Sentix: Declinul aşteptărilor din zona euro, un semnal de avertizare care nu poate fi ignorat

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 august 2021

Călin Rechea

Situaţia economică din zona euro a înregistrat o deteriorare semnificativă în august 2021, în condiţiile celui de-al treilea declin consecutiv al indicelui aşteptărilor, conform ultimului raport de la Sentix GmbH.

Indicele agregat al încrederii a scăzut cu mult peste aşteptări faţă de luna precedentă, până la 22,2 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2021, în condiţiile în care indicele situaţie curente a crescut cu un punct, până la 30,8 puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 15,8 puncte, cel mai mare declin din martie 2020, după o scădere de 5,5 puncte în luna precedentă, până la 14 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020 (vezi graficul).

Sentix: Declinul aşteptărilor din zona euro, un semnal de avertizare care nu poate fi ignorat

Analiştii de la Sentix au retrogradat Europa de Est în categoria "redresare" de la boom economic, iar America Latină a fost retrogradată în categoria "stagnare" de la redresare.

În raport se subliniază că declinul indicelui aşteptărilor din zona euro trebuie privit ca un semnal de avertizare, nu doar ca o pierdere a impulsului de creştere. "Evoluţia aşteptărilor anunţă scăderi semnificative şi pentru alţi indicatori de bază, iar aceasta se poate manifesta prin creşterea volatilităţii pieţelor de acţiuni în următoarele săptămâni", după cum mai scriu economiştii de la Sentix.

Performanţa relativ bună a zonei euro reflectă situaţia din Germania, unde "se observă o scădere puternică a impulsului de creştere", după cum se arată în raportul de la Sentix.

Indicele agregat pentru cea mai mare economie a zonei euro a scăzut până la 25,7 puncte, cel mai redus din ultimele 4 luni, de la 33,8 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi masive a indicelui aşteptărilor, până la 13,5 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la 30 de puncte în luna anterioară. Indicele situaţiei curente a crescut până la 38,5 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, de la 37,8 puncte.

Economia SUA a înregistrat a patra scădere consecutivă a indicelui aşteptărilor în august 2021, până la 13 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la 27,5 puncte în luna precedentă. Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 9 puncte, până la 30,1 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, în condiţiile unei scăderi cu 2,7 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 48,5 puncte.

"Boom-ul din SUA a trecut de zenit", scriu analiştii de la Sentix, iar "semnalul oferit de scăderea indicelui aşteptărilor cu 34,5 puncte de la vârful din aprilie 2021 ar trebui să atragă atenţia pieţelor de acţiuni".

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat a patra scădere consecutivă, cu 9,8 puncte, până la 23,3 puncte, după o scădere de 3 puncte în luna precedentă. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 12,2 puncte, până la 16,3 puncte, cel mai redus nivel din martie 2020, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la 30,5 puncte, de la 37,8 puncte în luna anterioară.

Factorul determinant al acestei evoluţii o reprezintă situaţia economică din China, conform raportului Sentix, care "reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitori de mai mult timp".

Încrederea investitorilor a scăzut şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a ajuns la 18,4 puncte, de la 25,7 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 24,3 puncte, de la 26,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 12 puncte, până la 12,8 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020.

Retrogradarea Europei de Est în categoria "redresare" a avut loc pe fondul stopării tendinţei pozitive a indicelui agregat al situaţiei economice, care a scăzut cu 6 puncte în luna august 2021, până la 10,6 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,2 puncte, până la 11,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat a treia scădere consecutivă, până la 9,5 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la 21,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii a scăzut şi pentru economia Elveţiei, până la 33,9 puncte, de la 36,2 puncte pe fondul creşterii cu 1,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 46,3 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la 22,3 puncte, de la 28 de puncte în luna anterioară.

Indicele încrederii în economia Austriei a înregistrat o scădere semnificativă, de 11,4 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 23,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, de la 35,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 11 puncte, până la 45 de puncte.

Procesul de redresare s-a inversat brusc pentru America Latină, unde indicele agregat al încrederii investitorilor a revenit în teritoriul negativ, la -3 puncte, după o scădere de 6,4 puncte faţă de luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -10 puncte, de la -8,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat un declin de 12 puncte, până la 4,3 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2020.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la 20,8 puncte în luna august 2021, cel mai redus nivel din martie 2021, de la 29,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 3,8 puncte, până la 28,4 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 13,1 puncte, până la 13,5 puncte, cel mai scăzut nivel din luna mai 2020.

Indicele încrederii de la Sentix pentru august 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.070 investitori, dintre care 219 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PMIul Europei (ca pondere procentuala dominat de PMIul Germaniei) este paralel cu Ciclul de credit al Chinei (la diferenta de 4-6 trimestre.

    China a inceput restrangerea de Credit de anul trecut abea acum incep semnalele si pe europa. 

    Cand China face revenire europa inca o sa cada pe ciclu. 

    Oricum trebuie sa bubuie somajul!! 

    Daca acest ciclu de somaj este manevrat de guverne si banci, atunci consecintale viitoare vor fi mult mai grave!!! 

    Ciclil somajului pe ascendent se pare ca este artificial tinut jos prin varsare de “bani”. 

    Aceasta manevra nu are decat sa uzeze mai accelerat productivitatea si acumularile de stocuri pana in punctul de inflexiune. 

    Europa o sa fie fortata sa traga de maneta; cand?  

    Cand o sa bubuie somajul la youth + aia de pierd locurile vechi de munca. 

    Atentie Belgia e in bula severa, vor fugii Romanii ca sobolanii cum au fugit din Cipru si Grecia pe ciclul trecut de creditare. 

    semnat comenturi “cretine” 

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb