Prezenţa NATO trebuie să fie una solidă, bazată pe o viziune pe termen lung şi integrată cu alte eforturi aliate relevante, în scopul întăririi apărării şi descurajării pe întreg flancul estic, a declarat astăzi secretarul de stat în MAE Alexandru Victor Micula, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Micula a arătat că o continuare a actualelor tendinţe de adâncire a liniilor de demarcaţie în Marea Neagră între societăţile democratice şi regimurile autoritare, de accentuare a militarizării regiunii, de erodare a suveranităţii naţionale şi multiplicare a traficului ilegal de fiinţe umane, droguri şi arme nu poate conduce decât la "afectarea serioasă a securităţii şi a stabilităţii continentului european, dar şi a intereselor transatlantice". Oficialul MAE a făcut apel la o acţiune concertată a comunităţii euro-atlantice în direcţia consolidării propriei securităţi, dar şi pentru sporirea rezilienţei vecinilor estici, precizează documentul.
De asemenea, este importantă "sprijinirea activă a partenerilor din regiunea Mării Negre - R. Moldova, Ucraina şi Georgia, cu accent pe dezvoltarea capacităţilor naţionale de apărare, ca o investiţie pe care o facem pentru prevenirea deteriorării situaţiei regionale de securitate", consideră Micula.
Oficialul MAE a arătat că, la rândul său, UE trebuie să joace un rol important în viitor, prin multiplicarea "demersurilor de a răspunde nevoilor concrete ale partenerilor estici, de a contribui la sporirea rezilienţei acestora şi de a-şi comunica mai bine rolul şi sprijinul pe care îl poate oferi".
În opinia secretarului de stat, regiunea Mării Negre este caracterizată de numeroase paradoxuri, fiind o zonă "în care 'revoluţiile colorate' au fost urmate la scurt timp de conflicte armate, unde riscurile clasice la adresa securităţii coexistă cu cele noi - de tipul ameninţărilor hibride, o regiune a cărei instabilitate are largi implicaţii geopolitice".
El a reamintit de perioada de după prăbuşirea URSS şi încetarea Războiului Rece, când regiunea Mării Negre "a încercat să se reinventeze" şi "să se transforme într-un model de cooperare regională autentic". Iniţiativele diversificate de cooperare politică şi economică au fost însă subminate de evenimentele petrecute după 2008, an care a marcat reapariţia evoluţiilor conflictuale deschise în regiune, a precizat Micula, conform sursei citate.