Sectorul de lux din Europa dă semne de redresare

M.P.
Miscellanea / 25 februarie

Sectorul de lux din Europa dă semne de redresare

Sectorul de lux din Europa, afectat puternic în ultima perioadă, arată primele semne de revenire după un sezon pozitiv al raportărilor financiare. Cu toate acestea, slăbiciunea continuă a pieţei din China şi perspectiva impunerii unor tarife suplimentare din partea SUA ar putea pune presiune chiar şi pe cele mai exclusiviste branduri, transmite CNBC.

"2024 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru sector. Ne aşteptăm la o normalizare treptată în 2025, în special în a doua jumătate a anului", a declarat Simone Ragazzi, manager de portofoliu la Algebris Investments.

Producătorul genţilor Birkin, Hermes, a raportat vânzări record în trimestrul al patrulea, continuând performanţele pozitive la finalul unui sezon financiar optimist, în care chiar şi casele de modă aflate în dificultate, precum LVMH şi Kering (deţinătorul Gucci), au depăşit aşteptările pieţei.

Această evoluţie a confirmat prognozele unei redresări a sectorului, după ce Richemont (proprietarul Cartier) a raportat luna trecută "cele mai mari vânzări trimestriale din istorie" în perioada octombrie-decembrie.

"Concluzia pare să fie că cel mai dificil moment a fost depăşit - cel mai probabil în al treilea trimestru din 2024 - iar acum asistăm la o redresare ciclică, impulsionată în mare parte de consumatorii din SUA şi Europa", a declarat Luca Solca, analist senior pentru bunuri de lux la Bernstein.

Cu toate acestea, există incertitudini în ceea ce priveşte revenirea consumului din China - un pilon esenţial pentru piaţa de lux - şi perspectiva tarifelor impuse de administraţia fostului preşedinte Donald Trump, care ar putea afecta întregul sector.

Vânzările slabe din China au fost un element recurent în raportările din trimestrul al patrulea, L'Oreal şi Gucci (Kering) subliniind scăderea vânzărilor din această ţară.

Între timp, posibilele tarife impuse companiilor europene de către SUA, alături de incertitudinile macroeconomice globale, au fost subiecte centrale ale conferinţelor financiare.

Zuzanna Pusz, şefa departamentului de bunuri de lux europene la UBS, a declarat că, în cazul impunerii unor taxe suplimentare, companiile ar putea încerca să transfere aceste costuri către consumatori prin majorări de preţuri - strategie deja semnalată de Kering şi Hermes. Totuşi, ea a avertizat că anumite branduri vor întâmpina dificultăţi în justificarea acestor creşteri de preţ.

"Venim deja după o perioadă cu majorări semnificative de preţuri. Dacă se vor impune tarife de 25%, va fi dificil de compensat aceste costuri," a spus Ragazzi, subliniind că situaţia ar putea deveni "foarte dureroasă" pentru unele companii.

Aceste provocări ar putea accentua divergenţa dintre brandurile de lux care performează cel mai bine şi cele care întâmpină dificultăţi.

"Indiferent dacă vorbim de tarife sau alte şocuri economice, atunci când consumatorii trebuie să cumpere mai puţin, devin şi mai selectivi şi se orientează către brandurile care le plac cel mai mult", a explicat Pusz.

Carole Madjo, şefa departamentului de cercetare pentru bunuri de lux europene la Barclays, a menţionat că unele branduri au fost penalizate recent din cauza "lipsei de inovaţie şi a preţurilor ridicate" şi vor fi nevoite să îşi justifice mai bine strategiile de preţ.

Analiştii sunt de acord că brandurile de înaltă calitate, orientate către segmentul premium al consumatorilor, vor continua să domine piaţa în viitorul apropiat.

"Nume de calitate ar putea străluci mai tare în contextul provocărilor din industrie," a subliniat Solca, menţionând performanţa continuă a brandurilor Richemont şi Hermes, dar şi potenţialul de creştere al Moncler şi Burberry.

"Marea întrebare este ce mai înseamnă luxul în prezent. Devine tot mai evident că moştenirea şi prestigiul pe care le aveau brandurile în trecut nu mai sunt suficiente," a spus Ragazzi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7511
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2851
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0054
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.4343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb