Şefa Comisiei Europene doreşte progrese în negocierile de aderare cu Serbia

G.B
Internaţional / 30 septembrie 2021

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat astăzi că sprijină aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi că doreşte să vadă progrese în negocierile cu Belgradul, dar a subliniat că acesta trebuie să îşi respecte promisiunile referitoare la reforme, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În timpul unei vizite în Serbia, Ursula von der Leyen a spus că este îngrijorată de situaţia tensionată de la frontiera cu Kosovo şi le-a cerut ambelor ţări să-şi intensifice eforturile pentru dialog în vederea reconcilierii.

''Sunt o susţinătoare fermă a aducerii Serbiei în interiorul Uniunii Europene. Noi susţinem ambiţia Serbiei de a deschide cât mai curând posibil noi capitole de negociere'', a spus şefa executivului UE.

Situaţia la frontiera sârbo-kosovară s-a tensionat după ce guvernul de la Pristina a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare. Şoferilor din Kosovo li s-a cerut să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa.

Belgradul nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo şi consideră decizia autorităţilor de la Pristina privind plăcuţele de înmatriculare auto drept un act care presupune statutul de stat suveran.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb