescu, este convins că, până la sfârsitul anului, autoritătile române vor ajunge la o soluţie de modificare a taxei de primă înmatriculare a autoturismelor. Taxa de înmatriculare a fost introdusă în Codul Fiscal, la 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului lui Sebastian Vlădescu în fruntea Ministerului de Finanţe. Domnia sa susţine că această taxa nu este fiscală, în sensul de sursă de venituri la buget, ci una de protecţie a mediului.

Purtătorul de cuvânt al comisarului pentru taxe, Maria Assimakopoulou, a declarat recent că CE va deschide, până la sfârşitul anului, a doua etapă a procedurii împotriva României în cazul taxei de înmatriculare, dacă autorităţile nu vor pune în practică legislaţia aliniată la cea europeană. Potrivit purtătorului de cuvânt, scopul Comisiei Europene, în cadrul dialogului cu partea română, este să ofere consiliere si nu să-si dea acordul formal pe un proiect legislativ al guvernului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb