Sebastian Vlădescu: Sistemul de taxe şi impozite pentru 2011 trebuie regândit

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2010

Sebastian Vlădescu: Sistemul de taxe şi impozite pentru 2011 trebuie regândit

În 2010, economia va scădea cu cel puţin 1%

Tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit pentru 2011, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu. Domnia sa a precizat că iese din calcul o nouă majorare a TVA, însă ar trebui să existe o ajustare pe cheltuielile materiale şi de capital.

Domnia sa a explicat: "Pentru 2011, tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit: impozitul pe proprietate, taxarea muncii, impozitarea veniturilor. Începând cu luna august, vom încerca să lucrăm la bugetul pentru 2011."

Ministrul finanţelor a afirmat că o problemă este lipsa unei baze de stabilire a cotelor de impozitare a proprietăţilor, menţionând: "În prezent, lucrăm la un sistem nou de impozitare a proprietăţii. Există o pătură mare de cetăţeni care nu-şi permit plata unor impozite pe proprietăţi foarte mari, pe care îi vom proteja. Pentru cei care locuiesc în două-trei camere, la bloc, şi au venituri mici, probabil că nu vor exista majorări". În schimb, pentru cei care deţin proprietăţi "consistente", va exista o creştere a impozitului pe proprietate, a completat Sebastian Vlădescu.

Oficialul de la Finanţe a mai afirmat că vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului circa 70.000 de bugetari, "cifră pe care se va întemeia bugetul anului viitor. Dincolo de acest aspect, există un proces de res-tructurare, ce va fi extins şi la autorităţile locale. În prezent, lucrăm la o schemă de funcţionare a Ministerului de Finanţe. Vom vedea dacă rămân aceleaşi departamente în Minister, dacă rămân toate trezoreriile şi administraţiie financiare locale, dacă integrăm Garda Financiară într-un sistem unic de control. În prezent, Ministerul Fi-nanţelor numără 29.000 de angajaţi".

O altă măsură avută în vedere este reducerea cotelor defalcate pentru autorităţile locale.

Sebastrian Vlădescu estimează că, în 2010, vom înregistra o scădere economică de cel puţin 1%, adăugând că se lucrează la o nouă prognoză: "Economia va scădea cu 1%. O să avem mai multă recesiune, mai multă inflaţie, un alt curs de schimb".

FMI discută pe 2 iulie revizuirea acordului cu România

După ce reuniunea board-ului FMI programată luni a fost amânată, urmare a declarării neconstituţionalităţii măsurii de tăiere a pensiilor, vineri este programată o întâlnire cu Fondul pentru revizuirea acordului cu ţara noastră, pentru virarea următoarei tranşe, în valoare de 850 milioane de euro, a mai spus domnul Vlădescu.

Domnia sa a mai precizat că, în perioada 20-23 iulie, o misiune a FMI se va afla din nou în ţara noastră, pentru a evalua performanţele economice din primul semestru, urmând, totodată, să fie operată rectificarea bugetară. Şeful de la finanţe a precizat că situaţia arieratelor nu s-a îmbunătăţit.

Sebastian Vlădescu a afirmat că decizia majorării TVA la 24% a fost necesară, în condiţiile în care măsura de tăiere a pensiilor a ieşit din calcul, iar deficitul bugetar trebuie ţinut sub nivelul de 6,8%, convenit cu FMI: "Dacă majorarea TVA nu s-ar aplica de la 1 iulie, am ieşi din acordul cu Fondul. Ar trebui să ne gândim la alte modalităţi de ajustare, astfel încât ţinta de deficit de 6,8% să fie păstrată. Dar nu luăm în calcul o astfel de situaţie".

Finanţarea externă de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Modială şi BERD se ridică la circa 20 de miliarde euro. FMI s-a angajat să vireze ţării noastre 13 miliarde euro. Până în prezent, am primit de la Fond peste 9,2 miliarde euro, din care 2,2 miliarde au finanţat deficitul bugetar, iar restul au ajuns în rezervele BNR.

Sebastian Vlădescu: În urma majorării TVA, este posibil să crească evaziunea fiscală

Ministrul finanţelor a făcut referire şi la problema evaziunii fiscale din ţara noastră, menţionând că a trebuit să renunţe la măsura plăţii TVA în cadrul tranzacţiilor intracomunitare şi la taxarea inversă, după ce Uniunea Europeană a transmis că aceste măsuri contravin legislaţiei europene şi că, altfel, am putea avea probleme la primirea următoarei tranşe, de 1,15 miliarde euro. Sebastian Vlădescu a precizat: "Taxarea inversă a rămas o măsură potenţială, pe baza aprobării Consiliului UE".

Totodată, domnia sa a admis că, în urma majorării TVA la 24%, este posibil ca evaziunea fiscală să crească: "Creşterea taxelor reprezintă un risc suplimentar de evaziune. Oricum, aveam evaziune fiscală cu sau fără creşterea TVA, dar acum trebuie să luptăm mai mult cu ea". În aceste condiţii, oficialul estimeză un grad de colectare a taxei pe valoarea adăugată de 70%, în urma majorării cu 5 puncte procentuale, iar încasările din TVA la bugetul de stat vor creşte începând cu 1 iulie, comparativ cu anul trecut. În primele cinci luni ale anului, s-a încasat o sumă cu 7,8% mai mică din TVA, comparativ cu perioada similară din 2009.

Vlădescu: Ajustarea sistemului de pensii prin recalculare sau prin redefinirea punctului de pensie este imposibilă

Echilibrarea sistemului de pensii prin modificarea punctului de pensie sau prin alte forme de recalculare este imposibil de realizat, după ce Curtea Constituţională a decis că pensiile nu mai pot fi scăzute prin lege sub nivelul prezent, a declarat ministrul finanţelor.

Domnia sa a atras atenţia că orice Guvern ar putea, în ultima zi de funcţionare, să aplice majorarea pensiilor şi a salariilor, următorul executiv fiind nevoit să pună în practică aceste decizii, chiar dacă acestea ar afecta bugetul de stat.

Sebastian Vlădescu a precizat că, în funcţie de forma finală a Legii pensiilor, va fi echilibrat, anul viitor, sistemul de pensii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb