Seism în pieţele de acţiuni ale lumii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august

Seism în pieţele de acţiuni ale lumii

English Version

Nasdaq este în teritoriul corecţiei; în Europa toate bursele au înregistrat scăderi semnificative; indicele Nikkei al bursei din Tokyo a suferit cea mai mare cădere de la "Lunea Neagră" din 1987

Economistul Jeremy Siegel: "Rezerva Federală trebuie să reducă de urgenţă rata fondurilor federale"

John Lynch, Comerica Wealth Management: "Veştile proaste pentru economie nu mai sunt veşti bune pentru acţiuni"

Angelo Kourkafas, Edward Jones Investments: "Nu credem că piaţa «bull» din SUA s-a încheiat"

Actualizare - Pieţele europene au închis cu aprecieri uşoare şedinţa bursieră

Pieţele europene au închis cu aprecieri uşoare şedinţa bursieră, după căderea severă din ziua anterioară.

Indicele Stoxx 600 a încheiat sesiunea de tranzacţionare în creştere cu 0,2%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX a avut o apreciere de 0,09%. La Paris, indicele CAC40 a coborât cu 0,27%, în timp ce la Londra indicele FTSE 100 s-a apreciat cu 0,23%.

Aproape toate sectoarele au încheiat ziua în creştere. Titlurile companiilor de tehnologie au fost printre cele mai volatile, terminând şedinţa bursieră în apreciere cu 1,8%.

---

Actualizare - Indicii BVB schiţează o mişcare de revenire

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat în creştere sesiunea de tranzacţionare de ieri, după scăderile puternice din debutul săptămânii. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 0,65%, la 17.873 de puncte, creştere similară cu cea a indicelui BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, ce a încheiat sesiunea bursieră la 3.313 puncte.

Acţiunile OMV Petrom au cumulat un rulaj de 29,2 milioane de lei, încheind ziua în creştere cu 1,32%, la preţul unitar de 0,765 lei, în vreme ce acţiunile Banca Transilvania s-au apreciat cu 0,55%, la preţul de 27,55 lei, pe fondul unor schimburi de 15,5 milioane lei.

Titlurile Hidroelectrica au încheiat ziua la preţul unitar de 121 lei, în creştere cu 0,83%, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 10,3 milioane lei.

Valoarea totală a schimburilor a fost de 105,8 milioane de lei, atât sub cea din sesiunea anterioară, de 260,9 milioane de lei, cât şi sub media zilnică a anului, de 134 milioane lei.

---

Actualizare - Creştere pentru pieţele din Statele Unite, în debutul şedinţei de tranzacţionare

Principalii indici din Statele Unite au început şedinţa de tranzacţionare în creştere, după ce, în sesiunea anterioară, pieţele de peste Atlantic au suferit una dintre cele mai mari căderi din ultimii doi ani.

Indicele S&P avea o apreciere de 0,91%, la ora 17:00 a ţării noastre, în vreme ce pentru indicele Dow Jones creşterea era de 0,72%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea o apreciere de 0,48%.

Câteva nume mari din tehnologie schiţau o mişcare de revenire după scăderea bruscă de luni. Nvidia avea o creştere de 2,6%, în timp ce Meta se aprecia cu puţin peste 1%. Apple îşi continua declinul, cu o scădere de 2%.

Sentimentul din piaţa Statelor Unite a fost influenţat de creşterea acţiunilor bursei din Japonia.

"Este prea devreme să spunem că s-a atins minimul", a scris scris Keith Lerner, co-şef de investiţii al Truist. "Au fost daune, iar procesul de revenire probabil va dura. Cu toate acestea, raportul risc/recompensă pare să se îmbunătăţească treptat, pe măsură ce aşteptările pieţei pentru surprize pozitive se situează mai jos".

---

Actualizare - Pieţele europene au trecut în teritoriul negativ

Principalele pieţe europene erau în scădere, în a doua parte a sesiunii bursiere, după ce începuseră în creştere ziua de tranzacţionare.

Indicele Stoxx 600 avea, la ora 16:30 a ţării noastre, o scădere de 0,32%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX era în depreciere cu 0,38%. La Paris, indicele CAC40 de la Paris cobora cu 0,78%.

Sectorul tehnologic era în creştere cu 1%, în vreme ce sectorul auto avea un declinde 1,15%, potrivit CNBC.

---

Actualizare - Creşteri pentru pieţele europene, în debutul şedinţei de tranzacţionare

Pieţele europene au deschis în creştere sesiunea de tranzacţionare de astăzi, după scăderile semnificative de ieri.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea, la ora 11:00 a ţării noastre, o apreciere de 0,58%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX urca cu 0,54%. La Londra indicele FTSE 100 avea o creştere de 0,3%, iar indicele CAC40 de la Paris era într-o uşoară depreicere, de 0,06%.

La Bucureşti indicii se apreciau, după o oră de la debutul şedinţei de tranzacţionare. Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la BVB, avea o creştere de 1,34%, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, urca cu 1,43%. Indicele financiar BET-FI se aprecia cu 0,24%.

Acţiunile Banca Transilvania urcau cu 1,09%, la 27,7 lei, pe fondul unui rulaj de 6,4 milioane lei, în vreme ce titlurile OMV Petrom se apreciau cu 1,32%, la 0,765 lei, în condiţiile unor schimburi de 6,3 milioane lei.

Acţiunile Hidroelectrica aveau o creştere de 2,33%, la 122,8 lei, pe fondul unui rulaj de 6,1 milioane lei.

---

Actualizare - Pieţele din Asia au crescut, după scăderile masive de luni

Majoritatea acţiunilor din Asia au avut creşteri ieri, după căderile abrupte din prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, pieţele japoneze marcând cea mai mare redersarea după ce, cu o zi în urmă, intraseră în ceea ce se numeşte piaţă "bear", definită generic printr-o scădere mai mare de 20% făţă de un maxim recent.

"Traderii s-au îngrămădit să cumpere acţiuni cu discount puternic dar cu fundamentale bune şi care, probabil, vor beneficia de rate ale dobânzilor mai scăzute în lunile următoare", scrie Investing.com.

Indicele Nikkei 225 a crescut cu 10,2%, după căderea de 12,4% din ziua anterioară, în vreme ce indicele Topix a avut o apreciere de 8,4%.

În Coreea de Sud indicele Kospi avea o creştere de 3,8%, cu puţin timp înainte de închiderea sesiunii de tranzacţionare, în vreme ce pieţele din China aveau scăderi uşoare, de 0,38% pentru Shanghai Composite Index, respectiv 0,26% în cazul Hang Seng Index, al bursei din Hong Kong.

---

Actualizare - Dow Jones a înregistrat cea mai mare corecţie zilnică din ultimii aproape doi ani

Pieţele din Statele Unite au închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri, indicele Dow Jones având un declin de 2,6%, cea mai mare depreciere zilnică din ultimii aproape doi ani, conform CNBC.

Indicele S&P a avut o scădere de 3%, în vreme ce Nasdaq Composite s-a depreciat cu 3,4%. Faţă de recordul din iulie, "indicele tehnologiei" are o scădere de 13%, fiind astfel în "teritoriul corecţiei".

Acţiunile Nvidia au avut o cădere de 6,4%, în vreme ce titlurile Apple s-au depreciat cu 4,8%. Cotaţia Tesla a scăzut cu 4,2%, în vreme ce acţiunile Super Micro Computers s-au depreciat cu 2,5%.

---

Pieţele de acţiuni ale lumii au fost cuprinse de panică, în prima sesiune de tranzacţionare a acestei săptămâni, în contextul în care ultimele date economice provenite din Statele Unite au reaprins temerile investitorilor privind o posibilă recesiune în SUA, rezultatele câtorva nume mari din tehnologie au pus la îndoială perspectivele de creştere ale companiilor, iar în Japonia majorarea dobânzilor de către banca centrală pare să afecteze masiv pieţelor, conform presei internaţionale.

În Statele Unite, după prima oră de tranzacţionare, indicele S&P avea o scădere de circa 3%, în vreme ce pentru Dow Jones, declinul era de 2,4%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea un declin de 3,6%. Faţă de recordul din iulie, indicele tehnologiei era în scădere cu 13%, fiind astfel în teritoriul "corecţiei", definit generic printr-un declin de peste 10% faţă de un maxim recent.

Indicele VIX, o măsură a volatilităţii aşteptate a pieţei acţiunilor din Statele Unite crescuse ieri, până la un maxim de 65, cel mai ridicat prag atins de "Indicele Fricii" din aprilie 2020 încoace.

Buffett a înjumătăţit participaţia Berkshire Hathaway în Apple

Berkshire Hathaway, compania de investiţii a lui Warren Buffett, şi-a înjumătăţit participaţia la Apple, a vândut acţiuni ale Bank of America de 3,8 miliarde de dolari, în vreme ce rezerva de numrar a Berkshire a urcat la 277 miliarde de dolari, conform unor informaţii apărute în presa internaţională în weekend.

Mişcările sugerează că Buffett, unul dintre cei mai respectaţi şi urmăriţi investitori din lume, este din ce în ce mai precaut cu privire la economia Statelor Unite sau la evaluările bursiere care au ajuns prea mari, potrivit Reuters.

În Europa, la ora 17:30, indicele Stoxx 600 avea un declin de 2,4%, toate bursele şi toate sectoarele fiind pe roşu. La Frankfurt, indicele DAX era în scădere cu 2,3%, în vreme ce la Paris, indicele CAC40 avea un declin de 1,9%. La Londra, indicele FTSE 100 se deprecia cu 2,3%.

În Japonia, indicele Nikkei al bursei din Tokyo s-a prăbuşit cu 12,4%, cea mai mare cădere de la "Lunea Neagră" din 1987, stergând toată creşterea din acest an. În Coreea de Sud, indicele Kospi s-a depreciat luni cu 8,77%, în vreme ce în China deprecierile au fost mai reduse.

Conform presei internaţionale, un alt motiv ce a contribuit la scăderea pieţelor globale de acţiuni este legat de majorarea dobânzii de către Banca Naţională a Japoniei, săptămâna trecută. Astfel, yen-ul se apreciază faţă de dolarul american, afectând aşa-numitul "carry trade", prin care investitorii se împrumută într-o monedă cu dobânzi reduse pentru a plasa banii în alte active cu randamente mai mari.

Scăderile de ieri vin după deprecieri semnificative la finele săptămânii trecute, intensificate de datele privind piaţa muncii din Statele Unite şi de rezultatele publicate de companii precum Amazon şi Intel, sub aşteptări şi cu prognoze slabe de creştere, ce au antrenat un val de vânzări care au dus indicele Nasdaq Composite în pragul "corecţiei".

"Cred că s-au întâmplat multe lucruri în weekend care sunt absorbite; Berkshire a vândut Apple, vânzările din Japonia, vârful yen-ului şi finalul acelui «carry trade» ... avem o mulţime de ştiri proaste incluse în preţuri", a afirmat Victoria Greene, director de investiţii la G Squared Private Wealth, CNBC. "Este o retragere, o corecţie. Probabil că vom ajunge la supravânzare destul de rapid, la aceste niveluri".

Piaţa muncii din Statele Unite se răceşte mai rapid decât aşteptările economiştilor

Datele publicate la finele săptămânii trecute au arătat că, în iulie, economia Statelor Unite a adăugat 114.000 de locuri de muncă, mai puţin decât cele 175.000 estimate. De asemenea, rata şomajului a crescut la 4,3% faţă de consensul de 4,1%, în vreme ce creşterea salariilor a fost de 3,6%, cea mai slabă majorare din ultimii mai bine de trei ani, conform Bloomberg.

Valul de vânzări din debutul acestei luni pare să marcheze o schimbare a modului în care investitorii interpretează datele economice slabe. Dacă cu câteva luni în urmă, semnele de încetinire a economiei sporeau aşteptările privind reducerea dobânzii, acum, când pieţele sunt sigure că Rezerva Federală va opera o primă tăiere în septembrie, investitorii încep să se îngrijoreze că economia încetineşte prea rapid.

"Veştile proaste (n.r. pentru economie) nu mai sunt veşti bune pentru acţiuni", a spus John Lynch, directorul de investiţii la Comerica Wealth Management, care a adăugat că astfel va creşte presiunea asupra politicii monetare a Fed, potrivit Business Insider.

Traderii mizează masiv pe o tăiere a dobânzii cu 50 puncte de bază de către Fed în septembrie, conform CME FedWatch Tool

Profesorul de economie Jeremy Siegel cere ca Rezerva Federală să opereze o reducere de urgenţă a ratei fondurilor federale cu 75 de puncte de bază. De asemenea, economistul şef al Wisdom Tree a subliniat că ar mai trebui să existe o altă reducere de 75 de puncte la şedinţa Fed din septembrie, conform CNBC.

"Asta este minimul", a spus economistul. "Rata fondurilor federale ar trebui să fie în acest moment undeva între 3,5 şi 4%".

De altfel, traderii din pieţele futures estimau, ieri, o probabilitate de 100% ca Rezerva Federală să taie dobânzile în septembrie, cu o şansă de 91% ca banca să reducă ratele cu 50 de puncte de bază, conform CME FedWatch Tool.

Unii analişti şi investitori se întreabă dacă nu cumva Fed a ţinut dobânda ridicată pentru prea mult timp, astfel încât costurile ridicate ale împrumuturilor lovesc deja prea tare în economia Statelor Unite. "Încetinirea pieţei muncii se materializează acum cu mai multă claritate. A făcut Fed o greşeală de politică?", spune Seema Shah, strateg-şef global la Principal Asset Management, adăugând că noile locuri de muncă create în Statele Unite au scăzut sub nivelurile tipice unei "economii solide", scrie Business Insider.

În plus, raportările marilor nume din tehnologie au pus la îndoială potenţialul real de monetizare a investiţiilor enorme făcute de companii în infrastructuri pentru inteligenţa artificială (IA). "În acest moment, există o dezbatere în industrie legată de cerinţele de cheltuieli de capital pentru inteligenţa artificială generativă şi dacă monetizarea se va ridica la acele niveluri", a spus la finele săptămânii trecute Keith Weiss, analist la Morgan Stanley, cu ocazia conferinţei de prezentare a rezultatelor Microsoft, conform CNN Business.

Tom Lee, Fundstrat: "Tăierea dobânzilor va marca un punct de inflexiune în piaţă, deoarece o astfel de mişcare creează aşteptări privind reducerea costurilor împrumuturilor în mai multe sectoare"

Tom Lee, şeful departamentului de cercetare al Fundstrat Global Advisors şi unul dintre cei mai optimişti analişti de pe Wall Street, crede că vânzările de la finele săptămânii trecute au fost probabil alimentate de intensificarea unor factori precum incertitudinea din jurul alegerilor prezidenţiale, tensiunile geopolitice şi îngrijorările legate de o posibilă recesiune. Dar, spre deosebire de investitorii care au intrat deja în panică, Lee vedea câteva motive pentru care, probabil, piaţa experimentează o doar o retragere, potrivit Business Insider.

"După şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută, oficialii băncii centrale urmează să ofere mai multe informaţii cu privire la reducerea dobânzilor, în săptămânile următoare", a spus Lee, adăugând că, un semnal clar din partea Fed privind reducerea dobânzilor poate schimba direcţia pieţelor către o "traiectorie mai pozitivă".

Între timp, următoarele date privind inflaţia vor fi publicate în 11 august, iar continuarea tendinţei dezinflaţioniste poate, de asemenea, să întărească încrederea investitorilor în privinţa tăierii dobânzilor, ceea ce poate stimula preţul acţiunilor. "Acest lucru ar atenua, probabil, îngrijorările că Fed greşeşte", a adăugat analistul.

În opinia lui Lee, tăierea dobânzilor va marca un punct de inflexiune în piaţă deoarece, o astfel de mişcare, creează aşteptări privind reducerea costurilor împrumuturilor în mai multe sectoare. "Anumite tipuri de datorii, precum ipotecile cu rată ajustată şi împrumuturile auto sunt finanţate prin credite cu dobânzi pe termen scurt, ceea ce înseamnă că, pentru acele sectoare, impactul reducerii ratelor va fi pozitiv", a adăugat şeful departamentului de cercetare al Fundstrat.

Angelo Kourkafas: "Istoric, perioada de trei luni dintre august şi octombrie a fost cea mai slabă pentru acţiuni, respectiv randamente mai scăzute şi volatilitate mai mare"

Angelo Kourkafas, CFA, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, se aşteaptă ca volatilitatea să crească, dar ca piaţa de creştere pe termen lung ce a început în urmă cu aproape doi ani să continue.

"Îngrijorările că reducerile dobânzilor de către Rezerva Federală s-ar putea să vină prea târziu, laolaltă cu incertitudinea legată de alegeri, pot aduce volatilitate mai mare în piaţă, mai ales că intrăm într-un sezon mal slab pentru acţiuni. Istoric, perioada de trei luni dintre august şi octombrie a fost cea mai slabă pentru acţiuni, respectiv randamente mai scăzute şi volatilitate mai mare. Totuşi, această sezonalitate negativă s-a manifestat mai pronunţat atunci când piaţa era într-un trend descendent, mai degrabă decât într-un trend puternic ascendent precum în acest an", a scris Kourkafas în ultima sa analiză, publicată la finele săptămânii trecute.

Potrivit strategului, care citează date Bloomberg, din 1941, de fiecare dată când S&P 500 a crescut cu cel puţin 10% în primele şase luni ale unui an, în a doua jumătate s-a apreciat în medie cu 7%. De asemenea, piaţa a avut randamente pozitive în aproape 80% din cazuri, în a doua parte a anului, faţă de 66% pentru orice altă perioadă. Doar că, retragerile tind să fie mai severe decât în prima parte a anului, cu o medie de 9%.

Seism în pieţele de acţiuni ale lumii

"Credem că inteligenţa artificială va avea o creştere rapidă în următorii cinci până la zece ani şi poate continua să genereze venituri pentru companiile care cheltuiesc foarte mult astăzi pentru a o dezvolta. Totuşi, probabil va exista un ecart de timp între momentul în care apar costurile şi momentul în care companiile pot culege beneficiile investiţiilor lor", a spus Kourkafas.

"Deşi vedem un punct de inflexiune al volatilităţii, nu ne aşteptăm ca retragerile pe termen scurt să schimbe perspectiva relativ pozitivă", spune strategul Edward Jones Investments

Dincolo de tehnologie, perspectivele privind profiturile companiilor rămân pozitive, în condiţiile în care creşterea câştigurilor corporaţiilor din S&P 500 este pe cale să accelereze de la 6% în primul trimestru la aproximativ 11% în al doilea. Cele mai mari surprize pozitive provin din sectoare ciclice şi defensive, precum financiar şi servicii medicale, şi mai puţin din sectoarele în creştere, conform strategului Edward Jones Investments.

"Din perspectivă fundamentală, deşi vedem un posibil punct de inflexiune în volatilitate, nu ne aşteptăm ca retragerile pe termen scurt să schimbe perspectiva relativ pozitivă. Inflaţia se apropie de ţintă, oferind astfel spaţiu ca Fed să ia piciorul de pe frână (n.r. în sensul de reducere a dobânzilor); economia continuă să se extindă, doar că într-un ritm mai lent; productivitatea este în creştere; profiturile corporaţiilor sunt în creştere. Prin urmare, nu credem că piaţa « bull» ce a început în octombrie 2022 s-a încheiat, şi am folosi orice retragere, cum ar fi cea de săptămâna trecută, ca oportunitate de reechilibrare, diversificare şi plasare de capital proaspăt", a scris analistul CFA.

Fondurile speculative şi-au redus expunerea în şapte din unsprezece sectoare globale, potrivit Goldman Sachs

Pe de altă parte, fondurile speculative globale îşi sporiseră mizele "bearish" pe acţiuni în primele patru zile ale săptămânii trecute, aceasta fiind a treia săptămână la rând în care noile poziţii prin care fondurile au mizat pe scădere le-au depăşit pe cele în care au mizat pe creştere, conform Goldman Sachs, scrie Reuters.

Conform sursei menţionate, la fiecare nouă poziţie long (n.r. în care se mizează pe creştere) fondurile au deschis 3,3 noi poziţii short (n.r. în care se mizează pe scădere).

Reuters mai notează că, potrivit Goldman, fondurile speculative şi-au redus expunerea în şapte din unsprezece sectoare globale, incluzând sectorul financiar, industrial, imobiliar şi energetic. De asemenea, acţiunile din domeniul sănătăţii au cunoscut cel mai rapid ritm de vânzare din ultimul an.

Cu tot cu declinul din ultimele zile, principalii indici din Statele Unite sunt pe plus de la începutul anului.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. ... bai fratilor, voi voi chiar suntenti platiti pentru analizele astea!? ... eu as prefera ca domnul avramescu sa sa accepte contestatie ... poate ati primi si voi un bonus :) ...

    bondurile ies de sub inversare in usa…

    s c c r e t 

    1. ....cu ajutorul suprem al Chinei care face dumping de US bonds de peste 1 an

      Ban.Cher.Vali 

    cu ce ma ajuta ditai analiza wall street, eu am investit in laptaria cu caimac dupa ce m-am luat ca era pompata pe iff

    Foarte buna expunerea.

    Trendul pozitiv s-a spart, nu conteaza ca azi va fi o zi pozitiva, sau poate chiar o sapamana, 2 pozitive.

    Daca asta e topul, si asa pare, la varf e normal sa fie volatilitate pe volume mari, asa zis-a distributie.

    Faptul ca avem scaderi in plin sezon de raportari de profituri, e un semn foarte prost. Normal e invers. 

    1. Nu s-a spart niciun trend dupa 2 zile rosii.... Trendul se creeaza dupa saptamani.

      la noi sunt 2 zile rosii, la americani, japonia europa e deja a 4 a saptamana rosie.

      dar chiar si asa, ce putin pe moment optimismul cu to the moon , piata merge doar in sus , calaretii apocalipsei nu vin si etc. cred ca s-a dus.

      urmeaza raportarile la s1, cred ca faptul ca la noi se raporteaza profiturile mai tarziu a facut ca piata sa mearga in sus (pe baza de speranta) 

      Așa prinzi -90% din portofoliu, aștepți confirmări.

      Așa prinzi -90% din portofoliu, aștepți confirmări.

      cand e rosu se mai traduce si “drawdowns”… adica “retrageri”… cand e verde se mai traduce “fully invested”…

      s c c r e t 

    vorba lui Creanga, "nu stiu altii cum sunt..." dar pe mine, ca cetatean care iubeste transparenta, m-ar interesa un articol despre cate conturi de la BVB sunt ale unor civili, versus cate sunt cu epoleti.

    Asa, pentru cresterea gradului de transparenta in .ro 

    Simt ca miroare urat la capitolul asta, adica pute.

    1. Sigur nu investesc cei 1.8 milioane de salariati platiti cu salariul minim. Sa ne uitam dupa sectoare unde salariile sunt cel putin medii si peste mediu.

    azi si poate maine vedem reviriment , nitel verde... bursele isi trag sufletul dupa rosul de ieri

    dupa care iarasi ne distram cu o noua cascada de sange pur 

    si asa pana prin Oct 2024 , pana inainte de alegerile din SUA 

    JOOOOS... nitel sus.... JOOOOS.... nitel sus :))  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Ce nitel verde vezi.... a recuperat aproape tot de ieri.

      O gargara, nu este niciun crah, vorbiti fara sa intelegeti subiectele. 

      plus 1.43% nu-i "aproape tot", nu-i nici macar aproape jumate. bancile n-au recuperat nimic, tel nimic.

      Vali spune bine ce spune. in urmatoarele 2-3 luni se va vedea.  

      Asta pentru ca voi doi nu intelegeti prea multe despre procesul de formare de top.

      Intr-un trend puternic de crestere cum a fost cel din ultimii doi ani, si care este in continuare stimulat de investitii guvernamentale fara precedent, chiar si Planul Marshall paleste in fata lor, formarea unei piete bear se face in timp, mai lung, poate de 6 luni, poate de un an. Nu niste mici corectii de o saptamana, poate mai violente din cauza volumelor mici si a vacantelor. 

      Acum ne aflam in fata unui "nothing to see". O saptamana plecat si cand revii totul este la fel. 

      OK fie, "nothing to see". Asta va fi pseudonimul sa mai vorbim asa de fun la toamna, inainte de alegerile din US.

      Eu sunt Ana. Nu stiu dc vine chiar"bear market", adica -20% si mai mult, dar cred ca e foarte posibil. Acum suntem la -5% de la maxime.  

      Ps. Si Buffet a vandut mai mult ca oricand in istoria fondului, luna trecuta.  

      In plus avem deja reinversarea de bonduri, care a prevestit 6 din ultimele 6 recesiuni in US.

      Dar , nu e un sfat, fiecare face cum considera. Aici doar discutam discutii sa vedem ce parere are majoritatea. 

      pai nu e crah, am zis eu asa ceva?

      ieri am zis de crah de piata incepand de la o scadere de -34% ... mai e mult pana departe - abia am atins o scadere de pana in 5 %  

      si scaderea totala eu am zis ca va fi pe bvb intre -16 si -34% in 2-3 luni de acum incolo 

      deci nu am zis nici o babilonie, am zis chiar ceva de bun simt... e treaba fiecaruia daca nu scapa de actiuni si prefera sa treaca prin caruselul de foc si sange timp de 3 luni (zic eu... ca poate va fi mai lung ca timp). 

      Ban.Cher.Vali

      Si profiturile care vor fi raportate in perioadele urmatoare, SNP, petrolul a scazut de la 85$ la 72, la H2O fostul ceo vinde actiuni si pun paste la cotele apelor Dunarii (seceta, fata de debit record anul trecut), bancile, incep sa scada dobanzile deci probabil si profiturile, TEL , racheta bvb, cred ca va dezamagi crunt la ce preturi au fost la curent. Pe altii nu-i urmaresc. SNG are dobanzi mari la credite pt N deep.

      Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 06.08.2024, ora 07.00 – 13.08.2024, ora 07.00 

      Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar la valori de 2800 m3/s în primele două zile și 2900 m3/s în următoarele zile ale intervalului, situându-se sub media multianuala a lunii august (4300 m3/s).

      În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi relativ staționare pe sectorul Gruia – Zimnicea. 

      Daca vrei sa ne spui ca H2O este supra-evaluat , da, sunt astfel de opinii. Eu mai cred in plus ca este si un morman de fiare vechi. Daca H20 se duce in cap 30% va conta pentru BVB? Nu stiu.

      Daca vrei sa ne spui ca BVB este scump, da, de acord. Dar asta inseamna de obicei variatiuni mici in jurul acestor valori.... pana la un factor declansator. O criza financiara in Romania? Nu stiu. Cred ca Romania mai are 10-15% din PIB margine de imprumut in datoria externa.... si mai poate prelungi batjocorirea banului public inca 5 ani, cel putin. 

      multumesc...

      umbla pe aici o galeata de neica nimeni care s-au apucat de 1-2-3 ani de bursa si imi dau lectii mie cu 2 decenii+ de bursa si finante-banci 

      Ban.Cher.Vali 

      poate o sa radeti dar tare ma tem in urmatorii 3 ani sa nu ajungem in situatia sa putem trece la picior Dunarea

      nu e o gluma ce zic...  

      nu sunt activist climate change sau extremist ecologist... dar conform modelelor meteorologice pe care le urmaresc pana in 2027 vom avea seceta din ce in ce mai agresiva... dupa care din 2028 revenim la valori pluviometrice anuale mai normale nitel... dar pana in 2027 inclusiv o sa ne prajim serios. Deci inca 3 ani.  

      Temeti-va de trecerea Dunarii la picior (nivele de sub 100 cm).  

      Ban.Cher.Vali 

    Mai are mult de scazut DJ trebuie sa scada cel putin 10 mii de puncte e mult prea unflat ...

    1. da, asta este de fapt praf in ochi si vaicareli, -10k pe DJ ajunge unde trebuia sa fie de fapt intr-o economie de piata, libera si necontrolata, de la 28k DJ in jos trebuie sa apara vaicarelile.

      dar kein problem, nu sunt jucati banii "investitorilor" la pacanele, traiasca fondurile de pensii, sunt sac fara fund. 

    O corectie binevenita pt micii investitori deoarece elimina pozitiile long speculative care dadeau pietei un look mincinos. Dupa stabilizare va urma o crestere sanatoasa pe baza de cifre si nu hype.

    1. În piață nu mai sunt decât speculatori și fazani, companii care au valoare de piațä zero au suferit corecții de 5%. Tu zici că urmează creșteri sănătoase. Bagă bani! :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb