SECŢIA DE INVESTIGARE A INFRACŢIUNILOR DIN JUSTIŢIE Numirea viitorului procuror-şef, încurcată de DIICOT

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2019

Procuroarea Adina Florea a obţinut nota 9,86 la interviul de la CSM pentru şefia Secţiei Speciale, fiind urmată de Sorin Iaşinovschi - 8,85 şi Bogdan Pîrlog - 3,25. Rezultatele sunt definitive, dar pot fi contestate în instanţă.

Procuroarea Adina Florea a obţinut nota 9,86 la interviul de la CSM pentru şefia Secţiei Speciale, fiind urmată de Sorin Iaşinovschi - 8,85 şi Bogdan Pîrlog - 3,25. Rezultatele sunt definitive, dar pot fi contestate în instanţă.

Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie au susţinut, ieri, interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Concursul a fost organizat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a demisiei. Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD.

Dintre toţi candidaţii, cu cele mai mari şanse pentru ocuparea funcţiei pornea Adina Florea, care este procuror adjunct al secţiei, dar se pare că membrilor CSM le va fi greu să ia o decizie în ce o priveşte, atât timp cât, ieri, DIICOT a început urmărirea penală şi a instituit controlul judiciar cu privire la Darius Vâlcov pentru divulgarea ilegală a protocolului de colaborare secret încheiat în 8 decembrie 2016 de Serviciului Român de Informaţii şi Parchetul General. În legătură cu această speţă, Adina Florea a fost indicată de fostul procuror general Augustin Lazăr, ca persoana suspectă de furnizarea acestui document lui Darius Vâlcov.

La audierea din faţa comisiei din cadrul CSM, Adina Florea, care îşi doreşte preluarea conducerii Secţiei a susţinut că este un procuror independent: "Niciodată nu am fost aservită politic, activitatea mea a fost cu respectarea legii, aşa cum am jurat când am intrat în profesie. Niciodată nu am desfăşurat altfel de activităţi decât pe principiile legalităţii, imparţialităţii. Am fost şi sunt un procuror independent, indiferent ce se vehiculează în spaţiul public, nimeni nu m-a influenţat în activitatea profesională".

Amintim că în urmă cu nouă luni, când a fost propusă de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, la şefia DNA, procurorul Adina Florea a declarat la CSM: "Nu am fost niciodată un procuror independent (..) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic". Ulterior, ea a revenit asupra acestei declaraţii şi a susţinut că a fost o exprimare nefericită.

Adina Florea este procurorul care instrumentează dosarele penale în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi, fos-tul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Florea a dispus chiar luarea măsurii preventive a controlului judiciar cu privire la Kovesi într-unul dintre dosare, dar magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au considerat că nu sunt suficiente probe care să justifice o asemenea măsură şi au anulat-o.

Mai mult, Adina Florea este suspectată că i-a înmânat, ilegal, fostului consilier de stat, Darius Vâlcov, o copie a protocolului secret încheiat între SRI şi Parchetul General în 8 decembrie 2016, document pe care Vâlcov l-a desecretizat ilegal prin postarea sa pe pagina personală de Facebook în 23 august 2018.

Referitor la SIIJ, Adina Florea a spus, ieri, că Secţia funcţionează cu doar 40% din personalul necesar, gradul de ocupare fiind de aproape 550 de dosare pentru fiecare procuror. Ea a mai spus că, de la începutul anului 2019 au fost înregistrate 2013 plângeri penale formulate de cetăţeni împotriva unor magistraţi.

La rândul său, Sorin Iaşinovschi a spus: "Această secţie nu a fost înfiinţată pentru a pune pe cineva la zid, ci pentru a conferi protecţie magistraţilor. Au existat derapaje de la aplicarea normelor de drept în ceea ce priveşte cercetarea magistraţilor, secţia va avea rolul de a garanta că nu vor mai exista pe viitor. Aceste derapaje au creat o traumă asupra magistraţilor. Menirea secţiei este de a vindeca aceasta traumă".

El a precizat că, din experienţa sa de 6-7 luni la SIIJ, nu a întâlnit cazuri în care magistratul ar fi primit mită şi că în cele mai multe speţe este vorba despre plângeri nefondate ale justiţiabililor, care "cred că, dacă fac aceste plângeri împotriva magistraţilor, vor obţine rejudecarea dosarelor sau se vor răzbuna".

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a criticat modul în care anumite probe din dosarele instrumentate de SIIJ au apărut în mass-media. Adina Florea a susţinut însă că aceste probe nu au plecat de la procurorii SIIJ, ci de la părţile implicate în dosarele respective.

La final, procurorul Bogdan Pîrlog a fost audiat prin videoconferinţă de judecătorii a căror recuzare a solicitat-o: Lia Savonea (preşedinte CSM), Simona Marcu şi Nicoleta Ţînţ.

Pîrlog a susţinut că înfiinţarea Secţiei a încălcat mai multe prevederi din Constituţie. Magistratul a criticat modul în care a funcţionat SIIJ, modul în care şefii acestei structuri au comunicat cu presa şi declaraţiile făcute în singura conferinţă de presă.

Bogdan Pîrlog a spus: "Avem o unitate care funcţionează nelegal. Lucrătorii de poliţie, delegaţi de procurori, efectuează anchete în mod nelegal".

Audierea candidaţilor pentru şefia SIIJ a avut loc în aceeaşi zi în care USR a depus în Parlament un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

În opinia parlamentarilor USR, anul viitor secţia respectivă îşi va înceta activitatea, după ce PSD va pierde alegerile parlamentare.

Procurorii DIICOT au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de Darius Vâlcov, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 23.08.2018, Vâlcov a publicat pe pagina personală de Facebook o copie după protocolul secret de colaborare încheiat, în 8 decembrie 2016, între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. Postarea în cauză a inclus şase pagini din documentul mai sus menţionat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa secrete de stat, nivel secret, conform art. 4 al. 2 lit.c din HG 585/2002.

Într-un alt dosar deschis la Parchetul General şi declinat ulterior la DIICOT, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de o grefieră, care ar fi fotocopiat protocolul şi i l-ar fi dat procurorului Adina Florea, candidată pentru şefia Secţiei de investigare a magistraţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb