Şefa FMI, Kristalina Georgieva, a criticat drept "false şi nefondate" concluziile unei anchete independente în care este acuzată că, în calitate de şef al Băncii Mondiale, a presat personalul să manipuleze datele pentru a face climatul de afaceri al Chinei să pară mai favorabil.
De asemenea, ea a acuzat biroul fostului preşedinte al băncii, Jim Kong Kim, de manipulare, spunând că biroul său a propus includerea datelor din Hong Kong în clasamentul Chinei în raportul Doing Business 2018 al Băncii Mondiale, pentru a spori statutul Chinei.
Georgieva, care se confruntă cu cereri de demisie, a criticat raportul, pregătit de firma de avocatură WilmerHale, într-o declaraţie detaliată adresată comitetului executiv al Fondului Monetar Internaţional, care analizează problema.
Consiliul de administraţie al FMI analizează raport pregătit pentru Banca Mondială care a constatat că şefa FMI, Kristalina Georgieva, în rolul său anterior de director general la Banca Mondială, a presat personalul să schimbe datele economice pentru a favoriza China, a anunţat FMI vinerea trecută.
Georgieva a declarat atunci că nu este de acord în mod "fundamental cu constatările şi interpretările" raportului independent, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al Băncii Mondiale şi făcut public joi.
Raportul a constatat că Georgieva şi alţi oficiali ai Băncii Mondiale au exercitat "presiuni nejustificate" asupra personalului pentru a îmbunătăţii clasamentul Chinei în raportul "Doing Business 2018" al băncii privind climatul de afaceri al ţărilor.
Banca Mondială căuta în acel moment să obţină sprijinul Chinei pentru o majorare mare de capital.
La acea vreme, Georgieva era director general la Banca Mondială.
Georgieva se află la conducerea FMI şi a celor aproximativ 2.500 de angajaţi ai instituţiei financiare din anul 2019. Ea a contribuit la conducerea răspunsului global la pandemia de Covid-19, asigurând în acelaşi timp sprijinul pentru extinderea rezervelor de urgenţă ale FMI de 650 miliarde USD.
De asemenea, actualul preşedinte al Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că rezultatele anchetei WilmerHale "vorbesc de la sine", dar nu a oferit mai multe detalii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2021, 18:58)
au pudrat China ca ei sa atraga alti prosti in piata la achizitii in timp ce faceau exituri la detineri!
Acum ca toata lumea stie ca, China a intrat pe restrangere de CREDIT se toarna toate pe fata.
Oricum si bula financiara din USA si UK nu are cat sa mai urce !!
Se va prinde lumea, cam tariu, ca se intra intr-o perioada lunga de reduceri in piata.
semnat comenturi "cretine"