SEMNAL DE ALARMĂ DIN PARTEA MAGISTRAŢILOR Instanţele se confruntă cu o acută lipsă de personal

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2020

Situaţia posturilor efectiv neocupate la nivelul judecătoriilor se apropie de 20%

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor solicită noului Parlament dezbaterea în regim de urgenţă a două proiecte legislative care să atenueze lipsa acută de personal cu care se confruntă instanţele din ţara noastră.

Într-un apel public făcut ieri către deputaţi şi senatori, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer înscrierea pe ordinea de zi a celei mai apropiate şedinţe a Senatului a proiectului de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Adoptarea rapidă a acestui act normativ este necesară pentru organizararea urgentă a examenelor de admitere în magistratură.

"În susţinerea acestei solicitări, vă aducem la cunoştinţă faptul că, prin Decizia nr. 121 din 10 martie 2020, Curtea Constituţională a României a constatat că dispoziţiile art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor sunt neconstituţionale, astfel încât examenul de admitere în magistratură nu mai poate fi organizat până nu este reglementat printr-o lege. În acest context, anul 2020 este primul an de după 1989 în care nu s-au mai organizat concursuri de admitere în magistratură, întrucât lipseşte cadrul legislativ necesar organizării acestora. (...) În prezent, la nivelul judecătoriilor din România sunt vacante un număr de 309 de posturi de judecător dintr-un total de 2320 de locuri conform listelor de locuri vacante publicate la 01.12.2020 pe site-ul CSM (13%), însă situaţia reală este şi mai gravă, întrucât în aceste liste nu este inclus numărul de posturi care figurează în schemă ca ocupate, dar în realitate sunt neocupate, judecătorii respectivi fiind în concedii pentru creşterea copiilor, delegaţi la instanţele superioare, detaşaţi la diverse instituţii sau suspendaţi temporar din funcţie. Raportat la aceste date, în concret, situaţia posturilor efectiv neocupate la nivelul judecătoriilor se apropie de 20%, aspect care afectează desfăşurarea activităţii magistraţilor şi care poate avea consecinţe asupra calităţii actului de justiţie", se arată în apelul celor două asociaţii profesionale ale magistraţilor.

Judecătorii mai solicită amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători.

"În susţinerea acestei solicitări, vă aducem la cunoştinţă faptul că, potrivit art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018, apelurile şi recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, (...) iar aceste dispoziţii sunt aplicabile cauzelor înregistrate pe rolul instanţelor după data de 01.01.2021, conform art. VI din OUG nr. 92/2018. Or, ţinând cont de faptul că schemele de personal ale instanţelor judecătoreşti sunt subdimensionate, (...) iar deficitul de judecători de la nivelul judecătoriilor a afectat şi situaţia instanţelor superioare (fiecare instanţă de nivel inferior fiind bazinul de recrutare pentru instanţa de nivel superior) şi luând în considerare faptul că aplicarea dispoziţiilor privind judecarea apelurilor în completuri formate din 3 judecători, impune un număr mai mare de judecători la nivelul instanţelor superioare, vă solicităm să aveţi în vedere faptul că intrarea în vigoare a acestor dispoziţii la 01.01.2021 este de natură să pună în dificultate funcţionarea sistemului judiciar în ansamblu, să afecteze funcţionarea normală a instanţelor judecătoreşti şi să conducă la prelungirea duratei proceselor, cu consecinţe grave asupra respectării principiului judecării cauzelor într-un termen rezonabil, aşa cum a constatat şi Comisia de la Veneţia", mai arată magistraţii în documentul citat.

Ei susţin că, în contextul în care avem un guvern condus de un premier interimar, care nu poate adopta ordonanţe de urgenţă, singura soluţie pentru a evita intrarea în colaps a sistemului judiciar este o lege care să intre în vigoare anterior datei de 31.12.2020.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa fie pensia speciala de vina?

    la ce varsta se pensioneaza personalul din acest sector social? 

    1. te aude careva ?

    Saracutii de ei! cum sa se inghesuie acolo cu asa salarii, indemnizatii si pensii nesimtite?

    Unde-i DIGITALIZAREA ,ROBOTIZAREA și ONLINE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb