SECRETAR DE STAT ÎN MAE:  "Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre trebuie să fie una solidă"

Mina Irina
Politică / 29 mai 2017

MAE (Sursa foto: Facebook)

MAE (Sursa foto: Facebook)

Prezenţa NATO trebuie să fie una solidă, bazată pe o viziune pe termen lung şi integrată cu alte eforturi aliate relevante, în scopul întăririi apărării şi descurajării pe întreg flancul estic, a declarat astăzi secretarul de stat în MAE Alexandru Victor Micula, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Micula a arătat că o continuare a actualelor tendinţe de adâncire a liniilor de demarcaţie în Marea Neagră între societăţile democratice şi regimurile autoritare, de accentuare a militarizării regiunii, de erodare a suveranităţii naţionale şi multiplicare a traficului ilegal de fiinţe umane, droguri şi arme nu poate conduce decât la "afectarea serioasă a securităţii şi a stabilităţii continentului european, dar şi a intereselor transatlantice". Oficialul MAE a făcut apel la o acţiune concertată a comunităţii euro-atlantice în direcţia consolidării propriei securităţi, dar şi pentru sporirea rezilienţei vecinilor estici, precizează documentul.

De asemenea, este importantă "sprijinirea activă a partenerilor din regiunea Mării Negre - R. Moldova, Ucraina şi Georgia, cu accent pe dezvoltarea capacităţilor naţionale de apărare, ca o investiţie pe care o facem pentru prevenirea deteriorării situaţiei regionale de securitate", consideră Micula.

Oficialul MAE a arătat că, la rândul său, UE trebuie să joace un rol important în viitor, prin multiplicarea "demersurilor de a răspunde nevoilor concrete ale partenerilor estici, de a contribui la sporirea rezilienţei acestora şi de a-şi comunica mai bine rolul şi sprijinul pe care îl poate oferi".

În opinia secretarului de stat, regiunea Mării Negre este caracterizată de numeroase paradoxuri, fiind o zonă "în care 'revoluţiile colorate' au fost urmate la scurt timp de conflicte armate, unde riscurile clasice la adresa securităţii coexistă cu cele noi - de tipul ameninţărilor hibride, o regiune a cărei instabilitate are largi implicaţii geopolitice".

El a reamintit de perioada de după prăbuşirea URSS şi încetarea Războiului Rece, când regiunea Mării Negre "a încercat să se reinventeze" şi "să se transforme într-un model de cooperare regională autentic". Iniţiativele diversificate de cooperare politică şi economică au fost însă subminate de evenimentele petrecute după 2008, an care a marcat reapariţia evoluţiilor conflictuale deschise în regiune, a precizat Micula, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb