Senatorii aprobă un vis: reducerea cotei unice la 10%

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 octombrie 2010

Iulian Urban consideră că reducerea cu 6 puncte procentuale a cotei unice va stimula firmele să obţină profit şi va creşte încrederea mediului de afaceri în măsurile fiscale propuse de Guvern.

Iulian Urban consideră că reducerea cu 6 puncte procentuale a cotei unice va stimula firmele să obţină profit şi va creşte încrederea mediului de afaceri în măsurile fiscale propuse de Guvern.

Iulian Urban susţine că Guvernul va adopta, până la urmă, această măsură

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a aprobat, ieri, scăderea cotei unice de la 16% la 10%, ne-a declarat senatorul PDL Iulian Urban, iniţiatorul acestei propuneri legislative pentru modificarea Legii 571/2010 privind codul Fiscal.

Domnia sa ne-a precizat: "Dacă de la 1 ianuarie va fi aplicată o cotă unică de 10%, vom avea clar o creştere a încasărilor bugetare în 2011, de minimum 10% estimez eu, şi poate şi o creştere economică mai mare decât cea prognozată. Este evident că România va atrage mai mulţi investitori străini, mai ales că Ungaria şi Bulgaria au luat deja măsuri de reducere a impozitelor pe venit. În plus, scăderea cotei unice va fi o gură de oxigen pentru companii, PFA-uri şi liberi profesionişti. Reducerea de 6% a cotei va stimula firmele să obţină profit şi va creşte încrederea mediului de afaceri în măsurile fiscale propuse de Guvern".

Pentru ca proiectul de lege să fie aplicabil de la 1 ianuarie, trebuie să fie aprobat în plenul Senatului, apoi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. În schimb, reprezentanţii Guvernului au dat un aviz negativ, invocând un impact negativ de 5,2 miliarde de lei asupra bugetului de stat din 2011. Iulian Urban a comentat: "Este clar că nu vom avea o gaură ci un surplus în buget cu o asemenea măsură. Sunt exemplele altor state care au luat asemenea măsuri şi au avut succes. Nici FMI nu se poate opune aplicării unei cote reduse pentru că este creditor al statului şi interesul Fondului este o bună colectare a taxelor şi impozitelor şi o creştere a veniturilor la buget".

Potrivit senatorului Urban, propunerea legislativă prebuie să fie adoptată de urgenţă, în noiembrie, în Camera Deputaţilor, ca să-şi atingă efectele scontate în 2011. Domnia sa susţine că oamenii de afaceri vor avea o supriză plăcută din partea Guvernului, chiar dacă reprezentanţii Executivului au dat aviz negativ: "Cred că Guvernul va aproba scăderea cotei unice. Se fac deja stategii şi analize bugetare în acest sens".

Iulian Urban apreciază că după scăderea cotei unice de la 16 la 10%, pasul următor spre o redresare economică şi atragerea mai multor investitori străini este reducerea CAS: "S-a lucrat până acum pe impunerea de taxe şi impozite asupra zonei gri şi negre ale economiei, reduceri de salarii şi restructurări în sectorul bugetar. Este timpul ca, după acest < medicament > neplăcut dar necesar, Guvernul să administreze vitamine economiei".

Senatorul PDL mai susţine şi necesitatea elaborării unui sistem de stimulare a investiţiilor în economia noastră şi consideră că aplicarea unui impozit progresiv, cum a propus PSD, nu este o idee greşită, dar nu poate fi aplicată decât după 4-5 ani de creştere economică.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Excelent.mai trebuie scazut si TVA sau cel putin sa fie diferentiat astfel alimentele si produsele de prima necesitate sa aiba un TVA de cel mult 5 %

    Dnii senatori se joaca cu legile pe banii

    nostri. o astfel de masura ar ajuta pe marii contribuabili precum Petrom, cei din 

    telecomunicatii, firmele clientelare care 

    au contracte cu statul si profituri uriase ect. Ideia de atragere a investitiilor e

    un vis fara baza. 

    1. de ce crezi ca reducerea cotei unice n-ar atrage investitori straini? eu cred ca da. numai sa o aplice guvernul...

      Cota de 16% reprezinta un nivel decent

      pentru Europa, problema in Romania 

      o reprezinta cotele uriase la care este 

      taxata munca si multitudinea de taxe  

      accesorii. Trebuie sa facem distinctie 

      intre speculatorii financiari care 

      apar in statistici sub forma de investitori si investitiile industriale 

      pe termen lung care oricum in primii 

      ani nu au profit. oricum raman la opinia ca am face un cadou nesperat celor care oricum obtin un profit

      care de fapt este renta de monopol 

      nu inteleg atitudinea ta. Reducerea cotei unice va fi benefica pentru toti, de la mic la mare. care-i treaba cu avantajarea strainilor sau a manopolurilor? Problema e ca Guvernul sa adopte aceasta masura.

      Atata timp cat efectul pe care il are asupra investitorilor nu este unul negativ -nu este cazul cu aceasta masura- problema se pune simplu: cati bani platesti la stat si ce primesti in schimb. Pentru ca statul este un prost administrator, cred ca e bine sa platesc cat mai putin. Nu cred ca voi primi mai putin in schimb, ci cred ca-mi vor ramane mai multi bani de care sa dispun cum poftesc. Asadar e ciudat ca ne preocupam atat de investitorii straini (tocmai cand nu e cazul) si nu ne gandim pur si simplu la acest lucru. Ca sa nu mai vorbesc ca acesti bani se intorc mai devreme sau mai tarziu in economie, dar o fac stimulandu-i pe cei care merita, nu pe cei care sunt "prieteni" cu statul.

      asa e frate! ce, ne strica mai multi bani in buzunare? sper sa treaca legea de parlament

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb