Senatorul Todiraşcu, plângere penală împotriva deturnării a 2,4 miliarde de euro de către MS

Adina Lateş
Anticorupţie / 19 octombrie 2015

Senatorul Valeriu Todiraşcu (Partidul Noua Republică) solicită printr-o plângere penală, depusă la DNA, cercetarea funcţionarilor Ministerului Sănătăţii (MS) responsabili pentru deturnarea din bugetul statului a aproximativ 2,4 miliarde de euro către furnizorii de medicamente, "vătămând astfel interesele legitime ale pacienţilor, prin plata unor tarife ilegale aplicate medicamentelor, menţinute timp de peste şase ani şi fără temei legal la un nivel exagerat", se precizează într-un comunicat remis redacţiei.

"În data de 16 octombrie 2015, am depus o plângere penală la DNA prin care am solicitat cercetarea funcţionarilor MS pentru fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută de art. 297 din Codul penal, raportat la art. 305 din Codul penal, iar cercetările ce se vor efectua vor proba cert săvârşirea în concurs şi a infracţiunilor reglementate prin art. 289-292 din Codul penal", menţionează Todiraşcu în comunicat.

Conform sursei citate, deşi bugetul sănătăţii s-a triplat în ultimii zece ani, calitatea îngrijirilor medicale nu s-a ameliorat sensibil şi nici proporţional cu fondurile alocate, din cauza risipei şi furtului, situate la cote înspăimântătoare în acest domeniu. O mare parte din bugetul sănătăţii, aproximativ 40%, este cheltuită pentru medicamentele oferite pacienţilor în mod gratuit sau compensat în diverse procente. Preţul acestor medicamente este însă, de multe ori, mai mare decât în ţări cu nivel de trai mult mai ridicat, fapt semnalat inclusiv în Raportul emis de către NICE International în anul 2012, după o cercetare efectuată la cererea Guvernului, în care se menţionează că România plăteşte, pentru multe medicamente compensate, preţuri mai mari decât în Marea Britanie.

Constatând această anomalie, MS a emis Ordinul nr. 75/2009 în care s-a reglementat metodologia de stabilire a preţului maximal al medicamentelor de uz uman, unde la art. 5 alin. (5) se menţionează: "Preţul trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din lista ţărilor cu care se efectuează comparaţia, prevăzute la art. 6", iar la art. 5 alin. (8) se menţionează: "Preţul se avizează pentru o perioadă limitată de un an, calculată de la data avizării".

Valeriu Todiraşcu acuză că timp de 6 ani, asiguraţii din sistemul public de sănătate şi toţi cetăţenii români, contribuabili la bugetul de stat, au continuat să plătească preţuri exagerate pentru medicamente: "Deşi Ordinul nr. 75/2009 nu a fost abrogat, MS s-a decis să îl pună în aplicare abia în februarie 2015, şi aceasta în urma presiunilor exercitate de forurile financiare internaţionale.

Astfel, timp de 6 ani, asiguraţii din sistemul public de sănătate şi toţi cetăţenii români, contribuabili la bugetul de stat, au continuat să plătească preţuri exagerate pentru medicamente, după estimarea ministrului sănătăţii mai mari cu 20%, în medie, faţă de ce ar fi plătit dacă Ordinul nr. 75/2009 ar fi fost pus în aplicare".

"Dacă se aproximează prejudiciul produs prin neaplicarea acestui ordin, la un buget al sănătăţii de peste 5 miliarde de euro pe an, costurile pentru medicamente reprezentând 40%, deci aproximativ 2 miliarde de euro pe an, 20% ar însemna aproximativ 400 de milioane de EUR pe an.

Astfel, s-a generat deturnarea a aproximativ 2,4 miliarde de euro către furnizorii de medicamente, sumă care reprezintă valoarea pagubei aduse bugetului statului şi vătămării intereselor legitime ale pacienţilor, prin plata timp de peste şase ani a unor tarife ilegale aplicate medicamentelor, care în perioada 2010-2015 au fost menţinute fără temei legal de către MS, la un nivel exagerat, prin amânarea revizuirii tarifelor în conformitate cu cerinţele Ordinului nr. 75/2009", a explicat senatorul PNR.

"Pentru a afla sumele reale şi baza legală pe baza căreia s-au plătit în plus acestea, în data de 16 martie 2015, în plenul Senatului, am adresat o întrebare ministrului sănătăţii, am primit următorul răspuns în care MS nu abordează în mod concret niciuna din întrebările adresate de mine, ci se încearcă, fără succes, o motivare a incapacităţii MS de a scădea preţurile medicamentelor: «trebuie luat în considerare faptul că diminuarea preţurilor pentru medicamentele fără alternative terapeutice prezintă risc ridicat de retragere a medicamentului de către deţinătorul de autorizaţie de punerea pe piaţă, ceea ce conduce la neasigurarea tratamentului pentru pacienţii care depind de aceste medicamente»", menţionează senatorul.

Valeriu Todiraşcu a adăugat că această afirmaţie este în mod evident falsă, pentru că Ordinul nr. 75/2009 stabileşte că preţul medicamentelor va fi stabilit la nivelul preţului minim utilizat pe piaţa oricărei alte ţări europene din cele 12 şi nu ar avea niciun sens ca în România să nu fie avantajos un preţ care în altă ţară europeană este acceptat.

"Acest ultim fals argument şi toate celelalte menţiuni din răspunsul Ministerului Sănătăţii la întrebarea mea, care încearcă să motiveze lipsa de acţiune a MS în cei 6 ani în care Ordinul nr. 75/2009 nu a fost pus în aplicare, pun în evidenţă fapte cu privire la eludarea prevederilor legale, cu intenţie şi nu din neglijenţă în serviciu, ceea ce reprezintă infracţiuni de abuz în serviciu în detrimentul asiguraţilor şi în favoarea producătorilor şi importatorilor de medicamente".

"Faptul că, Ordinul nr.75 s-a pus, până la urmă, în aplicare şi preţurile medicamentelor au putut fi reduse, arată că acest demers putea fi făcut, conform reglementărilor legale, încă din anul 2009, ceea ce ar fi redus cheltuielile cu medicamentele cu sute de milioane de euro anual", a conchis Todiraşcu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb