FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR:  "FNGCIMM are toate atributele să devină Bancă de Dezvoltare"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 17 august 2021

 "FNGCIMM are toate atributele să devină Bancă de Dezvoltare"

Alocarea de fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru înfiinţarea unei Bănci Naţionale de Dezvoltare este inutilă, atât timp cât statutul respectiv poate fi îndeplinit de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care se află în ultima etapă, de audit, înaintea de acreditarea lui ca autoritate de management pentru instrumentele din REACT-EU, susţine Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"FNGCIMM are toate atributele pentru a deveni Bancă de Dezvoltare. Nu trebuie înfiinţată o BND. Fondul este deţinut 100% de către stat, dă instrumente de garantare, i se poate adăuga - dacă nu are deja în statut - acel atribut de împrumuturi de tip punte pentru instituţiile publice şi doar trebuie să mai fie create instrumentele. Nu este nevoie de altceva, în afară probabil de personal suplimentar şi de o prezenţă regională similară cu a ADR-urilor (n.red. - agenţiile de dezvoltare regională). Ar trebui ca, acolo unde există ADR, să existe şi un punct al FNGCIMM. Antreprenorii care vin la ADR să ia finanţarea pentru un proiect depus pe POR, să se adreseze FNGCIMM pentru cofinanţare cu dobânda subvenţionată", a declarat, pentru ziarul BURSA, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Domnia sa a precizat că nu mai este membru al Consiliului de Administraţie al FNGCIMM, deoarece mandatul provizoriu de patru luni i s-a încheiat în 29 iulie, nu a cerut reînnoirea acestuia şi a menţionat că instituţia respectivă se află în ultima fază a evaluării de către Comisia Europeană pentru a fi recunoscută ca autoritate de implementare, de management, pentru instrumentele financiare conţinute în REACT-EU şi în programele finanţate din cadrul financiar multianual european 2021-2027.

"Eu nu mai sunt implicat la FNGCIMM, pentru că am văzut discuţii în spaţiul public că, dacă solicitam întărirea instituţiilor financiare româneşti, era pentru că aş fi avut eu nu ştiu ce interese în fondul respectiv. Nu mai fac parte din Consiliul de Adminitraţie al FNGCIMM, dar susţin în continuare activitatea acestui fond. S-a spus că alocarea de 2 milioane euro din PNRR pentru reformarea sau întărirea capacităţii administrative a FNGCIMM s-ar fi făcut la solicitarea fondului, din iniţiativa mea. Trebuie să fim clari şi să precizăm anumite lucruri: FNGCIMM nu a solicitat alocarea respectivă. FNGCIMM se află în ultima etapă de evaluare din partea Comisiei Europene pe ceea ce înseamnă implementarea fondurilor din REACT-EU şi în acest sens stă dovadă scrisoarea primită, în 28 iulie, de la Comisia de la Bruxelles. FNGCIMM va fi pregătit pentru implementarea fondurilor europene în perioada 2021-2027 şi a instrumentelor de tip REACT-EU şi nu are nevoie de cele 2 milioane euro alocate prin PNRR pentru nu ştiu ce traininguri care ar costa 133.000 euro bucata", ne-a spus Florin Jianu.

Preşedintele FNGCIMM a menţionat că în continuare nu înţelege de ce guvernul actual nu susţine în PNRR întărirea capacităţii instituţiilor financiare pe care le deţine statul român: FNGCIMM, FRC (Fondul Român de Contragarantare), CEC Bank şi Eximbank.

"Programul este despre reformă şi redresare. Ce reformă şi întărire a instituţiilor facem noi, dacă implementăm cu nişte terţi (n.red. - cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii)? Statul practic nu ajută cu nimic instituţiile sale - FNGCIMM, FRC, CEC - şi nu le reformează, dacă banii merg către alte tipuri de instituţii, fie ele şi europene. Nu reuşeşti să faci nicio reformă", a concluzionat Florin Jianu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb