Senatul SUA urmează să voteze săptămâna aceasta două proiecte de lege menite să protejeze copiii online. Aceasta ar fi prima legislaţie majoră care vizează industria tehnologiei la nivel naţional în ultimii ani, informează news.ro.
Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a asigurat marţi că a strâns suficiente voturi pentru a adopta legislaţia, care a fost elaborată în urma consultărilor cu părinţii adolescenţilor care au fost victime ale hărţuirii online, ale exploatării sexuale şi ale altor prejudicii.
Democratul a declarat că Legea privind siguranţa online a copiilor (KOSA) şi Legea privind protecţia vieţii private online a copiilor (COPPA 2.0) vor fi votate chiar joi.
"A fost un drum lung şi dificil pentru a adopta această legislaţie care schimbă şi salvează vieţi, dar astăzi am făcut un pas monumental spre succes", a spus el.
Congresul american, divizat din punct de vedere politic, este în mare parte în favoarea abordării impactului negativ al reţelelor de socializare asupra copiilor, dar reprezentanţii aleşi se luptă în general să ajungă la un acord, astfel încât multe propuneri nu s-au materializat niciodată.
Dacă vor fi adoptate de Senat, proiectele de lege vor fi înaintate Camerei Reprezentanţilor, dominată de republicani.
Proiectul de lege KOSA ar impune platformelor să instituie dispoziţii pentru protejarea minorilor de conţinutul problematic şi periculos, inclusiv exploatarea sexuală, hărţuirea online, promovarea suicidului şi tulburările alimentare.
De asemenea, legea ar limita capacitatea utilizatorilor de a comunica cu copiii prin intermediul mesageriei online şi ar impune un control parental mai mare.
Microsoft, X (fostul Twitter) şi Snap s-au declarat în favoarea textului, în timp ce Meta (Facebook, Instagram) şi TikTok nu şi-au arătat un sprijin clar.
Legea COPPA 2.0 ar înăspri standardele de confidenţialitate pentru minori şi ar interzice publicitatea direcţionată pentru copii online.
Cu toate acestea, ambele proiecte de lege se confruntă cu opoziţia grupurilor pentru drepturile minorităţilor (în special LGBTQ+) şi libertatea de exprimare, care se tem că legile vor spori izolarea unor adolescenţi.
"Dacă această lege este adoptată în forma actuală, serviciile online nu vor avea de ales decât să interzică utilizatorilor lor să recomande conţinut despre care guvernul crede că dăunează sănătăţii mintale a tinerilor", a declarat Aliya Bhatia, analist de politici la Centrul pentru Democraţie şi Tehnologie.
Acestea includ "informaţii legate de sănătatea sexuală şi îngrijirea reproducerii, de justiţia rasială şi problemele LGBTQ+", a adăugat Bhatia.