SENTIX: AŞTEPTĂRILE INVESTITORILOR AU ÎNCEPUT SĂ SCADĂ Redresarea economică a zonei euro ar putea să-şi piardă suflul chiar din această vară

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iulie 2020

Redresarea economică a zonei euro ar putea să-şi piardă suflul chiar din această vară
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a crescut sub aşteptări în iulie 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH (vezi graficul), pe fondul unui declin al indicelui aşteptărilor, atât la nivel global cât şi la nivelul zonei euro.

Indicele agregat al încrederii a crescut până la -18,2 puncte, de la -24,8 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,3 puncte, până la 19,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut semnificativ, până la -49,5 de la -61,5 în luna anterioară.

Analiştii de la Sentix apreciată că pentru toate regiunile şi ţările analizate continuă perioada de redresare, cu excepţia Americii Latine, care a intrat într-o nouă perioadă de declin după o scurtă stabilizare.

"Regiunea Americii Latine dezamăgeşte deoarece căile de îmbunătăţire a situaţiei sunt aproape inexistente", se arată în raport, care mai scoate în evidenţă performanţa economică a Asiei, exclusiv Japonia, a Elveţiei şi Austriei.

La nivelul zonei euro se manifestă o "bucurie rezervată" în rândul investitorilor, care apreciază că pierderile economice generate de pandemie vor fi recuperate doar în proporţie de circa 60% în următoarele 12 luni.

"Aceasta înseamnă că nu s-a înregistrat nicio îmbunătăţire a perspectivei pe termen lung în ultimele patru săptămâni", după cum subliniază raportul de la Sentix. Mai mult, "declinul aşteptărilor este un semnal al pericolului ca redresarea să-şi piardă suflul chiar începând din această vară".

Indicele încrederii investitorilor în economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, a înregistrat a treia creşterea consecutivă în iulie 2020, până la -10,5 de la -17,2 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente rămâne la o "adâncime" semnificativă în teritoriul negativ, după o creştere cu 12,2 puncte faţă de luna anterioară, până la -40,8 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 25,5 puncte, de la 27,3 puncte.

Investitorii care au participat la sondajul Sentix consideră că declinul economic al Germaniei va înregistra un grad de recuperare de numai 65% în următoarele 12 luni, în condiţiile în care "nu au fost impresionaţi de pachetul guvernamental de stimulare a economiei".

Pe fondul menţinerii condiţiilor de recesiune, economia Statelor Unite continuă să înregistreze o redresare sub medie. Indicele agregat al încrederii a crescut până la -17,1 de la -22,3, pe fondul celei mai mari scăderi a indicelui aşteptărilor la nivelul regiunilor acoperite de sondajul Sentix, de 8,3 puncte, până la 13 puncte. Indicele situaţiei curente a urcat până la -43 de puncte, de la -57,3 puncte, pe fondul îngrijorărilor legate de efectele celui de-al doilea val al pandemiei.

Raportul de la Sentix subliniază că "SUA a pierdut dinamica sa pozitivă şi specială în ceea ce priveşte dezvoltarea economică încă înainte de criza generată de coronavirus".

Situaţia din America Latină este caracterizată drept un "dezastru", pe fondul permanentizării crizei economice încă de la mijlocul anului 2018. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -38,3 puncte, de la -38,5, în condiţiile unei scăderi cu 5,5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -3 puncte, şi a unei creşteri cu 4 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -67,3 puncte.

"Pandemia nu a făcut decât să adâncească recesiunea", conform analizei de la Sentix, iar "datele curente şi aşteptările negative subliniază că nimic nu se va schimba prea curând".

Austria este singura ţară din sondajul Sentix unde indicele aşteptărilor a crescut. Nivelul de 31,8 puncte din iulie 2020 este cel mai ridicat nivel din octombrie 2017, după un avans de 4,3 puncte faţă de luna precedentă. Indicele agregat al încrederii a urcat până la -3,9 puncte, de la -12,8 puncte anterior, pe fondul unei creşteri cu 12 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -34 de puncte.

Indicele agregat al încrederii în economia Elveţiei este cel mai aproape de revenirea în teritoriul pozitiv. Nivelul de -1,6 puncte din iulie 2020, după o creştere de la -14,4 puncte în luna anterioară, s-a înregistrat pe fondul creşterii indicelui situaţiei curente cu 28,5 puncte, până la -14,8 puncte, dar a scăderii semnificative a indicelui încrederii, cu 7,3 puncte, până la 12,5 puncte.

Economia Asiei, exclusiv Japonia, continuă să se îndrepte către normalizare, pe fondul creşterii indicelui agregat până la -2,5 puncte, de la -8,9, în condiţiile creşterii indicelui situaţiei curente până la -26,8 puncte, de la -39 de puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut uşor, cu 1,5 puncte, până la 25,3 puncte.

Raportul mai arată că redresarea economică a continuat şi în Japonia, dar tot pe fondul declinului aşteptărilor. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -11,4 puncte, de la -17 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 12 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -37 de puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 18,3 puncte, de la 21,8 puncte.

La nivelul economiilor din Estul Europei, indicele agregat al încrederii a crescut până la -18,8 puncte, de la -22,6 puncte în luna precedentă, tot pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor, cu 5,5 puncte, până la 13,3 puncte. Indicele situaţiei curente şi-a temperat scăderea până la -46 de puncte, de la -54,8.

Indicele încrederii de la Sentix este construit pe baza unui sondaj săptămânal la care participă circa 5.000 de investitori individuali şi instituţionali din peste 20 de ţări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SI CU SCARPINAT , TARE DE TOT , PANA LA RADACINA PARULUI !!! DE FAPT , CARE E SITUATIA ??? AIA REALA , SI NU POVESTI , SI PROPAGANDA !!! SE PARE CA , CINEVA , UNDEVA , A REMARCAT IN CELE DIN URMA , CA NE-AM INMULTIT PESTE MASURA , MAI RAU CA VIERMII , SI CA NU MAI AVEM LOC PE PAMANT , UNII DE ALTII !!! SI AICI , NU MA REFER LA TARILE EUROPENE !!! CI LA ALTELE !!! IN SPECIAL , DE PRIN AFRICA , DAR CEL MAI MULT , CELE DIN ASIA !!! SPERIATI , MARII SENIORI , CARE DIN UMBRA , GUVERNEAZA DE FAPT PLANETA , AU CREAT IN LABORATOARE SPECIALE , UN VIRUS DE TIP , ''''''' MOLIMA ''''''', CARE A FOST ELIBERAT , '''''' LA ORDIN ''''''', PRIN CATIVA OAMENI , INFECTATI SPECIAL , DESIGUR , FARA CA ACESTIA SA STIE , SI LASATI SA CIRCULE LIBER , PE ORIUNDE VOR EI !!! REZULTATUL ??? UNII S-AU CATARAT IN AVIOANE , AJUNGAND IN TOATE COLTURILE GLOBULUI PAMANTESC , ALTII UMBLAND AIUREA , IN MASINI , TRAMVAIE , TRENURI , NAVE , etc , etc !!! PRIN RESPIRATIA LOR , AU INCEPUT SA INFECTEZE SI ALTI OAMENI , CARE LA RANDUL LOR , AU INFECTAT ALTI OAMENI !!! BUN !!! MINUNAT !!! EXTRAORDINAR !!! DAR , CARE E SCOPUL ??? STATI , CA VA SPUN EU : SCOPUL PRINCIPAL ESTE '''''''' INLATURAREA DIN SOCIETATEA OMENEASCA , A CELOR BATRANI , SI A CELOR BOLNAVI , SI , CACA ESTE POSIBIL , SA RAMANA VII , DOAR CEI PUTERNICI , SI BUNI DE MUNCA !!! '''''''' CHIAR DACA AR MURI 7 OAMENI DIN 10 , ESTE FOARTE IMPORTANT , CA PE PAMANT , SA DISPARA PLEAVA , SI SA RAMANA CREMA !!! ACUM , CEI CARE AU ELIBERAT ACEST MINUNAT VIRUS-MOLIMA , STAU FOARTE LINISTITI , SI URMARESC EVOLUTIA SITUATIEI !!! DACA ESTE NEVOIE , OR SA ELIBEREZE UN AL DOILEA VIRUS , POATE SI AL TREILEA , etc , etc !!! ATATA MINTE AU SI EI , CA SA-SI DEA SEAMA CA , LA UN MOMENT DAT , N-O SA MAI AJUNGA MANCAREA SI APA DE PE PAMANT , PENTRU PUHOAIELE DE OAMENI , CARE SE NASC INTR-UNA !!! OR SA FIE NEVOI , TOT MAI MARI , SI MAI MARI !!! VA PLACE , S-AU NU VA PLACE , ASTA ESTE SITUATIA , IN MOMENTUL DE FATA !!! SI , O SA FIE SI MAI RAU !!! MULT MAI RAU !!! TOT MAI RAU !!! ANTIDOTUL PENTRU VIRUS , ESTE CREAT DE MULT , DAR IMUNIZAREA SE FACE , DOAR PENTRU CEI ALESI !!! PENTRU ''''''' ALFA '''''' !!! CEI CARE VOR SUPRAVIETUI , SI MERGE MAI DEPARTE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb