SENTIX: Creştere peste aşteptări a încrederii investitorilor din zona euro, a treia scădere consecutivă în SUA

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2022

Creştere peste aşteptări a încrederii investitorilor din zona euro, a treia scădere consecutivă în SUA
Călin Rechea

Indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în februarie 2022, pe fondul creşterii indicelui condiţiilor curente, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Valoarea indicelui agregat a crescut cu 1,7 puncte, până la 16,6 puncte, pe fondul unei noi creşteri de 3 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la 19,3 puncte (vezi graficul). Indicele aşteptărilor a crescut cu 0,5 puncte, până la 14 puncte.

Cu excepţia Europei de Est, Americii Latine şi Statelor Unite, încadrate de analiştii de la Sentix în categoriile "creştere moderată", "stabilizare", respectiv "creştere", celelalte regiuni sunt încadrate în categoria "boom".

"Situaţia economică din lume a fost relativ stabilă în februarie 2022 faţă de luna precedentă", se arată în raportul de la Sentix, în condiţiile în care "evoluţia din SUA este problematică".

Un motiv suplimentar de îngrijorare îl reprezintă faptul că "în zona euro lipsesc noile surse ale unei creşteri sustenabile", pe fondul unor condiţii monetare care vor deveni tot mai restrictive.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, s-a observat o creştere uşoară a indicelui situaţiei curente, de un punct, până la 20 de puncte. Indicele agregat al situaţiei economice a înregistrat o nouă creştere lunară, de 0,9 puncte, până la 17,9 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 0,8 puncte, până la 15,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2021.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix arată a treia scădere lunară consecutivă a indicelui agregat al încrederii, până la 22,1 puncte, de la 23,3 puncte, în condiţiile unei creşteri cu un punct, până la 35 de puncte, a indicelui situaţiei curente. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 3 puncte, până la 10 puncte, iar acest declin este interpretat ca "pierdere a impulsului de creştere".

După creşterea din luna anterioară, indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat o scădere de 0,3 puncte în februarie 2022, până la 21,4 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,2 puncte, până la 20,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 22,5 puncte, cel mai ridicat nivel din septembrie 2021, de la 20 puncte.

O temperare a tendinţei pozitive s-a înregistrat şi în Japonia, unde unde indicele agregat a ajuns la 16 puncte, de la 17,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 18,5 puncte, de la 17,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,8 puncte, până la 13,5 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2021.

Trecerea Europei de Est în categoria "creştere moderată" a avut loc pe fondul unui avans cu 1,3 puncte al indicelui situaţiei curente, până la 0,3 puncte, şi a unei scăderi a indicelui aşteptărilor până la 6,5 puncte, de la 7,8 puncte în luna anterioară. Indicele agregat al încrederii economice a crescut cu 0,1 puncte, până la 3,4 puncte.

Indicele agregat al încrederii a crescut uşor şi pentru economia Elveţiei, până la 29,1 puncte, de la 28,8 puncte, în condiţiile creşterii indicelui aşteptărilor până la 20,3 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2021, de la 17,5 puncte. Indicele situaţie curente a scăzut cu 2,5 puncte, până la 38,3 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2021.

Pentru economia Austriei indicele agregat al încrederii a scăzut cu 2 puncte, până la 19,9 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 11 puncte, de la 14 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,7 puncte, până la 29,3 puncte.

America Latină a fost menţinută în categoria "stabilizare", pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii cu 3,7 puncte, până la -1,4 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2021, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu un punct, până la 6 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -8,5 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, de la -14,8 puncte.

Analiştii de la Sentix consideră că "evoluţia economică din America Latină este încurajatoare", pe fondul inversării tendinţei recesioniste din ultimii ani.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 17 puncte în luna februarie 2022, de la 16,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 2,4 puncte, până la 19,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 2,1 puncte, până la 14,6 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru februarie 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.205 investitori, dintre care 266 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din cauza cresterii inflatiei reale cu 30-50% anual iar in termeni statistici cu 4-5% .....vom munci sa platim preturile administrate in crestere accelerata si profiturile corporatiilor si a statului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb