ZIARUL BURSA

17 august 2021
Ediţia din 18.09.2024
Grafică de Eugen Mihăescu

"DEAD END"

Eugen MihăescuInternaţional / 17 august 2021

Eugen Mihăescu

Imaginile afganilor cocoţaţi ciorchine pe aeronava de transport americană aterizată la Kabul în ajutorul celor care au fost surprinşi de retragerea intempestivă a aliaţilor şi de intrarea talibanilor în capitala afgană au spulberat speranţele guvernanţilor de la Washington de a evita coşmarul retragerii ultimilor soldaţi americani din Saigon, în 1975, după 20 de ani de război inutil în Vietnam.

Wow!

Cătălin AvramescuEditorial / 17 august 2021

Cătălin Avramescu

În noaptea de 15 August 1977, ceva misterios s-a petrecut. De undeva, de departe, din Univers, a venit un semnal radio. În fiecare secundă sosesc pe Pământ mii de semnale care sunt captate de o mare reţea de radio-telescoape.

"Occidentul şi-a atins obiectivele în Afganistan"

IULIAN FOTA: "Occidentul şi-a atins obiectivele în Afganistan"

G.MPolitică / 17 august 2021

În evaluarea situaţiei actuale din Afganistan, trebuie să luăm în considerare obiectivele pentru care NATO a acţionat, timp de 20 de ani, pe teritoriul ţării respectiv susţine analistul politico-militar Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională în perioada 2009-2014.

Gigantul minier BHP negociază fuziunea diviziei sale de ţiţei cu Woodside Petroleum

Gigantul minier BHP negociază fuziunea diviziei sale de ţiţei cu Woodside Petroleum

A.V.Internaţional / 17 august 2021

S&P Global Market Intelligence: Fuziunile şi achiziţiile globale au depăşit un trilion de dolari în perioada aprilie-iunie 2021, pentru al treilea trimestru consecutiv 

BHP Group Ltd., cel mai mare grup minier din lume, poartă negocieri pe marginea unei potenţiale fuziuni a diviziei sale de ţiţei şi gaze cu Woodside Petroleum Ltd., în vederea accelerării retragerii de pe segmentul combustibililor fosili, pe fondul presiunilor generate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Şoferii profesionişti, discriminaţi de CNSU

UNTTR: Şoferii profesionişti, discriminaţi de CNSU

I.Ghe.Miscellanea / 17 august 2021

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă discriminează, prin Hotărârea 59/2021, şoferii profesionişti, afirmă reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Datoria în marjă din pieţele americane face primii paşi înapoi după 15 luni de creştere

Datoria în marjă din pieţele americane face primii paşi înapoi după 15 luni de creştere

Mihai GongoroiMacroeconomie / 17 august 2021

Datoria în marjă din pieţele americane, sumele îm­prumutate de investitorii de pe Wall Street de la brokeri pentru a specula pe pieţele financiare, a înregistrat în iulie prima scădere lunară după 15 luni consecutive de creştere, potrivit datelor Autorităţii de Reglementare a Industriei Financiare din Statele Unite (FINRA).

Astfel, datoria în marjă a scăzut la 844,32 miliarde de dolari în iulie după ce a atins un nivel record de 882,1 miliarde de lei în iunie. În ritm lunar, datoria în marjă a scăzut cu 4,3% în iulie, aceasta fiind prima lună de scădere din martie 2020, când s-a înregistrat un bottom la 479,3 miliarde de dolari. Nivelul datoriilor în marjă din iunie 2021 a fost mai mare cu 84% faţă de minimul din martie 2020.

Munca remote - o alegere viabilă atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi

Munca remote - o alegere viabilă atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi

Companii / 17 august 2021

(Interviu cu Ionuţ Gherle, Directorul General al UCMS by AROBS) 

Reporter: După o perioadă lungă de timp, în care angajaţii au lucrat remote sau în sistem hybrid, multe companii doresc ca aceştia să se întoarcă la birouri. Care credeţi că ar trebui să fie atitudinea angajatorilor în raport cu această situaţie?

Ionuţ Gherle: Pandemia a obligat firmele să investească în digitalizare, să achiziţioneze device-uri precum laptopuri, tablete, telefoane, pentru a le oferi angajaţilor resursele necesare ca să lucreze de acasă. Desigur, în cazurile în care acest lucru era posibil, deoarece există industrii care nu vor putea niciodată să treacă în sistem remote sau hybrid, cum ar fi companiile din Producţie, Automotive sau Retail.

WSJ: Oficialii Fed vor să pună capăt programelor de relaxare cantitativă până la mijlocul anului următor

WSJ: Oficialii Fed vor să pună capăt programelor de relaxare cantitativă până la mijlocul anului următor

M.G.Macroeconomie / 17 august 2021

Surse WSJ: Reducerea mai rapidă a ritmului de achiziţii de active ar putea oferi o flexibilitate mai mare pentru majorarea dobânzilor, dacă inflaţia rămâne ridicată şi şomajul scade rapid 

Oficialii Rezervei Federale din Statele Unite (Fed) se apropie de un acord cu privire la retragerea, în următoarele trei luni, a politicilor monetare ultra-acomodative implementate de la debutul pandemiei, cu condiţia ca redresarea economiei americane să continue, scrie Wall Street Journal. Unii dintre oficialii Fed susţin chiar încheierea achiziţiilor de active prin care Fed-ul pompează lunar în pieţe 120 de miliarde de dolari cândva la mijlocul anului următor.

Mai mulţi oficiali ai Fed au afirmat în interviuri şi alte declaraţii publice în ultimele săptămâni că susţin acest calendar care ar permite o majorare mai rapidă a dobânzilor decât se anticipează în prezent în cazul în care inflaţia rămâne ridicată şi economia americană continuă să facă progrese rapide spre obiectivele Fed ce ţin de ocuparea integrală a forţei de muncă, potrivit WSJ.

 "FNGCIMM are toate atributele să devină Bancă de Dezvoltare"

FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR:  "FNGCIMM are toate atributele să devină Bancă de Dezvoltare"

George MarinescuFonduri Europene / 17 august 2021

Alocarea de fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru înfiinţarea unei Bănci Naţionale de Dezvoltare este inutilă, atât timp cât statutul respectiv poate fi îndeplinit de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care se află în ultima etapă, de audit, înaintea de acreditarea lui ca autoritate de management pentru instrumentele din REACT-EU, susţine Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Ministerul Finanţelor a atras, ieri, 662,7 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor a atras, ieri, 662,7 milioane de lei de la bănci

Macroeconomie / 17 august 2021

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, ieri, 662,7 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 90 de luni, la un randament mediu de 3,63% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), informează Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii de ieri a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 874,7 milioane de lei.

Bacalaureat, "extragerea" de toamnă

Bacalaureat, "extragerea" de toamnă

O.D.Miscellanea / 17 august 2021

Absolvenţii de liceu, care nu au promovat examernul de Bacalaureat, au o nouă ocazie de a obţine diploma mult dorită. Ieri a început a doua sesiune a Bacalaureatului, programată în perioada august - septembrie. Pentru această sesiune s-au înscris 39.000 de candidaţi. După ceea ce s-a întâmplat în vară, candidaţii trebuie să fie foarte atenţi la contestaţii. Rata de promovare la examenul de anul acesta de Bacalaureat, prima sesiune, a fost de 69,8%. În urma analizei celor aproximativ 56.000 de contestaţii au fost modificate notele pentru circa 53.000 de lucrări. Peste două treimi au fost modificate în plus. În raport cu situaţia anterioară contestaţiilor, 2.467 de elevi au promovat Bacalaureatul. După contestaţii, judeţul cu cea mai mare rată de promovare a fost Cluj, 81%, iar cel cu cea mai slabă rată a rămas Ilfov, cu 41%. În prima sesiune 88.587 de elevi au promovat examenul de maturitate - promoţie curentă şi promoţii anterioare. Au fost 133.664 de candidaţi înscrişi, dintre care 114.136 din promoţia curentă.

Sursa foto: https://www.facebook.com/Federatia-Romana-De-Canotaj

Canotajul "recidivează" în privinţa rezultatelor bune

O.D.Sport / 17 august 2021

Canotajul este un exemplu pentru celelalte federaţii sportive pentru modul în care în câţiva ani a reuşit, prin multă muncă, să depăşească perioada proastă, să crească o nouă generaţie de sportive şi să obţină rezultate la cel mai înalt nivel. După medaliile de la olimpiadă au venit, la alt nivel, dar care înseamnă viitorul, alte performanţe demne de notat.

BRK Financial Group a cumpărat aproape 10% din TechVentures Bank

M.G.Companii / 17 august 2021

BRK Financial Group (BRK) a cumpărat o participaţie de 9,86% din TechVentures Bank, fosta Bancă Feroviară Română, se arată într-un raport al emitentului transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit raportului, tranzacţia a fost încheiată vineri, în data de 13 august, iar preţul pachetului de acţiuni a fost achitat integral de către casa de brokeraj din surse proprii. Suma plătită pentru pachetul de acţiuni nu este menţionată.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 17 august 2021

MACRO NEWSLETTER 17 august 2021

Macroeconomie / 17 august 2021

Creditul de consum din SUA a crescut peste aşteptări în iunie 2021, cu 37,7 miliarde de dolari, după o creştere de 36,7 miliarde în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 4,2%, de la 3,8% în luna anterioară. Creditul...

Economia chineză dă semne de încetinire

BLOOMBERG: Economia chineză dă semne de încetinire

M.G.Macroeconomie / 17 august 2021

Economia Chinei a decelerat puternic în luna iulie, în special pe zona de consum cu amănuntul şi producţie industrială, ca urmare a extinderii infecţiilor cu varianta delta a Covid-19 şi a măsurilor de combatere a epidemiei aplicate în finalul...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9120 lei

Sabin S. BrandiburuBănci-Asigurări / 17 august 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,02 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9120 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 17:30, un euro era tranzacţionat la 1,1780 dolari, în depreciere cu 0,10%...

Şedinţă de stagnare pentru indici

BVB Şedinţă de stagnare pentru indici

M.G.Piaţa de Capital / 17 august 2021

Valoarea tranzacţionată a scăzut la 31,6 milioane de lei, de la 45,3 milioane în şedinţa de vineri 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în stagnare, în condiţiile în care pieţele...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo